platte buik

Gezonde tips voor een platte buik

Nog altijd bezig met je goede voornemen om wat gewicht kwijt te raken en iets strakker in je velletje te komen? Bij het kweken van een platte buik denken we allemaal aan heel veel buikspieroefeningen doen. Maar wist je dat steeds meer dieet en gezondheidsboeken focussen op het belang van een gezond evenwicht in je darmen?

Als je darmflora uit balans zou zijn levert dit niet enkel vervelende kwaaltjes zoals een opgeblazen buik op, het zou ook tot gewichtstoename kunnen leiden.

100.000 miljard beestjes in onze buik

In onze darmen zijn een massa bacteriën aan het werk, het microbioom. Bij iedereen is het verschillend. Maar belangrijk is dat hoe diverser en evenwichtiger dit microbioom is, hoe gezonder je bent. En dat gaat heel wat verder dan het klassieke opgeblazen gevoel. Je buik stuurt eigenlijk je hele lichaam aan: je weerstand, je mentale gezondheid, je weerbaarheid tegen chronische ziektes en ook je gewicht.

Darmvriendelijk eetplan

Een nieuwe lichting dieetboeken focust dan ook niet meer op caloriebeperking, maar op een darmvriendelijk eetplan. Zo kan je zelf je ‘microbioom’ slanker maken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de darmflora van zwaarlijvige mensen er anders uitzien dan die van mensen met een gezond gewicht.

Boeken

Belangrijke boeken in dit rijtje zijn ‘Eet je buik plat met het slankedarmdieet’ van Brenda Watson (Manteau). Watson helpt je afslanken door goed voor je darmen te zorgen. ‘Het microbendieet’ van dr. Raphael Kellman helpt je in drie fasen je darmflora te resetten om levenslang op gewicht te blijven. Nieuw is het e-book ‘Heal Your Gut’ van holistische nutritionist Lee Holmes. Ook zij gaat uit van het principe dat een gezonde darmflora je vanzelf op een natuurlijk goed gewicht brengt.

Eten voor een platte buik

Hoe kan je door een slim menu zelf je buik in balans brengen? Wij vatten voor jullie de beste tips uit de boeken samen.

Wel eten

Zet deze ingrediënten vaker op het menu: volkoren producten, gezonde vetten uit noten en olijfolie, asperges, uien en look, kruiden zoals kaneel en kurkuma, bio groenten en fruit. Ook gefermenteerde voedingsmiddelen zijn heel goed, dat is bijvoorbeeld miso-soup of kimchi (een Koreaans gerecht), maar ook zuurkool, levende yoghurt en kefir.

Niet eten

Blijf weg van gefrituurde hapjes, wit brood, snoep, kant-en-klaar, soja, light producten.

3 platte buik-regels
1. Drink voldoende: elke dag 1,5 tot 2 liter water, ongezoete thee of soep.
2. Beweeg: sport geeft je darmen een massage en stimuleert je spijsvertering. Dat mag rustig, een half uur wandelen per dag is prima.
3. Eet vezels: de gezonde bacteriën in je buik leven op die vezels. Vrouwen hebben 30 gram per dag nodig, mannen 40. Je krijgt vezels binnen via volkoren producten, groenten en fruit.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!