Hoeveel Nederlanders hebben al wel menig maal Parijs bezocht, maar hebben nog nooit hun eigen hoofdstad Amsterdam bezocht voor een stedentrip? Veel neem ik aan. Een paar weken terug had mijn dochter een spitzen workshop bij het Nationaal Opera en Ballet gebouw aan de Amstel. Nadat ik haar daar had gebracht, liep ik om half 10 zo’n beetje in mijn eentje langs het Rembrandtplein en door de Kalverstaat. Echt bijzonder. Zo’n unieke stad, gewoon om de hoek.

Heerlijk Amsterdam, om de hoek

Je hoeft dus niet ver op reis te gaan voor een bijzondere ervaring. Ook voor lekker eten en drinken kun je in Amsterdam goed terecht. Heerlijk Amsterdam is een boek geschreven door Johan Freud en Cijn Prins van uitgeverij Good Cook. In dit boek zijn favoriete culinaire adressen gebundeld in een aantrekkelijke gids. Niet compleet, nog niet, maar wel persoonlijk en gemaakt door 2 generaties. Daardoor vol met klassieke en recente culinaire winkels, kookworkshops en restaurants. Het boek is ingedeeld naar stadsdelen en op thema’s.

Culinaire niveau van Amsterdam

Wat in het boek duidelijk doorklinkt is de trotsheid op de dynamiek van de stad. Het culinaire niveau van Amsterdam is echt niet meer te vergelijken met 10 jaar terug. Doordat Jonah al 26 jaar professioneel met koken bezig is, heeft hij een groot netwerk. Cijn daarentegen beweegt zich in andere kringen, boort andere bronnen aan. De gids is zo een mooie mix van twee generaties geworden.

Nieuwe culinaire ontdekkingen

Door op onderzoek uit te gaan hebben ze beiden nieuwe ontdekkingen gedaan en van elkaar geleerd. Een pizzeria gewoon om de hoek, die de lekkerste pizza’s ooit maakt gerund door een Italiaanse familie. Of een Charcuterie werkplaats wat voor Cijn een openbaring was. Ook weer zo’n familiebedrijf dat al 15o jaar bestaat.

Aandacht die het verdient

De stad blijft in beweging dus zo’n gids is eigenlijk nooit klaar en nooit compleet. De media volgen vaak de zaken die hot zijn, maar Jonah en Cijn vinden het vooral ook belangrijk dat zaken die al lang bestaan de aandacht blijven krijgen die ze verdienen. Bedenk dus dat een stedentrip naar Amsterdam zo gek niet is. Dan krijgt Amsterdam in zijn geheel ook de aandacht die het verdient.