leeftijdsverschil relatie

Groot leeftijdsverschil in de relatie: wel of geen struikelblok?

Een groot leeftijdsverschil tussen liefdespartners leidt vaak tot een hoop commentaar van de buitenwereld. Een oudere man met een jongere vrouw en een oudere vrouw met een jongere man, beide combinaties leiden vaak tot heftige reacties hoewel het eigenlijk maar twee mensen aangaat.

De woorden ‘toyboy’, ‘midlife-crisis’, ‘vaderfiguur’ en ‘lolita’ komen veel voor in artikelen die een groot leeftijdsverschil in relaties behandelen. Door deze woorden wordt het moeilijk de relatie serieus te nemen en het succes van een relatie met veel leeftijdsverschil wordt vaak betwijfeld.

Leeftijdsverschil relatie M/V

Toyboy
Een relatie die nog veel ophef veroorzaakt is als een vrouw een relatie heeft met een veel jongere man. Dit staat ook centraal in ‘Sonny Boy’ uit, een film gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. Dit waargebeurde verhaal gaat over de liefde tussen een vrouw van begin 40 en een jongen van een jaar of 18 in de jaren 30 van de 20e eeuw. Een liefde dat in bijna alle opzichten ophef veroorzaakte in die tijd maar nog steeds in deze tijd met scheve ogen aangekeken kan worden. Vaak wordt gedacht dat deze relatie nooit kan slagen en zeker niet lang zal duren. Wanneer de relatie inderdaad strand, zullen veel mensen zeggen ‘zie je wel, een relatie met een jongere man kan nooit lang duren’. De jonge man wordt beschilderd als een ‘toyboy’. De verwachting is dat die zeker de oudere vrouw zal verlaten voor een vrouw van zijn eigen leeftijd, of jonger.

Vaderfiguur
Oudere mannen met een veel jongere vriendin staat enigszins in het verwachtingspatroon van velen, maar ook deze wordt vaak bekritiseerd. De man is in alle opzichten een ‘vaderfiguur’. De vriendin wilt gewoon ‘vaderfiguur’ in de relatie, is op zijn geld uit en zoekt veiligheid in de oudere man. De man wilt graag de ‘vaderfiguur’ zijn, voelt zich hierdoor belangrijk en wijs naast zijn veel jongere vriendin. De vriendin wordt gezien als een ‘symptoom’ van de ‘midlife-crisis’ waarin de man zit. De man voelt zich jonger en seksueel krachtiger in een relatie met een jongere vrouw. Deze gevoelens worden vaak nog bevestigd door de bewonderende reacties uit zijn omgeving. De vrouw daarentegen haalt voldoening uit de economische en sociale positie van de oudere man. De man is ouder, heeft meer levenservaring, wat vaak een betere plek op de economische en sociale ladder met zich meebrengt. Uitzonderingen daargelaten.

Struikelblokken
De reacties en vooroordelen uit de omgeving vormen al een enorm struikelblok voor een relatie waarin sprake is van een groot leeftijdsverschil. Als stel moet je sterk staan tegen de aanvallen van buitenaf. Motivaties voor het niet slagen van zo’n soort relatie is het verschil in levensfase en interesses. Waarbij de jongere persoon misschien vaker uit wil gaan, kan de oudere tevreden zijn met rustig thuis blijven. Verschil in algemene interesses zoals films, muziek kunnen voorkomen door de generatiekloof die aanwezig is. De sociale omgeving kan problematisch zijn. De een met zijn jongere vriendenkring met daarentegen de oudere vriendenkring van de oudere persoon.

Ontwikkelen versus levenservaring
De jongere persoon is nog in ontwikkeling, moet nog veel levenservaring opdoen. De vraag is of een relatie met een veel ouder persoon goed is voor de ontwikkeling. De jongere persoon zal sneller mee gaan met de mening en ideeën van de oudere persoon. Dit aangezien de jongere persoon verwacht van de oudere persoon een levenswijsheid verwacht. De jongere persoon krijgt hierdoor niet de ruimte zichzelf te ontplooien. Foute beslissingen maken zijn deel van de levenservaring en het zou niet goed zijn als hier geen ruimte voor is.

Gezond
Uit ander onderzoek is gebleken dat mannen langer leven als zij een partner hebben die zeker 15 jaar jonger is. Dit kan liggen aan dat mannen beter verzorgd worden door de veel jongere vrouw. Een andere oorzaak kan zijn dat gezonde mannen sowieso al beter in staat zijn een jongere vrouw aan de haak te slaan. Voor vrouwen lijkt een jongere partner niet een garantie te zijn voor een langer en gezonder leven. Vrouwen schijnen zelfs eerder te sterven als zij met een partner zijn die zeven tot negen jaar in leeftijd verschillen. Of die partner jonger of ouder is wordt niet gezegd.

Inleving en begrip
Wanneer het leeftijdsverschil tussen twee mensen in een relatie groot is, zullen hormonale verschillen, levensfase, beleving en interesses niet ondenkbaar zijn. Wel wordt gezegd dat met veel inleving en begrip een relatie wel succesvol kan maken. Inleving en begrip zijn haalbaar wanneer de liefde voor de ander groots is. Als je werkelijk met een persoon wil zijn en de liefde groot is, dan zal dat alle struikelblokken overleven. Hoe groot die ook zijn.

Bron: Plazilla

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Margret ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Margret ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.
willie test womanizer
By Moniek ·
18 oktober 2021

Vreemdgaan: half Nederland doet het

Bijna de helft van de mensen zegt ooit in zijn leven bedrogen te zijn door een partner. Een kwart is door zijn huidige partner bedrogen, of vermoedt dat dat is gebeurd. Ook geeft bijna de helft van de mensen toe dat hij of zij zelf weleens is vreemdgegaan.