ochtendseks avondseks

Goed in seks zijn bestaat niet

Maar er beter in worden kan wel

Je kent ze vast: boeken, magazines en gesprekken die geweldige seks beloven. Helaas bestaat er niet zoiets als “goed zijn in bed”, zegt onderzoekster Nicole Prause op HLN. Niet alleen heeft een goede vrijpartij alles met een ‘klik’ met je bedpartner te maken, pas door veel te oefenen en praten over wat je wil kan je een bevredigend seksleven krijgen. Al helpen deze eerlijke tips van Prause ook alvast een handje.

Goede sekspartner

“69 tips voor betere orale seks” of “Met dit trucje krijg je wél een orgasme“, het zijn titels die je waarschijnlijk al wel eens bent tegengekomen. Ongetwijfeld interessante lectuur, maar volgens Nicole Prause, hoofdonderzoeker aan het Sexual Psychophysiology and Affective Neuroscience Lab (University of California), zet het lezen van dit soort artikelen weinig zoden aan de dijk. “Er bestaat niet zoiets als ‘goed zijn in bed’. Dat hangt allemaal van je partner af. Ben jij bijvoorbeeld iemand die houdt van plasseks, dan ga ik nooit een goede sekspartner voor je zijn.”

Expertise is niet altijd kennis

De populariteit van boeken en artikelen met sekstips geeft aan hoe we als mensen toch steeds op zoek zijn naar hoe het beter kan. “Niemand wil een prutser zijn op seksueel vlak,” zegt Prause. Dat is ook de reden waarom we veel te weinig praten over wat we lekker vinden: we willen niet onnozel overkomen. “Maar expertise over seks heeft weinig met kennis te maken. Het heeft alles met een persoon te maken.” Met andere woorden: bestudeer niet voortdurend informatie over seks, maar bestudeer in plaats daarvan je partner.

Orgasme door ervaring

Meer nog dan de basis anatomie die bepaalt welk lichaamsdeel zich waar moet bevinden, is het voor goede seks van belang dat je luistert naar je partner, aldus Prause. Studies ondersteunen de stelling dat een verbintenis en wederzijds vertrouwen voor seksuele bevrediging zorgen. Een onderzoek bij 6.000 jonge vrouwen in 2012 concludeert dat vrouwen vaker een orgasme krijgen als ze meer seksuele ervaringen hebben – of dat nu met dezelfde of verschillende partners is.

Duidelijke taal tussen de lakens

In een seksuele relatie – net zoals bij elke andere relatie – is communicatie ook heel belangrijk. “Gebruik duidelijke taal,” adviseert Prause. Verwacht niet dat je partner begrijpt wat jij bedoelt met een knipoog, een handgebaar of wat geschuifel naar links en rechts, maar benoem specifiek wat je leuk vindt en wat niet. Wees wel tactvol en positief. “Laat ook de eerste keer niet meteen een grote bom vallen,” zegt Prause. “Misschien vind je het leuk om gewurgd te worden met een touw, maar begin er niet onmiddellijk mee. Laat het eventueel al eens vallen, maar start eerst met iets alledaagser om vertrouwen op te bouwen.”

Sekstherapie voor dummies

Klinkt het allemaal nog iets te intiem? Dan raadt Prause één van de meest gebruikte methodes in sekstherapieën aan, de Sensate Focus van seksonderzoekers William Masters en Virginia Johnson. De basisidee van dit stappenplan is dat je je partner aanraakt voor je eigen plezier, meer nog dan om hem te plezieren. Het hele programma duurt 4 à 6 weken, beginnende bij kussen en aanrakingen waarbij je de borsten en genitaliën overslaat. De rollen van de “aanraker” en de “ontvanger” wisselen ook om. Het doel daarvan is intimiteit opbouwen, volgens onderzoek de beste manier om beter te worden in seks. Dat je relatie er ook van verbetert, is uiteraard een bijkomend voordeel.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.