gouden tip relatie
3 October 2017

Gouden tip voor relatie

Wat is de gouden tip voor een relatie? Het is jammer, maar die tip bestaat niet. Dat zegt Ester Kluwer, die sinds 1 oktober een jaar hoogleraar duurzame relaties en welzijn is, aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zij kan wel adviezen aandragen, die wetenschappelijk bewezen zijn en werken.

Gouden tip voor relatie

De gouden tip voor een relatie bestaat niet. Wat van belang is in ons leven id de balans werk en prive, dus ook in relaties. Het is namelijk niet alleen de verdeling van uren, maar belangrijker is wat je van je werk mentaal mee naar huis neemt. Vooral bij mensen waar werk en prive erg door elkaar heen lopen blijkt negatieve invloed van het werk thuis groot te zijn. Anders om werkt het gelukkig ook. Leuke dingen van het werk maken dat je thuis meer beschikbaar bent voor kinderen en partner.De negatieve invloed van het werk kun je verminderen door voordat je naar huis gaat uit te spreken voor jezelf waar jij je partner dankbaar voor bent. Je moet dan de positieve flow in en dat werkt.

Verlies je eigenheid niet

We blijven allemaal individuen ook al gaan we verbindingen aan en hebben we de drang om een relatie te beginnen. Het is dus van belang dat ook al ga je dingen samen doen, dat je je eigenheid niet verliest. Je hoeft niet samen te smelten met die ander, juist liever niet. Bepaal zelf wat je wel of niet wilt. Natuurlijk moet je erg in de ander hebben en houden, maar blijf vooral oog hebben voor je eigen belangen. Je moet jezelf kunnen zijn in de relatie. Neem in “het jezelf kunnen zijn” dus je eigen verantwoordelijkheid, richting je verlangens en je fouten.

Blijf communiceren

In relaties komen wel eens conflicten voor, ook in goede relaties. Mensen denken nu een maal niet overal het zelfde over. Zolang conflicten maar niet de overhand nemen. Wanneer je in staat bent om te communiceren, wordt er al veel ergernis voorkomen. Al zeg je maar dat je best snapt dat je moet opruimen, maar dat je nu eerst even niks gaat doen maar de troep dadelijk echt wegwerkt. Wanneer je voelt dat je gepikeerd raakt en dus beter nu niets moet zeggen, doe dat dan ook op die manier. Loop even weg om er later op terug te komen.

Vergeven moet

Partners kunnen elkaar kwetsen zonder dat het echt zo bedoeld is. Het gevolg kan zijn dat er rancune  ontstaat of dat de ander in zich zelf gekeerd raakt. Wil je dat de relatie blijft, dan moet je soms vergeven. Dat kan soms tijd vergen. Maar boos blijven is een vervelend gevoel. Praat met elkaar over wat er gebeurd is. Begrip kunnen opbrengen voor een ander is van belang. Stop dit gevoel niet weg, ook niet als het pijnlijk is. Praat er over zodat dit een volgende keer niet meer hoeft te gebeuren.

Bron: “Zo slaagt je relatie wel” door Dominique Prins, BN DeStem Hart&Ziel 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat...

Deze 10 signalen wijzen erop dat je in een onveilig relatie zit

Wanneer weet je wanneer je in een ongezonde of zelfs onveilige...

Op vakantie met je beste vriendin: zo voorkom je dat het misgaat

In het dagelijkse leven zijn jij en je vriendin twee handen...

Zo pak je een relatiedrama goed aan

Relatiedrama's zijn heerlijk (denk Temptation Island) wanneer het niet over jezelf...

Zo ontdek je of jij iemands rebound bent

Als je uitgaat met een man die net uit een relatie...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie