Ongeveer de helft van de jongeren in Nederland heeft wel eens onveilige seks gehad. Dat blijkt uit het Date en Seks onderzoek dat dit voorjaar is uitgevoerd onder ruim 5000 jongens en meiden. Toch geven de meeste jongeren aan dat ze genoeg weten over voorbehoedsmiddelen. Dr. Rob Beerthuizen van de Stichting Anticonceptie Nederland pleit voor info die verder gaat dan pil en condoom. De resultaten worden door Nicolette Kluijver gepresenteerd in een online magazine op www.mijnanticonceptie.nl.
60% van de mannen en 40% van de vrouwen in de leeftijdscategorie van 12-25 jaar heeft wel eens seks gehad zonder voorbehoedsmiddelen. Wat blijkt? In the heat of the moment komt het er regelmatig niet van voorbehoedsmiddelen te gebruiken, aldus door m/v aangegeven. Ook heeft 13% geen voorbehoedsmiddelen bij zich als het erop aankomt. Drugs en alcohol spelen ook een rol: 13% van de mannen geeft aan teveel onder de invloed te zijn waardoor ze vergeten condooms te gebruiken. 15% van de vrouwen geeft aan de pil of condoom gewoon vergeten te zijn. Van de vrouwen tot 25 jaar die onveilig seks had, is 14,9% ongewenst zwanger geweest tegenover 2,1% van de vrouwen die veilige seks hadden.
Dit zijn de belangrijkste conclusies van het Date en Seks onderzoek dat dit voorjaar is uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Anticonceptie Nederland en door Bayer Healthcare mogelijk is gemaakt op www.mijnanticonceptie.nl. De resultaten van de eerste groep 5110 mannen en vrouwen in Nederland zijn geanalyseerd. Bijna de helft van de respondenten is 16-25 jaar, 87% is vrouw en 60% is student of schoolgaand.
Uit het onderzoek blijkt dat ondanks seksuele voorlichting in Nederland, er nog steeds misverstanden bestaan over anticonceptie. Zo zegt bijvoorbeeld bijna 1 op de 5 mannen dat ‘voor het zingen de kerk uit gaan’ effectief is. Vrouwen zijn beter op de hoogte: 93% weet dat de kans bestaat om zwanger te worden, ook als haar partner tijdens de seks geen merkbare zaadlozing heeft. 10% van de mannen tussen de 16-25 jaar denkt dat goed uitplassen na de seks helpt. Vrouwen weten dat dit een fabel is.
Door wie laten jongeren zich voorlichten? In eerste instantie noemen zij hun ouders, gevolgd door de huisarts en school. Van de mannen komt 16% bij de huisarts om te praten over anticonceptie versus 75% van de vrouwen. Als ze bij de huisarts zijn, hebben de mannen het vooral over het condoom en vrouwen over de pil.