hand in hand liefde

Hand in hand lopen

Hand in hand lopen, doe je met iemand waar je je genoeg bij op je gemak voelt. Je moet het maar eens proberen met iemand waar je nog niet zo gewend aan bent, bijvoorbeeld je nieuwe date. Het voelt dan zeker niet altijd prettig. Heb jij wel eens uren hand-in-hand langs het strand gelopen met een geliefde? Dat is het ultieme van liefde. 

Aan het daten

Gisteren sprak ik een man die sinds een aantal jaren weduwnaar is. Een man die op een goede en mooie manier zijn vrouw begeleid heeft tijdens haar ziekte tot het haar dood. Hij zei dat zij altijd erg opgewekt en positief is gebleven tot het einde en dat hij haar tekort zou doen na haar dood te gaan zitten treuren. Dat heeft hij ook niet gedaan hoewel hij haar heel erg mist. Juist tijdens haar ziekte waren ze weer zo dicht bij elkaar gekomen.

“Ik ben zelfs aan het daten”, vertelde hij mij, met een soort van blosje op zijn wangen. Hij is net de  65 jaar gepasseerd maar hij voelt zich weer helemaal jong. ”Ik ga zelfs weer naar de sportschool.” Ook zijn kinderen vinden het  fijn voor hem dat hij vooruit kijkt in het leven en een nieuwe invulling aan het creëren is. Hij heeft ondertussen al met enkele vrouwen gedatet en bij hem waren al echt de kriebels in zijn buik voelbaar. Wat hij echter merkt is dat veel vrouwen op deze leeftijd al een tijdje alleen zijn. Zij bedachten eerst niet te gaan daten, maar zijn dat na een tijd alleen zijn toch gaan doen. Er zit een handrem op, een terughoudendheid, die hij lastig vindt, omdat hij zo bevlogen kan zijn over deze nieuwe liefdes.

Hand in hand

Op een gegeven moment vroeg ik of hij ook al hand in hand had gelopen met een van deze vrouwen. Hier had ik echt een punt te pakken. “Nee, maar dat zou ik wel graag willen. Maar dat kwam er niet van, toch een soort angst over wat de ander daar van vindt, als je ineens haar hand vast pakt. “ Denk je niet dat je dan gewoon nog niet de juiste vrouw voor jou bent tegen gekomen, vroeg ik hem. Wanneer je je echt op je gemak voelt bij iemand en dat is wederzijds,  dan hoef je daar niet over na te denken, dan gaat dat spontaan en dan voelt dat prettig.  Ik denk dat ik hem hiermee wel aan het denken gezet heb.

Hoe is de stand van je hand?

Zelf ben ik er ook over na gaan denken en heb even gegoogeld naar “hand in hand”. Er zit een heuse gedachtegang achter het handen vasthouden.  De handstand van de gemiddelde man zou te maken hebben met het gegeven dat hij ook gemiddeld groter is dan zijn partner. Er zijn ook mensen die denken dat de man zijn hand zo houdt om de loopsnelheid te controleren. Een vrouw zou nogal de neiging hebben om te gaan rennen. Wanneer je dan als man de handpalm naar voren hebt, dan zet je er subtiel de rem op.

Een andere gedachte is dat de man niet bewust bezig is zijn vrouw kort te houden tijdens het wandelen, maar dat hij dat doet om haar te beschermen. Net zoals een moeder die met haar kinderen hand in hand loopt, zij degene is die de rug van de hand naar voren heeft wanneer ze gaan oversteken.

Hoe zit het dan bij gearmd lopen?

Hand in hand lopen, kan bij een nieuwe liefde al erg intiem voelen. Maar hoe doe je dat wanneer je nog wat intiemer wilt gaan kuieren. Bij gearmd lopen, haakt een vrouw in bij de man, niet andersom. Hierdoor geeft de vrouw aan in de niet leidende positie te zijn. Als de man zijn arm over de schouder van zijn partner slaat, doet zij de hare om diens middel, niet anders om. Ook hier kun je weer een soort van machtskwestie waarnemen.

Geheim zit in lichaamsbouw

Een fysiotherapeut uit Rotterdam weet het antwoord. Zij meldt dat het geheim van de stand van de hand in de lichaamsbouw gezocht moet worden.  “De hand van de man wijst altijd naar voren omdat zijn supinatiebeweging normaliter kleiner is dan bij een vrouw (mannen plusminus 80 graden, vrouwen plusminus 90 graden). Vrouwen kunnen daarom over het algemeen grotere gewrichtsbewegingsuitslagen behalen dan mannen”. Voor wie het niet weet, supinatie betekent het draaien van de onderarm zodat de handpalm naar boven wijst. Pronatie is de tegenovergestelde beweging, de toestand waarbij de hand in horizontale stand met de handpalm naar achteren wijst; spaakbeen en ellepijp zijn dan gekruist.

‘Voor een man is het niet lekker om te lopen met zijn onderarm in supinatie, hij hangt dan als het ware constant in zijn eindstandige beperking. Als de supinatiebeweging niet verder gemaakt kan worden moet hij een draai naar buiten gaan maken in de schouder, dus zijn arm van zich af gaan dragen. Dit is geen prettige positie, dus houden we de arm lekker in pronatie, dat is het meest ontspannen en zo kan de vrouw het dichtst bij zijn.’

Ga op ontdekking uit

Dus voor degenen die aan het daten zijn en graag hand in hand willen lopen met hun nieuwe geliefde, dan moet je eerst dat verlangen in je zelf gewaar worden.  Hoe dat de ander het voelt, daar kun je alleen maar achter komen door het gewoon eens te proberen. Of mogelijk moet je het gewoon vragen. De volgende stap is dan dat je gaat ontdekken hoe je het liefst die andere hand in die van jou houdt. Ook dat moet je gewoon uitproberen, desnoods spreek je dit ook uit. Het is voor jullie allebei nieuw en onwennig.

Fotograaf: W.L. Stuifbergen

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!