hardlopen

Hardlopen: tips voor de winter

Jarenlang was het voor mij geen moeite om een paar keer in de week te gaan hardlopen.  Nu ik een ander werkschema heb, is het er in geslopen dat ik niet meer hardloop. Wel wandel ik meer, maar dat doe ik dan met anderen. Ik kan dan ook een praatje maken, gezellige of serieus en dan ben ik ook sociaal bezig.  Ik snap best dat het voor hardlopers wat extra discipline vergt om te blijven hardlopen als de dagen korter worden en kouder voelen. Weet dat je na het lopen je helemaal fit en voldaan voelt.

Veilig de winter door

Om toch iedere keer weer jezelf er toe te zetten dat je gewoon gaat lopen ook al is het nog niet helemaal licht, of lijkt het een beetje te regenen, zijn er wel enkele zaken die deze hobbel verlagen. Het hebben van fijne en goede sportkleding en goede schoenen is natuurlijk al half werk. Dat je goed voor jezelf aan het zorgen bent, dat voelt goed. En hardlopen doe je natuurlijk echt voor je zelf, om je lekker fit te voelen de rest van de dag.

1. Kies de juiste kleding

Het is nooit te koud of te nat om hard te lopen, als je je goed kleedt op deze weersomstandigheden. Katoenen kleding neemt veel vocht op, waardoor je het snel koud krijgt. Je kunt beter kiezen voor kleding van kunststofvezels die je transpiratie afvoeren. Draag meerdere, dunne laagjes over elkaar, zodat er een isolerend luchtlaagje ontstaat. De buitenste laag moet zweet  doorlaten, maar regen en wind buiten houden. Pas wel op dat je je niet te dik aankleedt. Als je eenmaal op stoom bent, warm je snel op.

Via je hoofd verlies je veel lichaamswarmte. Een muts dragen is een goed idee als het koud is. Je kunt ook dunne handschoenen aantrekken als je snel koude handen hebt.

2. Val op

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het donker. Vooral automobilisten zien je pas op het laatste nippertje, zeker als je zwarte kleding draagt. Draag verlichting en kleding of een hesje dat reflecteert. Er zijn banden met LED-lampjes die je om je arm of been kunt dragen, maar je kunt ook kleine fietslampjes gebruiken. Wees zelf ook alert op wandelaars en fietsers, die zonder licht vanuit het niets opduiken.

3. Neem een slimme route

Kies een parcours dat je bij wijze van spreken met je ogen dicht kan lopen of loop via een goed verlichte route, zodat je niet over een onverwacht stoepje struikelt of je enkel verzwikt in een onopvallende kuil. Je kunt meerdere kleine rondes in je buurt lopen in plaats van een grote ronde. Zo ben je snel weer thuis als het weer ineens omslaat.

4. Let op de wind

Houd er rekening mee dat wind de gevoelstemperatuur flink verlaagt. Loop op de heenweg tegen de wind in, zodat je terug wind mee hebt. Als je flink bezweet bent, koel je namelijk harder af. Als je nog tegen de wind in richting huis moet, maakt dat je ronde extra zwaar.

5. Zet muziek zachter

Loop je graag met een mp3-speler? In het donker kun je deze beter thuis laten of zachter zetten. Omdat je minder ziet, heb je je gehoor hard nodig om medeweggebruikers op tijd op te merken.

6. Loop samen

Voel je je niet zo op je gemak in je eentje in het donker, zoek dan een loopmaatje. Of sluit je aan bij een loopgroep, atletiekvereniging of volg een serie clinics. Dat is meteen een goede stok achter de deur als het slecht weer is en de comfortabele bank lonkt. Ook een zeer geschikte manier om nieuwe mensen te leren kennen.

7. Glijd niet uit

Op verse sneeuw kun je nog prima lopen, maar op ijzel of aangevroren sneeuw glibber je snel weg en dan is een blessure snel opgelopen. Uitglijders kun je proberen te voorkomen door schoenen met extra profiel te dragen, kortere passen te maken en je snelheid te verlagen.

8. Zet schoenen niet bij de verwarming

Je kunt je schoenen beter niet bij de verwarming drogen, dat is slecht voor het materiaal. Als ze erg nat geworden zijn, kun je er een prop (kranten)papier in doen en deze eventueel een paar keer vervangen, zodat ze sneller drogen.

9. Loop niet met koorts

Als de symptomen zich boven de nek voordoen (neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn), mag je best rustig hardlopen. Heb je last van griep, koorts of symptomen lager dan de nek (kortademigheid, hoesten, spierpijn) dan mag je niet lopen. Doorlopen vertraagt je herstel en kan ervoor zorgen dat je een tijdje uit de running bent.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!