zekerheid met contract
24 May 2016

Gevoel van zekerheid

Voor de meeste mensen is enige mate van zekerheid in het leven belangrijk. Voor de een is dat het hebben van een huis, een vaste relatie of een vast contract bij een werkgever. Zijn dit eigenlijk wel echte zekerheden?

Gevoel van zekerheid

De kans is groot dat je een hypotheek op je huis hebt, dus in hoeverre biedt dit huis je ook echt zekerheid? Ten aanzien van je vaste relatie is het de vraag hoeveel zekerheid je dat daadwerkelijk biedt. De meeste van ons weten dat een goede relatie in korte tijd ineens heel betrekkelijk kan lijken. En vast contract bij een werkgever, hoe vast is een vast contract nou werkelijk? “Een baan voor het leven” is toch niet meer van deze tijd.

Jouw zekerheden

De angst om je zekerheden te laten varen, hoe reëel is die angst? Zijn de zekerheden in je leven wel echt zekerheden. En belangrijker nog is de vraag wat de zogenaamde zekerheden in jouw leven je opleveren? Je kunt dan wel een baan hebben die jou het gevoel geeft van zekerheid, maar ben dan  ook vanzelfsprekend gelukkig met wat je doet? Kun je daar niet volmondig ‘ja’ op antwoorden, hoeveel levensgeluk gaat er dan ten koste van jouw zogenaamde zekerheden.

De 6 menselijke behoeftes

In het kader van zekerheid zijn er 6 menselijke behoeftes aan te dragen. Deze 6 elementen zijn de universele basisbehoeften die ieder mens in meerdere of mindere mate heeft. De crux zit ‘m erin dat je voor jezelf in volgorde aan kunt geven wat de mate is waarin jij als mens een bepaalde behoefte hebt. Zekerheid is een van deze 6 menselijke behoeftes.

1. Zekerheid

Dat is een dak boven je hoofd en te eten , maar ook een leuke bank thuis of een glaasje wijn. Alles dat ons een goed gevoel geeft.

2. Variatie

Behoefte aan variatie of afwisseling. Elke dag friet gaat vervelen. We zoeken iets onverwachts, een positieve verandering of een hoopvolle verwachting of iets wel of niet zal gebeuren.

3. Betekenis

Dit slaat op op het feit dat we gezien willen worden wanneer we iets doen. Belangrijk en waardevol zijn, ertoe doen, erkenning krijgen wanneer je iets bereikt hebt.

4. Liefde/connectie

Dit is een behoefte die ieder mens heeft. We willen graag onderdeel uitmaken van een groep. Het is dat ongrijpbare gevoel dat we hebben wanneer we samen met anderen zijn, wanneer we samen iets met anderen gedaan of meegemaakt hebben. En het gevoel echt van iemand te houden of het gevoel te hebben dat iemand echt van jou houdt.

5. Groei

Het gevoel dat je groeit door wat je doet of meemaakt, dat je je tijd zinvol besteedt, en dat je daardoor emotioneel, intellectueel en spiritueel groeit.

6. Bijdrage

Daarnaast is er de behoefte om iets te doen dat verder gaat dan de gebruikelijke verwachtingen die mensen van je hebben, verder dan de gebruikelijke hulp aan anderen. Het gevoel iets goeds te doen voor de wereld zodat het een betere plek wordt om te leven.

Wat is voor jou het belangrijkste?

Schrijf voor jezelf deze menselijke behoeftes op in de volgorde die voor jou goed voelt. Zet bovenaan wat voor jou de meest belangrijke is en onderaan de minst belangrijke. Laat je daarbij niet beïnvloeden door wat anderen vinden. Er is geen goed of fout, het gaat erom dat je jouw rijtje opstelt zoals je dat oprecht van binnenuit voelt.

Risico’s nemen

Jouw zelfanalyse in de oefening hierboven is waardevol voor jou, omdat de uitkomst hiervan voor een belangrijk deel de richting van je leven bepaalt, zowel zakelijk als privé.

Het is geen kwestie van jezelf in allerlei bochten wringen om iets te laten werken, als het niet bij je past. Of dat nou de invulling van je werkende leven is, of een liefdesrelatie. Het gaat erom of je de durf hebt om onder ogen te zien wat dit voor jouw situatie is, zodat je een keuze kunt maken. Ga je voor een geweldig leven of is je leven dat je nu leidt goed genoeg en neem je een knagend gevoel van ongenoegen voor lief. Het is aan jou.

Onmetenlijke liefde en grootse prestaties vragen nu eenmaal grote risico´s – Dalai lama

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Corona belemmert seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de...

Weer aan de slag na de zomervakantie; zo blijf je relaxed

Heb je nog wat moeite om je draai weer te vinden...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie