selfie sociaal exhibitionisme

Happy selfies op Instagram na relatiebreuk helpt je niet vooruit

Acteur Bradley Cooper en model Irina Shayk zijn uit elkaar. Het glamourkoppel was sinds 2015 samen, kreeg een dochtertje, maar besloot na 4 jaar toch om de handdoek in de ring te gooien. Met als resultaat: heel wat zwoele selfies van Irina op Instagram. Maar is het een goed idee om enorm veel gelukkige kiekjes van jezelf op sociale media te zwieren na een relatiebreuk?

Happy de peppy

We maken ons er bijna allemaal schuldig aan: een kiekje van onszelf de wijde wereld insturen na een break-up. Hoe ziet zo’n foto er dan meestal uit? Erg gelukkig, omringd door vrienden of zelfs door een mogelijke nieuwe partner. Maar je kan toch beter twee keer nadenken voor je die foto van jezelf op romantische strandwandeling in het gezicht van je ex wrijft.

Vals geluk

Je sterker voordoen dan je bent na een break-up is niets nieuws, maar in tijden van sociale media doen mensen dat vooral online. “Een connectie behouden met je exen op sociale media en hen bombarderen met een vals gevoel van geluk of tonen dat je er enorm goed uitziet, is een populair fenomeen”, legt Kris Ruby, social media expert uit. “Na een relatiebreuk willen mensen echt aantonen dat het goed met hen gaat.” Maar denk even na: zou jij van gedachten veranderen na het zien van je ex op een jetski? Meestal zorgt zo’n kiekje juist voor een omgekeerd effect.

Maar hoe pak je zo’n relatiebreuk online nu juist aan? Professor psychologie Elke Van Hoof (VUB) geeft raad

De ‘acute’ fase na een relatiebreuk duurt volgens Van Hoof zo’n vier weken. Die weken zijn vaak het moeilijkst. Daarna is het belangrijk dat je de draad opnieuw oppikt en even focust op jezelf. “Het is belangrijk dat je de nodige afstand bewaart na een break-up, omdat je nieuwe grenzen moet ontwikkelen. Je hebt nood aan een nieuwe identiteit”, legt de psycholoog uit. “Het hangt van de situatie af of je nog bevriend kan zijn met een ex en van wie de beslissing nam. Kwam de breuk er na gezamenlijk overleg? Dan is een vriendschap mogelijk volgens mij. Vaak zie je ook dat mensen al uit elkaar waren gegroeid en meer een vriendschap dan een liefdesrelatie hebben. Maar we moeten onthouden dat scheiden altijd doet lijden.”

Sluimerfase inlassen

Is het plots ingewikkeld? Laat je dat dan ook aan je volgers weten? Moet je al jullie foto’s verwijderen? In het digitale tijdperk moeten we haast twee keer uit elkaar gaan. Een keer in het échte leven en een keer virtueel. “Je moet een sluimerperiode inlassen, zodat je hersenen de tijd krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie”, stelt Van Hoof. “Het probleem is eigenlijk dat wanneer je samen bent, je geënt bent op elkaar en dan komen er regelmatig grote pieken oxytocine vrij, wanneer je elkaar ziet. Daarom is het belangrijk om een periode in te lassen om die prikkels niet meer te krijgen.”

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.