Gezondheidsadviezen kom je overal tegen. Ik wilde zeggen dat je er zowaar mee dood wordt gegooid, maar het woord dood hoort niet bij gezond. De hoeveelheid gezondheidsadviezen zijn in overvloed en simpel genoeg. Volg ze op en je voelt je vast beter. Waarom kost dat dan toch zoveel moeite?

Automatische piloot

Mensen zijn gewoontedieren en doen zoveel mogelijk op de automatische piloot. Omdat dat het minste energie kost. Als bijvoorbeeld autorijden, dat kun je bij wijze van spreken met je ogen dicht, omdat je er nauwelijks bij na hoeft te denken. Voor nieuw gedrag moet je echter je best doen. Lichamelijk en geestelijk kost dit energie. Het neemt ruimte in je hoofd in beslag. Misschien moet je iets leren maar wil je dat eigenlijk niet, dan is een excuus zo gevonden.

Leg de lat niet te hoog

Wanneer je door hartklachten door de dokter er op gewezen wordt dat je echt moet afvallen omdat het anders de volgende keer wel eens verkeerd kan aflopen, dan krijg je schrik. Deze impuls zet jou aan om in actie te komen. Is de ergste schrik voorbij, dan zakt de motivatie ook weer snel weg. Eis dan in eerste instantie niet te veel van je zelf, want dat kun je niet waarmaken.

En een gevoel van falen haalt vervolgens iedere gedragsverandering er onderuit. . Begin dus liever klein, met vijf minuten bewegen per dag. Waarschijnlijk gaat dat tegen je gevoel in, want je wilt nu grote stappen maken. Voorzichtig opbouwen en dan langer volhouden werkt beter.

Obstakels wegnemen

Er zijn twee dingen die mensen tegenhouden als ze vanwege hun gezondheid hun gedrag willen veranderen. Van de ene kant hechten ze te veel waarde aan hun oude gewoonten, wat meestal opspeelt als het gaat over roken of drinken of te veel eten. Daarnaast laten ze zich weerhouden door allerlei  hindernissen. Dit zijn zaken die komen kijken bij het innemen van medicijnen en het smeren van zalfjes. Maar eigenlijk vind je medicijngebruik chemische rotzooi, dan moet eerst deze hindernis weg uit je hoofd. Dat geldt des te meer voor preventief gezondheidsgedrag, zoals afvallen of cholesterolverlagers slikken. Een gedragsverandering, groot of klein, is altijd moeilijk. Daarin sta je niet alleen. Je bent echt geen slappeling als dat niet ineens lukt. Wees er open over en vraag advies aan mensen in je omgeving of aan je behandelaars. Zij hebben vaak praktische tips.

Waar een wil is, is een weg

Bewustwording is bij gedragsverandering het halve werk. Als je van je behandelaar een recept of advies krijgt, loont het om eerst goed na te denken over hoe je dat in je dagelijkse leven gaat inpassen. Het in kaart brengen van obstakels en oplossingen brengt verduidelijking.  Denk vooral na over de positieve gevolgen van het nieuwe gedrag.

Advies om gedragsverandering te laten lukken

1. Schrijf op wat het nieuwe gedrag je gaat opleveren. Wees zo specifiek mogelijk.

2. Breng de hindernissen in kaart die je kunnen tegenhouden en bedenk voor elk hoe je die kunt overwinnen.

3. Stel je doel niet te hoog. Kleine stapjes werken beter dan grote.

4. Gun jezelf de tijd om de nieuwe gewoonte te laten beklijven.

5. Mobiliseer je omgeving om je te stimuleren en bij te staan.

6. Laat je inspireren door anderen die het doel al hebben gehaald.

7. Blijft het nieuwe gedrag lastig? Bespreek met je behandelaar hoe die je kan helpen.

Ga samen sporten

Punt 5 was je omgeving mobiliseren jou te stimuleren.  Jouw partner kan met jou gaan mee doen om een gezonde levensstijl te bereiken. Samen gaat het makkelijker dan in je uppie. Koppels hebben meer kans om hun sportieve en gezonde doelen te bereiken.

Wetenschappers verzamelden gegevens van 3722 paren, uit de English Longitudal Study of Ageing (ELSA), die getrouwd waren of samenwoonden en ouder waren dan 50 jaar. Daaruit blijkt dat ze wanneer ze het samen doen ze meer succes hebben om te stoppen met roken, actiever te leven en gewicht te verliezen dan wanneer de partner niet meewerkt.

Van de vrouwen blijft 66% gemotiveerd om meer te sporten wanneer hun geliefde hen vergezelt. Van de vrouwen die niet gesteund wordt door hun partner houdt slechts 24% het vol.