alleenstaande moeder met zoon

Grote eenzaamheid onder alleenstaande moeders

Bijna de helft van de alleenstaande moeders voelt zich regelmatig of vaak eenzaam. Slechts een klein deel van de single moms (10%) voelt zich nooit eenzaam. Rondom de Feestdagen neemt dit gevoel van eenzaamheid alleen maar toe. Meer dan 60% van de single moms voelen zich behoorlijk eenzaam.

Dit blijkt uit onderzoek wat Myra de Wildt (founder van Happy Single Moms en groei & mindset coach) onlangs onder ruim 1000 alleenstaande en getrouwde moeders deed. Dat eenzaamheid een problematische factor in onze samenleving is, blijkt uit dit onderzoek. Ook meer dan de helft van de getrouwde moeders geeft aan soms tot vaak het gevoel van eenzaamheid te kennen.

Eenzaamheid is rondom de Feestdagen nog erger

60% van de alleenstaande moeders voelen eenzaam tijdens de Kerstdagen. Met de eenzaamheid is het tijdens Oud & Nieuw nog slechter gestemd; deze avond voelt 65% van de alleenstaande moeders zich eenzaam. Ook getrouwde moeders kennen het gevoel van eenzaamheid rondom de Feestdagen. Meer dan 10% krijgt te maken met dit gevoel, wat een beduidend lager percentage is dan bij de alleenstaande moeder.

Niemand zit te wachten op een alleenstaande vrouw met haar kinderen

Het is een veel voorkomend gevoel van alleenstaande moeders, dat niemand op hen zit te wachten. Vooral rondom de Feestdagen zien alleenstaande moeders zichzelf als een vijfde wiel aan de wagen. Iedereen om hen heen heeft het druk met z’n eigen gezin en daarom voelen ze zich snel teveel bij anderen. Vaak heeft de omgeving het idee dat ze zich wel redden en worden zij daarom niet gevraagd of uitgenodigd. Moeders in een co-ouderschap voelen zich alleen wanneer hun kinderen er niet zijn en 24/7 single moms voelen zich juist alleen wanneer de kinderen op bed liggen en zij alleen op de bank zitten. Beide hebben uiteindelijk niemand om mee te delen, ze missen de intimiteit en dat komt met de Feestdagen net iets harder aan dan normaal.

“Eenzaamheid is eigenlijk het gevolg van verwaarlozing van mijzelf”

Aldus één van de respondenten. De Wildt sluit zich hierbij aan; “je ziet dat veel alleenstaande moeders zichzelf compleet vergeten wanneer ze (alleenstaande) moeder worden. Ze gaan in een soort van overlevingsmodus en geven geen aandacht meer aan hun eigen behoeftes. Ze hebben geen tijd en ruimte meer voor zichzelf, hun dromen en hun eigen verlangens.

Motiveren single moms

“Uit eigen ervaring weet ik dat er zoveel anders kan en dat er zoveel uit je leven te halen is, ook als single mom” aldus de Wildt. De Wildt wist vanuit een uitkering een succesvol bedrijf op te zetten en wist haar negatieve ervaringen om te zetten in het motiveren & inspireren van andere single moms. Om single moms weer tijd & ruimte aan zichzelf te laten geven en het gevoel van eenzaamheid tegen te gaan, organiseert Happy Single Moms regelmatig gratis trainingen “Time for You”, die aanstaande maandag (26 november) ook weer van start gaat.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.