goed leven leven

Grootste wraak is je leven goed leven

Hoe boos kun je soms niet zijn, dat je iemand echt iets aan zou kunnen doen? Denk maar aan momenten in je scheiding, hoe het bloed af en toe onder je nagels vandaan werd gehaald. Deze gevoelens van boosheid gaan zitten malen in je hoofd en je gaat zinnen op wraak. Beste wraak is echter je leven goed te leven.

Niet met je laten sollen

De nieuwsbrief van Psychologie Magazine stond gisteren in het teken van wraak. Daarin wordt verwezen naar een artikel Zo zoet als wraak uit Psychologie Magazine van 16 juni 2016, geschreven door Manon Sikkel. Zij vraagt zich af wat wraak precies betekent en wat het doel ervan kan zijn? Het doel van wraak is de ander laten zien dat je niet met jezelf laat sollen. Ook kun je er een boodschap mee over brengen. Daarom is het belangrijk dat de ander weet dat de wraakactie met opzet is gedaan.

Vorm van zelfverdediging

Wraak zou je kunnen zien als een vorm van zelfverdediging. Je bent beledigd, gekwetst en je slaat van je af. Wraak is lekker. Althans, de gedachte aan wraak. Want het uitvoeren ervan blijkt vaak juist averechts te werken. De wraaknemer wordt er niet gelukkiger van, de gewraakte leert er weinig van en met een beetje pech escaleert het op zo’n manier dat niemand voor mogelijk kan houden.

Rechtvaardiging aangedane leed

De vraag is vervolgens of wraak het jouw aangedane leed rechtvaardigt. En of je jezelf ook beter voelt na het uitvoeren van je wraakgevoelens. Ja, is het antwoord want wraak is zoet. Het idee dat je een verstoord machtsevenwicht hebt hersteld, geeft een goed gevoel. Het antwoord is echter ook nee, omdat dat gevoel van heel korte duur is.

Gevoelens van triomf

Van de mensen die overlopen van wraakgevoelens neemt slechts 1 op de 3 daadwerkelijk wraak. Deze mensen gaven toe zich daarna tevreden te voelen, of zelfs een gevoel van triomf te hebben. Het blijkt echter dat de wraaknemers niet ernstiger gekwetst zijn dan de niet-wraaknemers. Hoe denk je dat het vervolgens met hun verwerking ging? Hierin bleek verrassend geen enkel verschil te zitten. De gevoelens van triomf van vlak na het wraak nemen waren geheel verdwenen.

Wraak bedenken zonder uit te voeren

Mensen laten bedenken hoe ze wraak zouden nemen, om het vervolgens niet tot uitvoer te brengen, werkt dat positief mee aan het verwerken? Nee, dat werkt juist averechts. Door het fantaseren over wraak wordt het gevoel van onrecht alleen maar groter en voelden ze zich nog machtelozer. De mensen die dus wraak bedacht hadden maar niets gedaan hadden voelden zich nog beroerder dan zij die niet meer over wraak gefantaseerd hadden.

Wraak verlangen is anders dan wraak nemen

Verlangen naar wraak is iets anders dan echt wraak nemen. Aan het verlangen zit niets primitiefs of onvolwassens. Het is mogelijk zelfs gezond. Wraak nemen is dat zeker niet. Het is beter om te vergeven. Wie daartoe in staat is, kan sneller het aangedane leed vergeten dan wie voor wraak kiest.

Vergeven betekent empathie voor dader

Vergeven betekent empathie hebben voor de dader. De dader zelf kan vergeving bevorderen door zijn excuses aan te bieden. Excuses en verzoenende gebaren kunnen zo een spiraal van vergelding voorkomen. Wie niet vergeeft, maar zich ook niet wreekt, raakt gevoelens van frustratie en woede niet snel kwijt. Die kunnen in de loop der jaren zelfs sterker worden doordat het aangedane leed voortdurend wordt herkauwd. Iedereen heeft de drang tot wraak nemen én de neiging om te vergeven in zich.

Verlies aan verbondenheid

Wraakgevoelens kun je zien als een protest tegen het verlies aan verbondenheid. Misschien is het daarom dat juist afgewezen partners zo uitblinken in het bedenken en uitwerken van wraakscenario’s. Het plotseling vertrek van hun geliefde voelt als het wegvallen van een essentiële verbinding. Wraak nemen is dan niet anders dan een schreeuw om hulp. Wie begrijpt waar wraakgevoelens vandaan komen, vindt hopelijk ook de kracht om te vergeven. Niet alleen is het gezonder, op de lange duur is het ook de beste manier om het aangedane leed te vergeten. Laten zien dat jij een goed leven leeft is de grootste wraak.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.