schaatse op natuurijs

Goed beslagen ten ijs komen

Schaatskoorst is geen ernstige aandoening. Het is wel iets waar in Nederland veel mensen last van hebben zodra het vriest. Het kan gevaarlijk zijn wanneer je onverantwoord gedrag vertoont, maar dat geldt voor veel zaken in het leven. Bindt dus niet meteen je schaatsen onder als het een nacht gevroren heeft. Om blessures en ander leed te voorkomen is het slim eerst enkele voorbereidingen te treffen en wat tips tot je te nemen.

Goed beslagen ten ijs komen

Goed beslagen ten ijs komen, een oude uitdrukking die zegt dat je voorbereidingen moet treffen. Niet alleen bij schaatsen wordt dit gezegd, maar het komt hier zeker van pas. Ga nooit zomaar ondoordacht schaatsen. Niet alleen ter voorkomen van blessures, maar een slechte ervaring kan je lol in schaatsen volledig te niet doen. Dat zou jammer.

Passende schaatsen

Zorg voordat je gaat schaatsen dat je schaatsen hebt die goed passen. Schaatsen moeten goed zitten en mogen niet te klein of te groot zijn. Als schaatsen te strak zitten, dan kan dat je bloeddoorstroming belemmeren. Hierdoor kun je koude voeten krijgen en als je niet oppast zou je zelfs je voeten kunnen bevriezen.

Warme kleding

Om je te beschermen tegen de kou en bevriezing is het noodzakelijk om je goed warm aan te kleden. Bescherm niet alleen je lichaam en handen, maar bedek ook je oren. Smeer je gezicht in met watervrije vaseline.

Rekken en strekken

Doe een warming-up voordat je gaat schaatsen. Rustig een beetje lopen en rek- en strekoefeningen zijn altijd effectief. De doorbloeding verbetert, waardoor de spieren voldoende zuurstof en brandstof krijgen aangeleverd.

Voeding

Ga niet met een lege maag het ijs op als je een lange tocht gaat schaatsen. Je bent zo een eind weg, wanneer je een tocht schaatst. Met vermoeidheid in de benen moet je echter ook nog terug. Zorg er ook voor dat je extra eten, bijvoorbeeld energierepen, bij je hebt. Neem ook iets te drinken mee.

Tips van de KNSB

  • Ga nooit alleen schaatsen.
  • Neem altijd een priem mee en een stuk touw.
  • Kijk uit voor windwakken.
  • Draag hoofdbescherming, bijvoorbeeld een fietshelm.
  • Ga nooit in het donker schaatsen.
  • Wees extra waakzaam bij mist.
  • Let op kleurverandering van het ijs.
  • IJs betrouwbaar
  • Hou de berichtgeving goed in de gaten.
  • Kijk voor veilig schaatsen op schaatsen.nl en in de app van de KNSB.

Schaatsen in Europa

Er zijn ook plekken in Europa, waar schaatsen langer kan dan toevallig een paar dagen in de winter. In het noorden van Europa ligt op 2 uur vliegen van hier een massa ijs, maanden lang. In Oostenrijk of  Tsjechië rijd je in tien uur naar het ijs. Kijk op de site van Natuurwijzer voor deze schaatsplekken.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!