tips grote schoonmaak

Heldere tips voor een grote voorjaarsschoonmaak

Moet jij bij de grote voorjaarsschoonmaak ook aan je oma denken die daar driftig met de mattenklopper in de weer was? Het hele huis op z’n kop zette, de vloer in de boenwas zette en alle ramen streep loos schoon lapte? Tja, ik heb ook geen idee hoe ze het voor elkaar kreeg…

Grote voorjaarsschoonmaak weldaad voor huis en geest!

Het heeft ook niet mijn hoogste prioriteit, toegeven. Maar je hebt met de ontluikende bloemetjes, de zachtere temperatuur vast ook de lente in je bol! En dan kan het soms lekker zijn om toch even die letterlijke en figuurlijke bezem door je huis te halen: een soort van grote voorjaarsschoonmaak dus. Want een opgeruimd en schoon huis is een meteen een weldaad voor je geest.

8 heldere grote schoonmaak tips

Weet jij niet meer zo goed hoe je oma of oudtante die grote schoonmaak deed maar heb je wel zin om je huisje eens goed onder handen te nemen? Dan hebben wij 8 heldere tips voor een voorjaarsschoonmaak van nu!

1. Voorafgaand aan de voorjaarsschoonmaak

Om zo’n grote klus als de voorjaarsschoonmaak te laten slagen, is het handig om je goed voor te bereiden. Zorg dus op de dag dat je aan de slag gaat je de tijd hebt en je handen vrij. Misschien kan een vriendin of familielid een dagje op je kleine kinderen letten als je die hebt? Plan je voorjaarsschoonmaak ook op een moment dat je niet doodmoe bent. Schoonmaken is altijd een inspannende bezigheid. Zorg voor een lekker muziekje en je favoriete snack hebt klaar staan voordat je gaat beginnen.

2.  Werk kamer voor kamer

Begin je grote voorjaarsschoonmaak in één kamer en maak die af voordat je naar de volgende gaat. Zo voorkom je dat je spullen nog door het hele huis blijven slingeren en niet opgeruimd  zijn aan het einde van de voorjaarsschoonmaak.

3.  Wissel winter voor zomerkleding

En haal je zomerkleding weer tevoorschijn. Wanneer je per zomer/winterseizoen je kleding opbergt, gaat twee maal per jaar alle kleding door je handen. Je kunt dan ook direct controleren of je ze wel gedragen hebt afgelopen winter. Meteen splitsen wat er weg kan (te klein is of niet meer mooi). Maar ook kleren die gewoon niet lekker zitten en die je daarom niet draagt kan je beter wegdoen. Lekker ruimte in je kast!

4. Mest je post(berg) uit

Al tijden tegen uitpuilende postbakjes en opberg-bakjes van je administratie zitten kijken? Nu is het moment om de bakjes uit te mesten en je administratieve papieren op te bergen of weg te gooien. Check ook direct je lopende abonnementen? Lees je dat ene tijdschrift nooit? Zeg het nu op.

5. Kapotte en onbruikbare spullen

Check direct per ruimte of spullen kapot zijn. Ga je ze nog maken, kunnen ze gemaakt worden? Nee, hup de deur uit. Kom je spullen tegen die eigenlijk niemand in je huis meer gebruikt, ook de deur uit.

6.  Haal alle meubels van hun plaats

En stofzuig en dweil goed op die plekken want dan kan het er weer een hele poos tegen. Normaal gesproken doe je dat toch niet? Dus…

7.  Was spullen af die je amper gebruikt

Zoals je gordijnen. Je hoeft nu niet direct al je gordijnen naar de stomerij te brengen maar laat de gordijnen uit bijvoorbeeld je huiskamer eens stomen of wassen. Een ander voorbeeld zijn de glazen in je keuken. Zet ze in je vaatwasser. Of wat te denken van de kussens van je bank, hup lekker in het sop ermee. Haal het putje van je wastafel los en maak die eens schoon.

8. Wat doe je met alle spullen die weg moeten?

Niet voor niets zijn er in veel plaatsen in het voorjaar rommelmarkten. Laat je kinderen hun overtollige speelgoed op Koningsdagvrijmarkten of 5 mei rommelmarkt verkopen. Voor de te klein geworden kleding weet je misschien een gezin bij jou in de buurt die je met deze kleding blij kunt maken. Oude boeken en tijdschriften worden met open armen ontvangen in verpleeghuizen (zolang die er nog zijn..). Op Marktplaats kun je ook veel spullen gratis te koop aanbieden. Als je weet dat jouw overtollige spullen bij anderen nog een mooi tweede leven krijgen, kun je er waarschijnlijk makkelijker afstand van doen.

Succes met je voorjaarsschoonmaak!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.