Driekwart van de lezers van Psychologie Magazine gelooft dat een goede gezondheid een keiharde voorwaarde is om gelukkig te kunnen zijn. Dat blijkt uit een enquête met ruim 1200 deelnemers waarvan 170 mannen en 1115 vrouwen. Tweederde vindt een goed, stabiel inkomen onmisbaar voor levensgeluk.

Verrassend

De uitslag van deze enquete door Psychologie Magazine is verrassend. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk bekend dat goede gezondheid en een goed inkomen niet doorslaggevend zijn voor ons geluk. En zo zijn er nog meer geluksmythes: dat je pas gelukkig kunt zijn met een partner/kinderen/de ideale baan. Of dat je om gelukkig te kunnen zijn eerst je droom moet hebben waargemaakt, of dat de mooiste jaren nog voor je moeten liggen.

In welke geluksmythes geloven we?
                                            Heeft u dit nodig?  En heeft u dit nu al?
 • Goede gezondheid                         78%                       80%
 • Goed, stabiel inkomen                   67%                       65%
 • Partner                                         40%                       68%
 • De ideale baan                              38%                       36%
 • Kinderen nodig                              24%                       54%
 • Je droom hebben waargemaakt      21%                       23%
 • De mooiste jaren komen nog          19%                       57%

De opvallendste uitkomsten:
 • Mannen van in de 30 zijn het meest vatbaar voor geluksmythes. Zij zeggen het vaakst dat een partner en een goed, stabiel inkomen hen gelukkig maken. Als enige groep vinden ze in meerderheid (54%) dat de ideale baan een keiharde voorwaarde is voor levensgeluk
 • Mannen vinden veel vaker dan vrouwen dat een partner nodig is voor geluk. De meerderheid van de mannen (54%) heeft een partner nodig om gelukkig te zijn; 63% van de vrouwen zegt geen partner nodig te hebben voor geluk
 • Twintigers geloven het meest in de mythe dat een partner nodig is voor geluk (46%), en het minst (14%) dat kinderen nodig zijn voor geluk
 • Hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze geloven in de mythe dat de ideale baan je gelukkig maakt

Waarom je beter niet in geluksmythes kunt geloven
Geloof in dit soort geluksmythes maakt dat je moeilijker opkrabbelt uit een crisismoment in je leven. Dat zegt de beroemde Amerikaanse gelukspsycholoog Sonja Lyubomirsky, schrijfster van het recent verschenen De mythes van geluk.

Als je bijvoorbeeld ontevreden bent met je baan kun je je enorm verkijken op het idee dat de ideale baan je wél gelukkig zou maken. Maar op den duur kom je er teleurgesteld achter dat alles went, en dus ook die droombaan.

Wil je weten hoe je beter kunt omgaan met allerlei levenscrisissen en waarvan je dan wel gelukkig wordt, houdt dan het septembernummer van Psychologie Magazine in de gaten.