11 gezonde voornemens

Heb jij ook zo’n dorst?

Wanneer de zon de hele dag schijnt of wanneer je een avondje goed doorgedronken hebt, zul je merken dat je dorst hebt. Er is de leuke bijkomstigheid dat ik in het dorp woon dat Dorst heet. Dat heeft dan weer niets met overtollig drank gebruik te maken, alhoewel de meeste Dorstenaren wel raad weten met een biertje. In Dorst wonen of dorst hebben is allebei niet erg. Het is zeker niet meteen een reden om je zorgen te maken. 

Na te veel drank of te veel beweging in de hete zon, dan is de link met dorst dus makkelijk gemaakt. Dorst kan echter ook een andere oorzaken hebben, die niet allemaal even onschuldig zijn. Wanneer je veel dorst hebt, kun je ook zeggen dat je last hebt van polydipsie (poly = veel, dipsao = dorsten). Dit hangt vaak samen met veel plassen (polyurie). Veel drinken lijkt dan goed, maar te veel vocht binnen krijgen kan het gehalte aan natrium in je bloed verlagen.

Aandoeningen met dorst als symptoom

Dorst hebben kan ook het gevolg zijn van veel vocht verlies bij diarree, overmatig zweten en een bloeding. Er zijn ook aandoeningen die het zelfde teweegbrengen.Wanneer je nieren niet goed functioneren en ze kunnen het vocht niet goed tegenhouden, dan plas je veel en dan heb je weer veel water nodig.

1. Diabetes mellitus

Zowel voor diabetes type 1 als twee zijn dorst en veel moeten plassen belangrijke symptomen. Bij diabetespatiënten die niet goed behandeld worden is de bloedsuikerspiegel veel te hoog. De nieren zijn dan niet meer in staat om alle glucose tegen te houden. Een deel van de glucose in het bloed komt vervolgens in de urine terecht. Glucose trekt water aan en dus zullen je nieren veel meer vocht doorlaten dan normaal. Met grotere hoeveelheden plas en uiteindelijk dus ook flinke dorst tot gevolg.

2. Diabetes insipidus

In tegenstelling tot diabetes mellitus heeft diabetes insipidus helemaal niets met de bloedsuikerspiegel te maken. Bij deze aandoening werkt het regelmechanisme voor vochtopname en vochthuishouding van het lichaam niet goed. Een stoornis van het antidiuretisch hormoon (ADH) is hier verantwoordelijk voor. ADH wordt aangemaakt in de hypofyse en werkt in je nieren. Het zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vocht vasthoudt. Bij een tekort aan ADH (hypofyseziekte) of als je ongevoelig bent voor ADH (nierziekte) dan geeft je lichaam teveel water af aan de urine. Als je niet voldoende drinkt is er kans op uitdroging, wat kan leiden tot een hoge hartslag, lage bloeddruk en constipatie.

3. Hypercalciëmie

Een te hoog calciumgehalte in je bloed wordt hypercalciëmie genoemd. Meestal is dit het gevolg van een stoornis in de calciumhuishouding. Normaal gesproken zorgen hormonen en vitamine D ervoor dat deze op peil wordt gehouden. Verschillende  oorzaken kunnen de huishouding echter verstoren. Meest voorkomend is een te snel werkende bijschildklier. Een verhoogde afgifte van het parathyroïdhormoon (PTH) heeft invloed op de concentratie van calcium in je bloed. Een overdosis vitamine D kan het calciumgehalte ook verhogen. Een licht verhoogd hoeveelheid calcium in je bloed geeft geen klachten, is het veel te hoog dan kun je onder andere te maken krijgen met dorst als gevolg van een verhoogde urineproductie.

4. Syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren – een auto-immuunziekte –  is een chronische ontsteking van de traan- en speekselklieren. In de praktijk betekent dat vaak droge ogen en een droge mond. En zo’n droge mond geeft een dorstgevoel. Daarbij kan het leiden tot gesprongen lippen, gescheurde mondhoeken, verlies van smaak en slechte adem. Vooral bij eten en spreken geeft het problemen. Het syndroom van Sjögren komt naar schatting voor bij 1 op de 100 tot 1 op de 500 mensen. De meeste patiënten zijn vrouwen tussen de 45 en 60 jaar.

5. Zonnesteek

Gaat dorst gepaard met een gloeiende huid, zweten, bleek zien, hoofdpijn, duizeligheid, braken, vermoeidheid, slap voelen, verwardheid? Dan kan het zijn dat je een zonnesteek te pakken hebt. Door te weinig vocht in het lichaam wordt de huid van de romp, armen en benen niet meer goed doorbloedt. Die worden dan bleek en stoppen met zweten. De temperatuur van het lichaam stijgt. Gebeurt dit in de zon dan spreken we van een zonnesteek. De combinatie van uitdrogen en oververhitting kan gevaarlijk zijn. Het wordt ook wel hitteberoerte genoemd.

6. Bijwerkingen van medicijnen

Verschillende geneesmiddelen kunnen een dorstgevoel als bijwerking hebben. Voorbeelden zijn spasmolytica (gladde spierontspanners), tricyclische antidepressiva (TCA’s), de meeste antipsychotica, bepaalde medicijnen tegen Parkinson en middelen tegen kanker (oncolytia, cystostatica. Ook diuretica, de zogenaamde plaspillen, kunnen dorst veroorzaken.

Ben alert met dorst

Wat we wilden is zeker niet jullie gezellig avond of komende zonnige dagen verpesten. Soms is het handig je bewust te zijn van je lijf, zodat je kunt ingrijpen waar nodig. Drink genoeg, maar bemerk het bij je zelf als je dorst niet te lessen valt.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.