Meer dan de helft van de Nederlandse mannen is wel in voor een afspraakje met een alleenstaande moeder.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse datingsite Lexa.nl onder ruim 10.000 respondenten in zeven Europese landen. In andere landen ligt het percentage welwillende mannen nog hoger. In Noorwegen vindt 65 procent het prima om met een single moeder af te spreken. In Zweden is dit 64 procent en in Frankrijk 62 procent. Alleenstaande moeders hebben zelf ook graag afspraakjes. Bijna negentig procent is in voor een leuke date.

Weinig vaders

In Nederland is bijna een vijfde van de single vrouwen moeder van één of meerdere thuiswonende kinderen (18 procent). Het percentage vaders onder de vrijgezelle mannen is slechts 7 procent. Het aantal alleenstaande moeders ligt in Nederland overigens het laagst in vergelijking met de rest van Europa. Frankrijk telt met 31 procent de meeste vrijgezelle moeders, gevolgd door Spanje (26 procent) en Noorwegen (20 procent). In de overige landen die meededen aan het onderzoek ligt het percentage onder de 20 procent. De meeste moeders zonder partner zitten in de leeftijdsgroep 35-49 (15 procent).

Familie

Uit het onderzoek blijkt ook wat er met de kinderen gebeurt als hun moeder een afspraakje heeft. De meesten antwoorden dat hun kinderen alleen thuis blijven, omdat zij hiervoor al oud genoeg zijn (47 procent op Europese schaal). In de overige gevallen zijn de kinderen bij hun vader of schakelt de moeder hulp in van hun eigen moeder of een ander familielid. Vragen of vrienden willen oppassen of iemand van buitenaf komt niet veel voor.