Weet jij wat er mooier is dan de liefde voor een ander? Eigenlijk maar een ding, namelijk de liefde voor jezelf. Het geldt waarschijnlijk iets meer voor vrouwen, maar mannen kunnen er ook last van hebben, het jezelf op de tweede plek stellen. Je doet zelf daarmee te kort en dan kom je niet optimaal tot je recht. Er zijn veel voorbeelden van wat je als vrouw, of als man, niet moet doen voor de liefde voor een ander. Handel eerst uit liefde voor je zelf.

Heb niet alles over voor de liefde

1. Vergeet jezelf niet

In een relatie is het noodzakelijk om compromissen te sluiten – maar die moeten wel van beiden kanten komen! Als jij altijd degene bent die moet inbinden en jezelf moet aanpassen aan de andere, zit het goed fout in je relatie. Als je enkel denkt aan het geluk en het plezier van de andere, vergeet je jezelf en zal je langzaamaan je identiteit verliezen.

2. Verwaarloos je vrienden niet

Zorgt je partner ervoor dat je je vrienden nooit meer ziet? Vindt hij je vrienden maar niets of denkt hij dat ze een slechte invloed op je hebben? Nog erger: verbiedt hij je om hen te zien? Foute boel! Op deze manier probeert hij je te isoleren om je beter te kunnen controleren. Spreek op regelmatige basis met je vrienden af om hen niet te verliezen.

3. Vergeef niet alles

Vergevingsgezindheid is een mooie deugd, maar dat betekent niet dat je alles zomaar moet pikken omdat je nu eenmaal een goed hart hebt. Na een tijdje ga je namelijk zelf excuses beginnen te verzinnen voor zijn gedrag. Niet oké!

4. Verlaag je verwachtingen niet

Ben jij een veeleisend iemand, maar verlaag je je verwachtingen omdat je bang bent hem te verliezen? Een slecht idee! Je hoeft je echt niet te settelen omdat je denkt dat je niets beter kan krijgen.

5. Offer je dromen niet op

Het is onmogelijk om van iemand te houden die je dromen en passies niet steunt. Geen enkele liefde is belangrijk genoeg om jezelf zomaar opzij te schuiven.

6. Zwijg niet

Zwijgen om ruzie te vermijden is niet de oplossing. Alles opkroppen geeft je enkel een slecht gevoel en is geen goede basis voor een sterke relatie. Communiceren is de boodschap!

7. Aanvaard geen leugens

Leugens binnen een relatie kunnen echt niet. Een vrouw zou nooit haar hoofd in het zand mogen steken en de leugens van haar partner minimaliseren om de vrede te bewaren.

8. Verander je principes niet

Wanneer je partner je waarden probeert te veranderen, je principes bekritiseert of je overtuigingen belachelijk maakt, zou er een alarm in je hoofd moeten afgaan. Dat is namelijk niet oké! In een relatie moet je bereid zijn de waarden van de andere te respecteren, en als dat niet kan, betekent dat dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. Zo simpel is het!

9. Verander je uiterlijk niet

Wil je graag wat kilo’s kwijt om je beter in je vel te voelen? Geen probleem! Maar als je dat enkel doet om je partner te plezieren of de affectie van iemand te winnen, kan het gevaarlijk zijn! Is hij het echt waard om jezelf te veranderen? En is hij echt verliefd op jou of denkt hij enkel aan je uiterlijk? Dat zijn dingen om goed over na te denken.

10. Aanvaard geen jaloezie

Een jaloerse partner legt een zware druk op je relatie en je zelfvertrouwen. Wanneer je partner extreem jaloers is, zal hij of zij je constant controleren en een negatief klimaat creëren. Genoeg is genoeg!

11. Verlaat nooit je familie voor hem

Als hij met opzet ruzie veroorzaakt binnen je gezin en je bij hen weghoudt, wordt het tijd om vragen te stellen bij zijn gedrag. Laat hem geen wig brengen tussen jou en je familie.

12. Blijf jezelf

Het is nooit een slecht idee om aan jezelf te werken, maar als je jezelf enkel verandert om je partner te plezieren, kan het ongezond zijn. Wat als jij iemand bent die graag luid praat en de ene na de andere mop vertelt, maar je partner schaamt zich voor je gedrag? Dan is dat zijn probleem. Als jij blij bent met wie je bent, mag je je nooit door iemand anders laten veranderen. Blijf jezelf!

13. Bepaal je eigen zaken

Hij verwacht dat je bepaalde dingen voortaan laat. Je mag geen friet meer eten, niet meer gaan shoppen, geen citytrips meer plannen, jezelf geen kleine pleziertjes meer gunnen. En dat allemaal zonder reden! Dit is ook een manier om je te controleren. Laat hem zich met zijn eigen zaken bemoeien!

14. Laat de kinderwens aan jezelf

Jij wil graag kinderen, maar hij niet. Dan berg jij je ultieme droom op in de hoop dat hij ooit van gedachten zal veranderen. Of het tegenovergestelde: jij wil eigenlijk geen kinderen, maar geeft toe om hem tevreden te houden. Twee scenario’s die niet thuis horen in een gezonde relatie!

15. Laat je niet controleren

Beslist hij wat je aantrekt? Geeft hij kritiek op je nieuwe kapsel? Verwacht hij dat je hem alles in detail vertelt? Eist hij dat je hem overal vergezelt? Slecht teken! Een teken aan de wand.