De zomervakantie staat voor de deur, maar dit jaar geen lange vluchten of verre bestemmingen. Veel Nederlanders kiezen deze zomer voor een autovakantie in eigen of buitenland. Maar de vraag is of zij goed voorbereid op reis gaan. Uit onderzoek van vergelijkingssite Autoverzekering.nl blijkt namelijk dat 50 procent van de Nederlanders niet op de hoogte is van het eigen risico van hun autoverzekering.
Onwetendheid over financiële consequenties bij autoschade
Een kwart van de autobezitters weet überhaupt niet of zij eigen risico hebben bij hun autoverzekering. Daarnaast blijkt dat nog eens 25 procent wel op de hoogte is dat zij eigen risico hebben, maar niet het exacte bedrag hiervan weten. Met name jongvolwassenen (18-34 jaar) zijn niet goed op de hoogte, want bijna 70 procent geeft aan niet te weten of zij eigen risico bij hun autoverzekering hebben.
Ongeluk in klein hoekje
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het is ook niet voor alle autobezitters duidelijk bij welk schadeherstelbedrijf zij terecht kunnen met hun auto. Zo blijkt uit het onderzoek dat de helft (50%) van de Nederlanders ervan overtuigd is dat zij, al dan niet tegen extra kosten, zelf een garage mogen kiezen om schade te laten herstellen. Echter hebben de meeste autoverzekeraars hierover eisen opgenomen in hun polisvoorwaarden, waardoor klanten vaak gebonden zijn aan gecontracteerde schadeherstelbedrijven die verzekeraars vooraf selecteren. Niet iedereen is hiervan op de hoogte, want een kwart (25%) van de ondervraagden heeft geen idee of zij zelf een schadeherstelbedrijf mogen kiezen om hun auto te laten repareren.
Schadeherstel
Frederik van der Veen, CEO bij Autoverzekering.nl, licht toe: “Verzekeraars gaan heel wisselend om met de vrijheid om zelf een schadeherstelbedrijf te kiezen. Als je niet op de hoogte bent van de voorwaarden van je autoverzekering en je kiest zelf een garage dan kunnen de kosten flink oplopen tot snel €500 extra eigen risico. Als je schade hebt, check dan bij welke schadeherstelbedrijven je terecht kan om verrassingen te voorkomen. Je vindt dit in de polisvoorwaarden van je verzekering, op de website van de verzekeraar of je kan contact opnemen met je verzekeraar.”