zout

Gezondheid en zout gaan best samen

Wie denkt dat gezondheid en zout haaks op elkaar staan, die moet vooral verder lezen. Want kun je olijven of chips niet weerstaan en denk je dat dit altijd negatief is? Ook dan moet je doorlezen want er zijn nieuwe inzichten. Fijn voor liefhebbers van hartige hapjes. Zout is mogelijk toch niet zo’n boosdoener als we altijd te horen kregen. 

Gezond en zout bijten elkaar niet

Zit je te bedenken wat jij je date zal voorschotelen? Ben je niet zo zeker over de ander denkt over zoutgebruik, maar vind je het zelf erg smaakvol, weet dan dat het niet zo ongezond is als vaak gezegd wordt. Veel mensen zijn dol op zoute hapjes. Uit onderzoek in Australië kwam echter naar voren dat wanneer je kunt kiezen tussen zout of zoet, je er zeker niet altijd goed aan doet voor het zoete te kiezen. Alles met mate natuurlijk. Wanneer je iets meer weet over zout, kun je bewuster er mee omgaan. Gezond en zout hoeft elkaar niet te bijten.

1. Zout hydrateert

Zout en water werken samen om elke cel in je lichaam te hydrateren. Water met zout of suiker wordt door ons lichaam dus beter geabsorbeerd en vastgehouden. Daarom is een zoutoplossing (water met zout) met hierin glucose de beste remedie tegen ernstige uitdroging. Het beste advies voor sporters: drink een glas druivensap. Dit bevat veel kalium, doe hier een snufje zout bij en je hebt een meer voedzame keuze dan een zoet sportdrankje.

2. Zout veroorzaakt geen hartaandoeningen

Al jaren krijgen we het ongezouten nieuws dat er een relatie zou zijn tussen zout en hoge bloeddruk. Maar na veel onderzoek lijken de argumenten om zout te minderen aanzienlijk minder onomstotelijk vast te staan. Te weinig zout is zelfs meer risicovol dan veel zout. De aanbevolen hoeveelheid zout per persoon is in Nederland 6 g ( 1 g zout bevat 400 mg natrium).

3. Voedingswaarde luxe zout verwaarloosbaar?

Zeezout, zwart en roze zout, Keltisch zout of ander delicatessenzout, bevat slechts sporen van essentiële mineralen als kalium, magnesium, zink en ijzer. Op deze voedingswaarde zal niemand het ene zout verkiezen boven het andere. Luxe zout is vaker onbewerkt, dat beter is voor je dan volledig geraffineerd keukenzout, omdat het raffineren chemisch gebeurt en er restjes kunnen achterblijven.

4. Zout vermindert stress

Een goede vochtbalans met voldoende zouten houdt je hartslag onder controle en stresshormonen is toom, terwijl zoutarme diëten vaker in verband gebracht worden met slaapproblemen, spanning en zelfs depressie. Tip om makkelijker in slaap te vallen is een beker warme melk met honing en een snufje zout.

5. Verborgen zout is vaak de boosdoener

Minder zout eten zou de bloeddruk mogelijk 1 of 2 punten kunnen verlagen, maar kaliumrijke groenten en fruit hebben een veel sterker effect op je algehele gezondheid. Een te hoge zoutinname komt vooral door verborgen zout in kant en klaar producten. Koop je verse producten en kook je daarmee, dan kun je rustig naar smaak zout toevoegen, met gezond verstand natuurlijk.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!