vreindschap

Goede voornemens: ga socialer 2017 in

Heb jij ook als goede voornemen om meer te sporten, vaker te bewegen, gezonder te eten, leven en wat meer aan zelfontwikkeling te doen? De top 3 van goede voornemens voor 2017 is compleet gericht op onszelf. Sociale voornemens zijn in dertig jaar tijd vrijwel helemaal verdwenen, terwijl sociale contacten juist heel belangrijk zijn voor je gezondheid.

Goede voornemens vroeger gericht op anderen

Kantar Public (voorheen TNS Nipo) deed in opdracht van Zilveren Kruis onderzoek naar de geschiedenis van goede voornemens. Daaruit blijkt dat we vroeger meer gericht waren op onze omgeving bij het stellen van doelen voor het nieuwe jaar. De jaren 40 en 50 stonden voornamelijk in het teken van de wederopbouw. Mensen wilden toen harder gaan werken, promotie krijgen en geld sparen. Begin jaren 60 en 70 werden mensen socialer in hun voornemens. Het gezin kwam op de eerste plaats te staan en Nederlanders namen zich voor om de maatschappij te verbeteren.

‘Niet per se egoïstischer’

In de jaren 80 werd duidelijk hoe schadelijk roken is. Veel mensen namen zich meteen voor te stoppen met die ongezonde gewoonte. ‘Meer aandacht voor levenspartner en kinderen’ stond toen nog steeds in de top 3. Vanaf eind jaren 90 tot nu zijn de voornemens zich steeds meer gaan richten op het individu. Twee derde van de goede voornemens voor 2017 is gericht op gezondheid, uiterlijk en zelfontplooiing. Sociale voornemens hebben we nog nauwelijks.

Volgens Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, wil dat niet zeggen dat we minder sociaal zijn dan vroeger. “We zijn meer gericht op onszelf, maar niet per se minder sociaal of egoïstischer. Dat mensen zich niet voornemen om bijvoorbeeld meer tijd door te brengen met partner of kinderen, kan natuurlijk ook betekenen dat ze dat al genoeg doen.”

Eenzaamheid is als marteling

Volker denkt dat de individualistische voornemens ook te maken hebben met de hogere levensverwachting. “We worden steeds ouder. Vroeger was je echt oud als je met pensioen ging, nu is dat niet meer zo. Je kunt je leven op je 65ste nog over een heel andere boeg gooien. We willen allemaal zo lang mogelijk gezond blijven en weten ook steeds beter hoe je dat doet. Voornemens zijn vaak een afspiegeling van de tijdgeest. Dat zie je nu ook. Alles is gericht op zelfontwikkeling, mindfulness en gezonder leven.” Maar dat is volgens Volker niet slecht. “Pas als je zelf lekker in je vel zit, kun je goed voor anderen zorgen.”

Wat Volker vooral opvalt aan het onderzoek, is dat veel Nederlanders geen verband zien tussen het onderhouden van sociale contacten en een goede gezondheid. Terwijl dat er wel degelijk is: “Drie jaar geen sociaal contact is ongezonder dan drie jaar slecht eten. Door sociaal contact voelen we ons fijner. Het is goed voor de bloeddruk, het afweersysteem en het werkt ook nog eens stressverlagend. Zonder sociaal contact word je gek. Complete eenzaamheid is vergelijkbaar met marteling.”

Socialer in 2017

Socialer het nieuwe jaar in? Dan heeft Beate Volker nog wel wat suggesties voor goede voornemens:

  • Neem eens contact op met een oude vriend.
  • Sluit je aan bij een koor, muziekclub of ga een teamsport doen. Dan heb je meer sociale contacten én ben je gezond bezig.
  • Ga eens wat drinken met een collega of een buurman. Zo maak je ook je zwakkere relaties sterker.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!