Rond kerst worden op veel bedrijven kerstborrels gegeven voor hun medewerkers. Bij sommige bedrijven gaat het er wat stijfjes aan toe, maar er zijn ook bedrijven waarbij de medewerkers volledig uit hun dak gaan.
Zichzelf te buiten gaan
Bij sommige kerstborrels laten medewerkers zich helemaal gaan. Ze zoenen collega’s, gaan zichzelf te buiten aan overmatig drankgebruik en maken de meest lollige foto’s van collega’s en plaatsen deze direct op het internet. Is dit verantwoordelijkheid van personeelslid of van organisatie?
Verantwoordelijkheid gastheerschap
Als je als organisatie een borrel op het werk geeft, ben je als goed gastheer/gastvrouw verantwoordelijk voor het welzijn van al je gasten:
- Zorg voor voldoende hapjes en ga er regelmatig mee rond, zodat iedereen ook iets eet.
- Houd het drankgebruik goed in de gaten. Schenk niet door als iemand teveel dreigt te krijgen.
- Regel een taxi of ander vervoer, zodat de medewerkers veilig thuis komen.
- Laat geen foto’s of filmpjes maken van lollige, dronken, zoenende of overgevende medewerkers.
- Vraag of de medewerkers de smartphone in de tas willen laten zitten tijdens de borrel. Het is sowieso ongepast om tijdens recepties en borrels met je smartphone in de hand te staan. Een borrel wordt juist gegeven om aandacht voor elkaar te hebben.
Op het moment zelf kan het feestje erg leuk zijn, maar de volgende dag wordt niet alleen de dronken collega het kwalijk genomen, maar ook de organisatie die het heeft laten gebeuren. Hou het gezellig en werkzaam voor elkaar. En voorkom imago schade van jezelf, je collega’s en het bedrijf.
Blijf professioneel
Een borrel op het werk is een werksituatie, waar men ook naar behoort te gedragen: professioneel. Blijf bewust van je positie in het bedrijf. Je blijft zelf nog altijd verantwoordelijk voor je eigen daden. Voorkom overmatig drank gebruik. Beperk je tot 1 à 2 glazen alcohol houdende dranken en wissel het af met water of frisdrank.
Wees niet loslippig
Laat je, omdat je iets teveel gedronken hebt, op geen enkele wijze over je collega’s of je baas uit. En ook niet over je privéleven. Het heeft voor de ander geen toegevoegde waarde. Je zal er de volgende dag spijt van hebben.
Roddel niet over anderen, maar geef ze eens een compliment
Spreek niet over je collega’s als ze er niet bij zijn en doe vooral geen negatieve uitspraken over de ander. Het zegt meer iets over jezelf dan over de ander. Geef je collega’s liever een compliment. Dat hoort men ook veel liever.
Bron: Telegraaf.nl