zout

Gezondheid en zout gaan best samen

Wie denkt dat gezondheid en zout haaks op elkaar staan, die moet vooral verder lezen. Want kun je olijven of chips niet weerstaan en denk je dat dit altijd negatief is? Ook dan moet je doorlezen want er zijn nieuwe inzichten. Fijn voor liefhebbers van hartige hapjes. Zout is mogelijk toch niet zo’n boosdoener als we altijd te horen kregen. 

Gezond en zout bijten elkaar niet

Zit je te bedenken wat jij je date zal voorschotelen? Ben je niet zo zeker over de ander denkt over zoutgebruik, maar vind je het zelf erg smaakvol, weet dan dat het niet zo ongezond is als vaak gezegd wordt. Veel mensen zijn dol op zoute hapjes. Uit onderzoek in Australië kwam echter naar voren dat wanneer je kunt kiezen tussen zout of zoet, je er zeker niet altijd goed aan doet voor het zoete te kiezen. Alles met mate natuurlijk. Wanneer je iets meer weet over zout, kun je bewuster er mee omgaan. Gezond en zout hoeft elkaar niet te bijten.

1. Zout hydrateert

Zout en water werken samen om elke cel in je lichaam te hydrateren. Water met zout of suiker wordt door ons lichaam dus beter geabsorbeerd en vastgehouden. Daarom is een zoutoplossing (water met zout) met hierin glucose de beste remedie tegen ernstige uitdroging. Het beste advies voor sporters: drink een glas druivensap. Dit bevat veel kalium, doe hier een snufje zout bij en je hebt een meer voedzame keuze dan een zoet sportdrankje.

2. Zout veroorzaakt geen hartaandoeningen

Al jaren krijgen we het ongezouten nieuws dat er een relatie zou zijn tussen zout en hoge bloeddruk. Maar na veel onderzoek lijken de argumenten om zout te minderen aanzienlijk minder onomstotelijk vast te staan. Te weinig zout is zelfs meer risicovol dan veel zout. De aanbevolen hoeveelheid zout per persoon is in Nederland 6 g ( 1 g zout bevat 400 mg natrium).

3. Voedingswaarde luxe zout verwaarloosbaar?

Zeezout, zwart en roze zout, Keltisch zout of ander delicatessenzout, bevat slechts sporen van essentiële mineralen als kalium, magnesium, zink en ijzer. Op deze voedingswaarde zal niemand het ene zout verkiezen boven het andere. Luxe zout is vaker onbewerkt, dat beter is voor je dan volledig geraffineerd keukenzout, omdat het raffineren chemisch gebeurt en er restjes kunnen achterblijven.

4. Zout vermindert stress

Een goede vochtbalans met voldoende zouten houdt je hartslag onder controle en stresshormonen is toom, terwijl zoutarme diëten vaker in verband gebracht worden met slaapproblemen, spanning en zelfs depressie. Tip om makkelijker in slaap te vallen is een beker warme melk met honing en een snufje zout.

5. Verborgen zout is vaak de boosdoener

Minder zout eten zou de bloeddruk mogelijk 1 of 2 punten kunnen verlagen, maar kaliumrijke groenten en fruit hebben een veel sterker effect op je algehele gezondheid. Een te hoge zoutinname komt vooral door verborgen zout in kant en klaar producten. Koop je verse producten en kook je daarmee, dan kun je rustig naar smaak zout toevoegen, met gezond verstand natuurlijk.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.