vrouwen met rij angst

Helft Nederlanders kan geen band verwisselen bij pech onderweg

Met de auto op zomervakantie naar het zonnige zuiden is een heerlijk vooruitzicht, maar het kan ook voor de nodige stress zorgen. Het blijkt dat bijna alle Nederlanders voorzorgsmaatregelen treffen, maar dat de helft niet weet hoe zij een autoband moeten verwisselen. Dit komt naar voren uit onderzoek van AutoScout24.nl.

Derde automobilisten weleens met pech langs de weg gestaan

Ondanks dat een derde van de Nederlandse autovakantiegangers (33%) weleens met pech langs de weg heeft gestaan in het buitenland, wist niet iedereen zich in deze situatie zelf te redden. Zo weet bijna de helft niet hoe zij een autoband moeten vervangen (47%) en het blijkt dat vrouwen (72%) hier aanzienlijk minder verstand van hebben dan mannen (21%). Ook heeft een vijfde (18%) van de Nederlanders bij pech onderweg weleens een vreemde om hulp moeten vragen omdat ze er zelf niet uit kwamen. Aan de andere kant weet driekwart (72%) gelukkig wel wat zij moeten doen wanneer zij met de auto te water raken.

Rijden in de bergen grootste onzekerheid bij rijden in het buitenland

Met een volgeladen auto over de Franse Péage rijden, drukke kinderen op de achterbank, een vouwwagen of caravan achter de auto; niet alle Nederlanders voelen zich altijd even zeker op de buitenlandse wegen. Zo vinden vrouwen het heel spannend om in de bergen te rijden (72%) en ook houden zij er niet van om links te rijden (69%). Mannen daarentegen hebben hier duidelijk minder moeite mee; respectievelijk 52 en 47 procent ziet hier tegenop. Dit is de top vier van grootste onzekerheden bij rijden in het buitenland van Nederlanders:

  1. Rijden in een bergachtig landschap, zoals de Pyreneeën of de Alpen (62%)
  2. Links rijden, zoals in Groot-Brittannië en Australië (58%)
  3. In een vreemde auto rijden, zoals een huurauto of de auto van vrienden/familie (40%)
  4. Mijn kennis over de buitenlandse verkeersregels, zoals maximumsnelheden en voorrang verlenen (39%)

92 procent doet uitgebreide check voor vertrek

Om de spanning van het rijden in het buitenland iets te verkleinen, gaan bijna alle Nederlanders goed voorbereid op weg. Zo checkt 86 procent van tevoren of alle juiste papieren aanwezig zijn, zoals een vignet en een geldig rijbewijs. Ook geeft 80 procent de auto (zelf) een kleine beurt om zeker te weten dat de auto een lange rit aankan, zoals het controleren van de bandenspanning, oliepeil en koelvloeistof. Daarnaast controleert 72 procent of alle benodigde veiligheidsmaatregelen genomen zijn, zoals of er een lifehammer, EHBO-trommel, veiligheidsvestjes, gevarendriehoek en reservewiel in de auto aanwezig zijn.

Jurgen Vugts, Managing Director AutoScout24: “Niemand wil uiteraard tijdens de autovakantie met pech langs de weg komen te staan in het buitenland. Het is goed om te zien dat Nederlanders uitgebreide voorzorgsmaatregelen nemen. Zo is het is heel verstandig om de auto een beurt te geven bij de garage voor vertrek, de autoverzekering nog even te controleren en te zorgen dat alle verplichte items in de auto liggen om boetes te voorkomen. Het valt me wel tegen dat de helft van de Nederlanders nog wel een opfriscursus zelfredzaamheid kan gebruiken als het aankomt op het vervangen van een autoband.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!