Grootste deel single senioren zoekt LAT-relatie

Zes op de tien 50-plussers die op zoek zijn naar een nieuwe partner, willen met hem of haar het liefst een LAT-relatie beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van datingsite PARSHIP.

De LAT-relatie is vooral populair bij oudere vrouwen (69%), terwijl mannen (36%) liever zouden samenwonen met hun toekomstige partner.

Opvallend is dat het aantal senioren dat online op zoek is naar een nieuwe partner, de afgelopen jaren behoorlijk is gestegen.

Snelst groeiende bevolkingsgroep

Senioren maken deel uit van de snelst groeiende bevolkingsgroep van Nederland en het aantal oudere alleenstaanden groeit net zo hard mee. Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland een recordaantal van 1,3 miljoen alleenstaande senioren woont. Na een scheiding, het overlijden van een partner of een periode alleen gaat een groot deel van die alleenstaanden (weer) op zoek naar een nieuwe partner. PARSHIP zag de afgelopen jaren een toename van 28% in de inschrijvingen ten opzichte van 2008. Daarmee lijkt online daten ook onder senioren een blijvende trend te worden. 

Online daten na de 50

“Naast daten via vrienden en familie of de hobby- en sportvereniging, gaan steeds meer ouderen via de digitale weg op zoek naar een nieuwe partner,” aldus Mathilda van Maaren, psychologe. “Enerzijds heeft dit te maken met het feit dat een deel van de senioren steeds vaker en behendiger van het internet gebruik maken, anderzijds dat zij online makkelijker contact leggen met leeftijdsgenoten met dezelfde interesses en bedoelingen. Het is voor veel ouderen vaak even wennen, maar we zien dat veel van hen elkaar vinden via datingsites.”

Ouderen zien samenwonen of een huwelijk niet meer zitten

Hierover enkele feiten op een rijtje:

-De meeste alleenstaande senioren (1 op de 3) gaan op zoek naar een nieuwe partner omdat ze vinden dat ze lang genoeg alleen zijn geweest. Behoefte aan een maatje (26%) en een beëindigde relatie (24%) zijn andere belangrijke redenen voor de zoektocht.

-Slechts 3,7% van de ouderen hoopt nog op een huwelijk met hun toekomstige partner.

-Ouderen daten niet veel: gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar.

-Persoonlijkheid, aantrekkingskracht en werk/opleidingsniveau blijken voor ouderen belangrijke pijlers bij de zoektocht naar een partner. Levensopvatting/geloof speelt slechts een beperkte rol.

-De meeste oudere mannen zijn op zoek zijn naar een jongere vrouw, terwijl de meeste 50-plus vrouwen op zoek zijn naar een oudere man.

-De meeste oudere mannen zijn op zoek zijn naar een jongere vrouw, terwijl de meeste 50-plus vrouwen op zoek zijn naar een oudere man.

-Oudere senioren (65+) geven meer de voorkeur aan een LAT-relatie, terwijl jongere ouderen (50-65) eerder zijn geneigd te denken aan samenwonen met een toekomstige partner.

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Mike ·
23 juni 2023

Avondeten op een Budget: Betaalbare en Smaakvolle Recepten voor Singles

By Mike ·
23 juni 2023

De kunst van het scheren: Essentiële tips voor single mannen

Beste dildo met zuignap
By Redactie ·
12 december 2022

Voor jou getest: de beste dildo’s met zuignap

Beste vibrerende slipjes
By Redactie ·
5 december 2022

Voor jou getest: de beste vibrerende slipjes

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen