hand of kus geven
29 October 2015

Hand of een kus geven: wat is ongemakkelijker?

Je herkent deze situatie vast: in een paar seconden moet je beslissen die vage bekende een hand, omhelzing of een kus op de wang te geven. Niet zelden loopt dit uit op een nogal ongemakkelijke situatie. Wetenschappers zochten daarom uit wat we wél en niet fijn vinden en waar mannen en vrouwen het liefst worden aangeraakt.

Fysiek contact

Wetenschappers van de universiteit van Oxford sloegen de handen in elkaar met Finse onderzoekers voor de grootste studie ooit naar fysiek contact. Ze deden een rondvraag bij 1.368 mannen en vrouwen uit vijf landen: Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Italië en Rusland. Alle proefpersonen kregen figuren van het menselijke lichaam te zien en moesten aanduiden op welke plaatsen ze aanrakingen zouden toestaan.

Sappige kus of eenvoudige handdruk?

Wat blijkt? Ook al is een sappige zoen op de wang sociaal meer aanvaard, we voelen ons er nog steeds oncomfortabel door. Onze voorkeur gaat met andere woorden nog steeds uit naar een eenvoudige handdruk.

Aard van de relatie

“Of we een aanraking prettig vinden of niet hangt af van de aard van de relatie”, legt hoofdonderzoeker en evolutionair psycholoog Robin Dunbar uit aan The Telegraph. “Zo kan een omhelzing van een vriend een attent gebaar zijn. Een knuffel van een partner is dan weer liefdevol, terwijl die van een vreemde hoogst onbeschoft en handtastelijk is.”

Taboe zones

Om meer duidelijkheid te scheppen, brachten de wetenschappers in kaart waar mannen en vrouwen het liefst aangeraakt worden. Toegegeven, echt wereldschokkend zijn de resultaten niet. Over het algemeen geldt dat hoe hechter de relatie is, hoe minder zones van het lichaam taboe zijn. Vrouwen hebben ook minder problemen hebben met aanrakingen dan mannen. Opvallend is wel dat mannen op ‘erogene of gevoelige’ plekken liever worden aangeraakt door een vage, vrouwelijke kennis dan hun eigen moeder of een andere man.

Op onderstaande kaart is dat duidelijk te zien. Hoe lichter de kleur, hoe comfortabeler iemand. De zwarte zones zijn dan weer strikt verboden terrein.

hand of kus geven

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de...

Minder taboes bij online daten

Waar zo’n 20 jaar geleden online daten nog nieuw en onbekend...

Dit is wat verschillende zoenen over je relatie zeggen

Er zijn super veel verschillende manieren waarop je kan zoenen en...

Hoe het zit met huidhonger

Wat niet meer in woorden kan worden gezegd en verstaan, wordt...

De zoenetiquette: hoeveel zoenen bij een eerste date?

Je ziet elkaar voor het eerst in real life en...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie