Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
leeftijdsverschil relatie
6 november 2012

Groot leeftijdsverschil in de relatie: wel of geen struikelblok?

Een groot leeftijdsverschil tussen liefdespartners leidt vaak tot een hoop commentaar van de buitenwereld. Een oudere man met een jongere vrouw en een oudere vrouw met een jongere man, beide combinaties leiden vaak tot heftige reacties hoewel het eigenlijk maar twee mensen aangaat.

De woorden ‘toyboy’, ‘midlife-crisis’, ‘vaderfiguur’ en ‘lolita’ komen veel voor in artikelen die een groot leeftijdsverschil in relaties behandelen. Door deze woorden wordt het moeilijk de relatie serieus te nemen en het succes van een relatie met veel leeftijdsverschil wordt vaak betwijfeld.

Leeftijdsverschil relatie M/V

Toyboy
Een relatie die nog veel ophef veroorzaakt is als een vrouw een relatie heeft met een veel jongere man. Dit staat ook centraal in ‘Sonny Boy’ uit, een film gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. Dit waargebeurde verhaal gaat over de liefde tussen een vrouw van begin 40 en een jongen van een jaar of 18 in de jaren 30 van de 20e eeuw. Een liefde dat in bijna alle opzichten ophef veroorzaakte in die tijd maar nog steeds in deze tijd met scheve ogen aangekeken kan worden. Vaak wordt gedacht dat deze relatie nooit kan slagen en zeker niet lang zal duren. Wanneer de relatie inderdaad strand, zullen veel mensen zeggen ‘zie je wel, een relatie met een jongere man kan nooit lang duren’. De jonge man wordt beschilderd als een ‘toyboy’. De verwachting is dat die zeker de oudere vrouw zal verlaten voor een vrouw van zijn eigen leeftijd, of jonger.

Vaderfiguur
Oudere mannen met een veel jongere vriendin staat enigszins in het verwachtingspatroon van velen, maar ook deze wordt vaak bekritiseerd. De man is in alle opzichten een ‘vaderfiguur’. De vriendin wilt gewoon ‘vaderfiguur’ in de relatie, is op zijn geld uit en zoekt veiligheid in de oudere man. De man wilt graag de ‘vaderfiguur’ zijn, voelt zich hierdoor belangrijk en wijs naast zijn veel jongere vriendin. De vriendin wordt gezien als een ‘symptoom’ van de ‘midlife-crisis’ waarin de man zit. De man voelt zich jonger en seksueel krachtiger in een relatie met een jongere vrouw. Deze gevoelens worden vaak nog bevestigd door de bewonderende reacties uit zijn omgeving. De vrouw daarentegen haalt voldoening uit de economische en sociale positie van de oudere man. De man is ouder, heeft meer levenservaring, wat vaak een betere plek op de economische en sociale ladder met zich meebrengt. Uitzonderingen daargelaten.

Struikelblokken
De reacties en vooroordelen uit de omgeving vormen al een enorm struikelblok voor een relatie waarin sprake is van een groot leeftijdsverschil. Als stel moet je sterk staan tegen de aanvallen van buitenaf. Motivaties voor het niet slagen van zo’n soort relatie is het verschil in levensfase en interesses. Waarbij de jongere persoon misschien vaker uit wil gaan, kan de oudere tevreden zijn met rustig thuis blijven. Verschil in algemene interesses zoals films, muziek kunnen voorkomen door de generatiekloof die aanwezig is. De sociale omgeving kan problematisch zijn. De een met zijn jongere vriendenkring met daarentegen de oudere vriendenkring van de oudere persoon.

Ontwikkelen versus levenservaring
De jongere persoon is nog in ontwikkeling, moet nog veel levenservaring opdoen. De vraag is of een relatie met een veel ouder persoon goed is voor de ontwikkeling. De jongere persoon zal sneller mee gaan met de mening en ideeën van de oudere persoon. Dit aangezien de jongere persoon verwacht van de oudere persoon een levenswijsheid verwacht. De jongere persoon krijgt hierdoor niet de ruimte zichzelf te ontplooien. Foute beslissingen maken zijn deel van de levenservaring en het zou niet goed zijn als hier geen ruimte voor is.

Gezond
Uit ander onderzoek is gebleken dat mannen langer leven als zij een partner hebben die zeker 15 jaar jonger is. Dit kan liggen aan dat mannen beter verzorgd worden door de veel jongere vrouw. Een andere oorzaak kan zijn dat gezonde mannen sowieso al beter in staat zijn een jongere vrouw aan de haak te slaan. Voor vrouwen lijkt een jongere partner niet een garantie te zijn voor een langer en gezonder leven. Vrouwen schijnen zelfs eerder te sterven als zij met een partner zijn die zeven tot negen jaar in leeftijd verschillen. Of die partner jonger of ouder is wordt niet gezegd.

Inleving en begrip
Wanneer het leeftijdsverschil tussen twee mensen in een relatie groot is, zullen hormonale verschillen, levensfase, beleving en interesses niet ondenkbaar zijn. Wel wordt gezegd dat met veel inleving en begrip een relatie wel succesvol kan maken. Inleving en begrip zijn haalbaar wanneer de liefde voor de ander groots is. Als je werkelijk met een persoon wil zijn en de liefde groot is, dan zal dat alle struikelblokken overleven. Hoe groot die ook zijn.

Bron: Plazilla

Delen:
Facebook Twitter Icon

3 reacties

  1. Een goede vriendin van mij verschilt 42 jaar qua leeftijd met haar vriend (nee, dat is geen typefout). En ze zijn al een aantal jaar erg gelukkig samen. Ze schreef hier een heel inspirerend artikel over: over karaktereigenschappen en mindsets die leeftijd overstijgen. Hopelijk kunnen jullie hier inspiratie uit halen: http://www.artyfartyfarm.com/?page=sterven-als-een-oud-en-blij-kind

    Arty Farty Farm | 21-05-2015
  2. Leuk om dit bericht te lezen. Wij krijgen van de meeste mannen alleen maar te horen dat ze er moeite mee hebben geen contact te kunnen leggen met jongere vrouwen. Zij voelen zich te fit en te vitaal om bij de 50 plus te moeten horen. Dat het ook anders gebeurt vind ik prettig. Liefde en leeftijd laten zich inderdaad niet sturen.

    Margret | 25-09-2014
  3. Gevoelens zijn soms moeilijk te sturen, het gebeurd soms zomaar. Ben 43-jarige man en kwam deze 68-jarige vrouw tegen. Ze zag er goed uit (ik houd van mollige vrouwen), gezond en levenslustig met telkens weer die onbevangen vrolijke noot. We trokken veel samen op en uiteindelijk werden we een liefdespaar, sex was heerlijk want ze kon er zo ongedwongen veel van genieten en ze was onvermoeibaar, het paste precies bij me. We hadden het al twee jaar zo fijn samen totdat haar enige dochter er achter kwam. Die vond het maar niks dat haar moeder het bed deelde met een man van haar leeftijd. Het lukte haar om haar moeder zover te krijgen om onze relatie te verbreken en dat heb ik gerespecteerd. We hebben af en toe nog eens telefonisch contact om te weten hoe het gaat. Vaak huilt ze aan de telefoon en verzucht dan dat ze onze 'momenten' heel erg mist. Dat gaat nu al 3 jaar zo maar ik heb sinds kort een relatie met een andere (oudere) vrouw.

    OldieLover | 22-09-2014
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze 7 lessen maken je wijzer over relaties

Heel veel mensen dromen van een liefde voor altijd; en toch...

De do’s en don’ts van een LAT relatie

Living Apart Together: wél een relatie, maar niét samenwonen. Hoe maak...

Waarom je toch telkens valt op die onbereikbare man

Mega vlinders in je buik, je denkt de godganselijke tijd aan...

First Dates maar dan zonder camera’s

Ben jij naarstig op zoek naar een nieuwe liefde maar durfde...

Eenzaam in een gelukkige relatie: wat zegt dat?

Wat als je naast je favoriete persoon in bed ligt, maar...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie