aan grote klok hangen

Hang goede voornemens niet aan grote klok

Het nieuwe jaar is al weer een paar dagen oud. Veel mensen hebben goede voornemens gemaakt. Meer tijd vrijmaken voor jezelf, meer sporten, meer gaan letten op hoe gezond je eten is. Maar had je het vorige jaar ook al niet dezelfde voornemens, om ze na een paar weken al aan de kant te schuiven? Ben je nu echter voornemens het in 2016 wel vol te houden? Volgens de website The Science of US heb je enkel kans van slagen als je jouw doelen meer voor jezelf houdt.

Delen voornemens werkt averechts

Stoppen met roken, wekelijks een paar keer naar de sportschool gaan en beginnen aan een nieuwe cursus? Goede voornemens, die het waard zijn gehaald te worden. Je hebt deze voornemens overal geuit. Op Instagram, Facebook en andere social media, voor een ieder die jij het wilt laten horen. Is dit nu wel handig? Misschien denk je dat een beetje aanmoediging en steun jou extra kan helpen. Wetenschappelijk blijkt het echter dat dit in de praktijk juist averechts werkt.

Hang goede voornemens niet aan grote klok

Na 80  jaar wetenschappelijk onderzoek doen heeft The Sciensce of US voldoende resultaten verzameld om te concluderen dat het een slecht idee is je doelen wereldkundig te maken. Juist diegene die te veel te koop loopt met zijn goede plannen, zal uiteindelijk niet tot presteren komen. Dit is wetenschappelijk te onderbouwen. Hoe het werkt?

Sociale realiteit

Je hebt het plan opgepakt om de marathon van New York te gaan lopen. Je bent zo enthousiast dat je al je voorbereidingen tegen iedereen vertelt. Je loopplannen vertel je aan iedereen die het wil horen, je intensieve trainingsschema dat je wilt gaan volgen plaats je op Facebook. Natuurlijk heb je ook nieuwe schoenen en hardloopkleren gekocht, waarvan je op Instagram fraaie foto’s plaatst. Je bent dus druk bezig met het delen van je voornemen, maar ondertussen kom je er niet toe om ook echt te gaan trainen. Je hebt alleen de eindprestatie voor ogen en voelt of je de marathon al in je zak hebt, maar je hebt nog niks gepresteerd.

Voor dit fenomeen bestaat een woord, namelijk sociale realiteit. Het houdt in dat als iedereen denkt dat je bezig bent met het uitvoeren van je plannen, jij op een gegeven moment dat gevoel ook krijgt. Alleen al het voornemen zorgt ervoor dat jij bejubeld wordt en dat iedereen je schouderklopjes geeft. Alvorens echt iets gepresteerd te hebben voel jij je al zo trots en voldaan dat dit je minder gemotiveerd maakt om je voornemens ook vol te houden.

Stok achter de deur nodig

Het is dus beter je goede voornemen niet met jan en alleman te delen. Blijkt dat jij alleen presteert onder sociale druk van je omgeving en schaam jij je om af te gaan voor je vrienden, dan is het voor jou een stok achter de deur die voor jou wel nodig is. In alle andere gevallen, zeker voornemens maken en er lekker in stilte mee aan de slag gaan.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.