liefdesverdriet gaat over

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het is een situatie die iedereen maar al te goed kent: de leegte die je voelt wanneer je wakker wordt en de lege ruimte naast je bevestigt dat jullie niet meer samen zijn.

We sluiten onze ogen voor een moment en dromen eventjes terug naar de tijd dat we nog gelukkig en verliefd waren. Maar dan worden we weer wakker in het nu. We denken en herinneren en we voelen een diepgaande pijn. Hoe kunt u een relatiebreuk het best verwerken? Lees hier de vier tips van onze deskundige.

Een relatiebreuk verwerken: stap voor stap

De pijn van het verliezen van een partner vormt sinds eeuwen de inspiratie voor poëzie, literatuur, films en muziek. En niet zonder reden. Het verbreken van een langdurige relatie kan ons leven op zijn kop zetten en ons het gevoel geven dat we nooit meer gelukkig zullen zijn. Lamlendigheid, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn en een drukkend gevoel rondom het gebied van het hart zijn allemaal symptomen van een gebroken hart.

Het omgaan met de beëindiging van een relatie en het helen van een gebroken hart kost vaak veel tijd en energie. Zoals de voormalige Amerikaanse politica en model Bess Myerson ooit schreef: “To fall in love is awfully simple, but to fall out of love is simply awful.”

Hoewel het op het moment misschien lijkt dat de pijn die je voelt nooit meer weggaat en dat je nooit meer iemand zal vinden waar je zoveel van houdt, zullen deze gevoelens na verloop van tijd toch verdwijnen.

Behalve tijd zijn er nog enkele andere dingen die je kunnen helpen deze lastige fase te overwinnen. Hoewel er geen geneesmiddel bestaat om hartzeer te genezen, kunnen we wel gerichte stappen ondernemen om onze gemoedstoestand te verbeteren.

Een relatie beëindigen: pijn is zowel fysiek als emotioneel

Liefdesverdriet voelt vaak hetzelfde als, of zelfs nog erger dan, fysieke pijn. Liefdesverdriet kan je  letterlijk ziek van verdriet maken. We drukken onze gevoelens vaak uit in fysieke termen, door te verwijzen naar ‘littekens’ van onze vorige relatie of dat het een ‘klap in mijn gezicht’ was.

Dit is geen toeval: er bestaat daadwerkelijk een link tussen emotionele en fysieke pijn. Onderzoek laat zien dat als een intieme relatie beëindigd wordt, het brein bepaalde sensaties aanzet die verwant zijn aan ‘echte pijn’. Dit betekent dat liefdesverdriet daadwerkelijk zo pijnlijk kan zijn als dat we vaak claimen dat het is. Dit gedeelte van het helingsproces wordt vaak onderschat, ook al kan het tot serieuze psychische problemen leiden.

Verwerken in vier stappen

  1. Zoek steun bij degene die dichtbij je staan

Er is gelukkig wel een medicijn dat de emotionele pijn kan verminderen: je familie en/of beste vrienden. Als je in de beginfase bent van het verwerken van het einde van een relatie, produceert ons lichaam meer cortisol (het hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van stress) en minder noradrenaline (het hormoon dat tot euforische gevoelens kan leiden). Deze chemische onbalans in de hersenen verstoort onze stemming en is de veroorzaker van het ‘liefdesverdriet’ dat we voelen. Om dit te overwinnen, moeten we de gewoonte van het in eenzaamheid verdriet verwerken doorbreken en de pijn van een gebroken hart verhelpen door tijd te spenderen met vrienden of familie. In termen van het helen van een gebroken hart, is er wellicht geen beter medicijn dan de liefde van uw dierbaren.

  1. Acceptatie is de sleutel

Velen van ons reageren op het einde van een relatie door hun ex compleet uit hun leven te bannen: elke benoeming, gedachte of aanblik aan diegene wordt direct geblokkeerd. Dit is een begrijpbaar en wellicht onvermijdelijke reactie. Het is ook meestal geen goed idee om continue actief contact te zoeken met je ex, maar het compleet blokkeren van een relatie uit je gedachte helpt vaak niet bij het verwerken en verder gaan met je leven. Enige evaluatie of nabeschouwing van de periode dat jullie samen waren zal je helpen om te leren van het verleden en om u weer met positieve energie te richten op de toekomst.

  1. Vooruit kijken en nieuwe mensen ontmoeten

Hoe begrijpelijk het ook is, je hart volledig afsluiten na de beëindiging van een relatie kan het verwerkingsproces alleen maar verlengen. Het ontmoeten van nieuwe mensen is een stap waar veel mensen te lang mee wachten, uit angst dat emoties of stress weer terug zullen komen. Hoewel het goed is om de benodigde tijd te nemen voor reflectie en het zoeken van steun bij vrienden en familie, kan het te lang blijven nadenken en peinzen over je ex-partner ook een obstakel gaan vormen voor het helingsproces. Als u zich sterker en beter voelt, kan je langzaam de stap wagen om weer mensen te ontmoeten met wie je daadwerkelijke een connectie heeft.

  1. Een nieuw begin na het beëindigen van een relatie

De laatste positieve stap in het verwerkingsproces is om je weer klaar te maken voor een nieuw begin- alleen of met een nieuwe partner. Het inschrijven bij een relatiesite is een goede manier om het verleden af te sluiten en te laten zien dat je er klaar voor bent om verder te gaan met je leven en het geluk opnieuw te vinden. Op deze manier kunt je op je gemak nieuwe singles ontmoeten, zonder dat je actief naar kroegen of evenementen hoeft te gaan om een nieuwe partner te vinden. Je kunt online mensen leren kennen, de tijd nemen om te kijken of er een connectie bestaat met iemand en, als je er klaar voor bent, een eerste date inplannen. ELITEDATING maakt gebruik van een uniek matchingsysteem, waarbij u op basis van uw persoonlijkheid en je specifieke partnervoorkeuren aan leden gekoppeld wordt die echt bij je passen.

Bron Elitedating

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.