eerste indruk

Gezien worden zoals je bent

Als fotograaf is het een stelling die ik vaak gebruik. “Een eerste indruk maak je maar een keer”. Dat kun je dat maar beter goed doen. Op socialemedia is een profielfoto vaak het eerst wat een ander van jou ziet. Is deze eerste indruk niet goed, dan is dat een verloren kans. Het gaat er niet om hoe knap je bent, maar wie je bent en dat je uitstraling goed is. Zorg dat je gezien wordt zoals je bent.

Hoe mensen over jou denken

Naast een profielfoto zijn er ook in levende lijve de eerste momenten dat een ander jou ziet. Bij een functioneringsgesprek of bij een date, is hoe je eruit ziet en hoe je doet, van groot belang hoe de ander over jou gaat denken. Heb je een neuspiercing dan is dat zo, maar weet dan dat je bepaalde mensen afstoot. Heb je een flauwe handdruk, dan zullen er mensen al meteen afhaken. Niet erg, maar ben je er wel van bewust.

Geen herkansing voor eerste indruk

Psycholoog Roos Vonk heeft een boek geschreven over deze eerste indruk, met de gelijknamige titel De eerste indruk. Zij is er van overtuigd dat de eerste indruk echt bepalend is hoe er naar jou gekeken wordt en hoe jij naar mensen kijkt. Je komt meteen een in vakje. Kun je daar niet meer uit? Jawel. Maar niet zo makkelijk. Het vervelende is dat er vaak geen herkansing is om de eerste slechte indruk weg te kunnen werken. En daar komt bij dat het vrij lastig  een negatieve indruk om te buigen naar een positieve.

Mensen in hokjes stoppen

Waarom we altijd mensen in een hokje willen stoppen? Het blijkt dat we het prettig vinden categorien te maken omdat we daarmee de complexe werkelijkheid kunnen ordenen. Het werkt als haakjes waar je iets aan ophangt. Maar de stereotype die we in ons hoofd hebben, kloppen niet altijd. Krijg jij als vrouw nooit een brief met aanvang geachte heer omdat ze er al bij voorbaat van uitgaan dat je in een bepaalde positie geen vrouw kunt zijn.

Gezien worden zoals je bent

Hoe maak je dus een beste eerste indruk? Je moet weten dat je een beste indruk altijd maakt zolang je zorgt dat je gezien wordt zoals je bent. Je moet je dus niet gaan aanpassen aan verwachtingspatroon van anderen. Sta altijd stil bij je eigen kernwaarden, de eigenschappen die jij belangrijk vindt. Ga meer uit van jezelf, dat zal leiden tot betere prestatie en een betere eerste indruk. Want die eerste indruk kun je echt maar een keer maken.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam