hand of kus geven

Hand of een kus geven: wat is ongemakkelijker?

Je herkent deze situatie vast: in een paar seconden moet je beslissen die vage bekende een hand, omhelzing of een kus op de wang te geven. Niet zelden loopt dit uit op een nogal ongemakkelijke situatie. Wetenschappers zochten daarom uit wat we wél en niet fijn vinden en waar mannen en vrouwen het liefst worden aangeraakt.

Fysiek contact

Wetenschappers van de universiteit van Oxford sloegen de handen in elkaar met Finse onderzoekers voor de grootste studie ooit naar fysiek contact. Ze deden een rondvraag bij 1.368 mannen en vrouwen uit vijf landen: Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Italië en Rusland. Alle proefpersonen kregen figuren van het menselijke lichaam te zien en moesten aanduiden op welke plaatsen ze aanrakingen zouden toestaan.

Sappige kus of eenvoudige handdruk?

Wat blijkt? Ook al is een sappige zoen op de wang sociaal meer aanvaard, we voelen ons er nog steeds oncomfortabel door. Onze voorkeur gaat met andere woorden nog steeds uit naar een eenvoudige handdruk.

Aard van de relatie

“Of we een aanraking prettig vinden of niet hangt af van de aard van de relatie”, legt hoofdonderzoeker en evolutionair psycholoog Robin Dunbar uit aan The Telegraph. “Zo kan een omhelzing van een vriend een attent gebaar zijn. Een knuffel van een partner is dan weer liefdevol, terwijl die van een vreemde hoogst onbeschoft en handtastelijk is.”

Taboe zones

Om meer duidelijkheid te scheppen, brachten de wetenschappers in kaart waar mannen en vrouwen het liefst aangeraakt worden. Toegegeven, echt wereldschokkend zijn de resultaten niet. Over het algemeen geldt dat hoe hechter de relatie is, hoe minder zones van het lichaam taboe zijn. Vrouwen hebben ook minder problemen hebben met aanrakingen dan mannen. Opvallend is wel dat mannen op ‘erogene of gevoelige’ plekken liever worden aangeraakt door een vage, vrouwelijke kennis dan hun eigen moeder of een andere man.

Op onderstaande kaart is dat duidelijk te zien. Hoe lichter de kleur, hoe comfortabeler iemand. De zwarte zones zijn dan weer strikt verboden terrein.

hand of kus geven

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.