woede gezondheid

Grootste vijand zit in jou

Heb je vijanden lief. En met vijanden bedoelen we die vervelende buurman,  die irritante collega, die sneue ex, dat lastige familielid. Moeilijke mensen in je hart sluiten, je vijanden liefhebben, kan dat wel, ? Ga je dan niet voorbij aan je eigen gevoelens? Dat is inzicht nummer één in dit netelige onderwerp. Sluit je zelf niet emotioneel af en stop met meer je best doen dan goed voor je is.

Onderdruk emoties niet

Het blad Happinez  zou willen dat iedereen gelukkig is. Dat is natuurlijk ook wat alle mensen zouden willen, een grote blije wereld, vrienden en vijanden naast elkaar in harmonie. Mensen in je hart sluiten waar je eigenlijk alleen maar een hekel aan hebt? Dat is een bijna niet op te brengen opgaaf. 

Je gevoelens met haat moet je niet onderdrukken maar je moet ze onderzoeken, zegt een coach die mensen helpt meer zelfvertrouwen te krijgen. Als je emoties onderdrukt, krijg je vaak een fysiek vertaling ervan in je lichaam. Het grijpt je naar de keel, het ligt als een steen op je maag. Of je hebt iets op je lever. Wat je wegdrukt komt weer terug net zolang tot je het oplost.

Frustratie

Er zijn 3 mogelijkheden bij het omgaan met de minder makkelijke medemens: frustratie, actie en acceptatie.  Frustratie betekent niets doen, je blijft hangen in problemen en dit is niet aan te bevelen.

Actie

De tweede mogelijkheid is in actie komen. Vroeg of laat kom je tot het besef dat je jezelf genoeg waardeert dat je niet meer kan toelaten dat een ander je zo behandelt. De daadwerkelijke actie kan dan zijn dat je er iets van zegt, dat je het conflict aangaat in de hoop dat de ander verandert, Maar je kunt ook weggaan, dat is ook actie. Actie nemen is niet makkelijk, Het vergt lef en wijsheid. Er komen veel hobbels op je pad, maar het grote voordeel is dat je tenminste iets doet.

Acceptatie

Er zijn echter ook situaties waarbij alleen de 3e optie nog kan, namelijk acceptatie. Acceptatie betekent dat je iets in jezelf verandert, waardoor je geen last meer heb van wat de ander je aandoet. Dit moet je voor elkaar krijgen zonder jezelf emotioneel te pantseren, af te stompen of onverschillig te worden.  Zeker de helft van wat je te horen krijgt heeft niets met jou te maken maar zegt iets over de afzender. Ook als mensen je vervelend behandelen kun je bedenken dat hun gedrag met henzelf te maken heeft  en niet met jou. En dat jij niet verantwoordelijk bent voor hun verwachtingen ten aanzien van jou. Realiseer je dat iedereen die je tegenkomt bezig is met zijn of haar gevecht.

Vier soorten vijanden

Er zijn 4 soorten vijanden die ieder mens bewust of onbewust heeft.

1. De uiterlijke vijand: mensen die ons storen en kwellen, situaties die ons frustreren.

2. De innerlijke vijand: boosheid, haat, angst en andere destructieve emoties.

3. De geheime vijand: het ego, de neiging om obsessief te zijn en jezelf belangrijker te vinden dan anderen.

4. De ultrageheime vijand: het diep verborgen gevoel dat je niet echt de moeite waard bent, dat je niet bent zoals je zou moeten zijn. Dat er iets mis met je is.

Boosheid is nuttig

Een van de obstakels in dit proces is het hardnekkige idee dat boosheid nuttig is, je bescherming en kracht geeft. Dat mensen over je heen zouden lopen als je niet meer boos wordt. Woede kan inderdaad een functie hebben, al is het maar om bij je zelf te ontdekken waar je grenzen liggen. Maar voor actie is woede meestal niet nuttig. Het legt een waas voor je ogen  waardoor je minder scherp ziet.  Ook slurpt het uiten van boosheid energie uit je weg.

Besef  dat ieder mens de potentie heeft om te kwetsen, ook aardige mensen, en dat jezelf ook vast weleens iemand gekwetst hebt. Vaak  per ongeluk en soms expres. Wanneer je je vijand kunt zien als een mens net als jij, dan houd je energie over dat je kunt gebruiken om de innerlijke vijand aan te pakken. Dan kun je aan de slag met de echte vijand.

Echte vijand zit in jou

De echte vijand zit dus in jezelf. De ultrageheime vijand is de bron van alle problemen. Die weggestopte angst dat je niet goed bent.  Dat gevoel ontstaat in je kinder jaren. Het ontstaat doordat je leert oordelen en je leert de wereld in te delen in goed en kwaad. Dan kun je dat ook op jezelf betrekken . Vrede met jezelf betekent ophouden met piekeren over jezelf. Je mag en moet wel over jezelf nadenken, maar positief om jezelf geestelijk te ontwikkelen. Leer in te zien en ook ga voelen dat alles en iedereen erbij hoort. Ook jij. Vooral jij. Wanneer jij er mag zijn, dan mag die vervelende collega, familielid, buurman of ex er ook zijn. Ze zullen af en toe aankloppen. Je hoeft ze niet in je hart te sluiten. Laat ze echter niet meer als vijanden binnen komen.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

trouwen
By Margret ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.
willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.