co-ouderschap hoog opgeleid

Hebben vaders automatisch recht op co-ouderschap?

Wanneer je gaat scheiden komt er een hele hoop op je af. Het is vaak een emotionele tijd waarin veel beslissingen moeten worden genomen. Ook over wie er de zorg van de kinderen op zich neemt.

Ondanks de emancipatie zie je nog vaak dat de kinderen voornamelijk worden verzorgd door de moeder en de vader fulltime werkt en niet zoveel tijd voor ze heeft. Het kan dan ook wrang voelen wanneer hij, nu jullie gaan scheiden, ineens wel meer tijd met jullie kinderen wil doorbrengen en op een co-ouderschap aanstuurt. Heeft hij daar wel recht op denk je misschien? Wij leggen het je uit.

Tijd voor de kinderen?

Familierechtadvocaten en mediators krijgen deze vraag geregeld voorgeschoteld. Vooral bij de traditionele huwelijken waarin de moeder voor de kinderen zorgt en de vader alleen maar werkt en weinig tijd voor ze heeft.  Als het tot een scheiding komt, is vader bang dat hij zijn kinderen bijna niet meer zal zien. Moeder is huiverig dat ze naast haar huwelijk en haar levensstandaard ook nog haar kinderen kwijtraakt, die toch altijd tot háár domein behoorden. Als er dan ook nog emoties in het spel zijn – bijvoorbeeld omdat zij het gevoel heeft te zijn verlaten voor een ander – kan het moeilijk zijn om in te zien dat het voor de kinderen juist goed is dat vader nu wél tijd voor hen wil vrijmaken.

Wettelijk & zelf regelen

Maar de wet is heel duidelijk: de vader heeft recht op een gelijkwaardige zorgregeling. Ook als hij daarmee meer tijd met de kinderen doorbrengt dan daarvoor. Het is in de wet zo geregeld dat gescheiden ouders elkaar in staat moeten stellen voor de kinderen te zorgen. Dat hoeft niet per se fiftyfifty te zijn. En een ouder hoeft er ook niet altijd zelf te zijn, maar mag een deel van de tijd ook best een oppas inzetten. Het belang van het kind weegt altijd het zwaarst, maar het moet natuurlijk ook praktisch haalbaar zijn. In de meeste gevallen regelen ouders die gaan scheiden zelf de verdeling van de zorg voor de kinderen. Bij één op de zeven scheidingen lukt dat niet en wordt de zaak voor de rechter gebracht. Die bekijkt hoe de situatie vóór de scheiding was, maar kan beslissen dat de vader zijn kinderen na de scheiding veel meer gaat zien dan daarvoor.

Vroeger…

Tot 1995 werden de kinderen bij een scheiding bijna altijd toegewezen aan de moeder. Zij kreeg standaard de voogdij en de vader werd toeziend voogd. Dit betekende in de praktijk dat vader geen enkele zeggenschap had en zijn kinderen meestal maar eens in de veertien dagen bij zich had. Misschien herinner je
je nog de ‘dwaze vaders’, mannen in superheldenpakken die aandacht vroegen voor het feit dat zij hun kinderen amper zagen. Zij hebben dat probleem op de politieke agenda gezet.

En nu…

Nu houden ouders na de scheiding het gezamenlijk gezag en heeft het kind recht op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. Helaas komt het nog steeds voor dat een ouder een beslissing van de rechter over de zorgverdeling naast zich neerlegt en weigert de kinderen naar de ex-partner te laten gaan. Dan kan naleving worden gevraagd met ‘de sterke arm der politie’. Maar dat is natuurlijk een situatie waarin je niet terecht wilt komen. Het belang van het kind moet altijd vooropstaan.”

Bron: Margriet

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.