scheiding

Gescheiden vrouwen vaker op zoek naar nieuw huis dan mannen

Vrouwen moeten na scheiding vaker dan mannen op zoek naar een nieuw huis en mannen kopen aanzienlijk vaker hun ex-partner uit dan vrouwen (resp. 49 en 24 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Voor het onderzoek werden ruim 1000 gescheiden Nederlanders die ten tijde van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning ondervraagd. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat mannen ook vaker winst maken dan vrouwen na verkoop van het huis. In totaal weet namelijk bijna de helft van de mannen het huis met winst te verkopen. Dat lukt vrouwen maar in 38 procent van de gevallen.

Grotere zorgen

Vrouwen blijken zich tijdens het scheidingsproces ook meer zorgen te maken over de koopwoning dan de mannen. 39 procent van de vrouwen moet bij een scheiding direct denken aan de gevolgen met betrekking tot het wonen. Bij mannen ligt dat percentage op slechts 23 procent; een even grote groep mannen zegt als eerste een mediator in te hebben geschakeld.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat 80 procent van de gescheiden Nederlanders überhaupt geen rekening heeft gehouden met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Opvallende cijfers want op dit moment strandt 1 op de 3 huwelijken.

Mensen niet voorbereid

“De kans dat op korte termijn een scheiding plaatsvindt, is groter dan dat op korte termijn een van beide partners overlijdt”, vertelt Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken. “Consumenten lijken daar echter niet op voorbereid. Slechts 1 op de 5 mensen houdt bij het afsluiten van een hypotheek rekening met een scheiding, terwijl meer dan de helft overlijden laat meewegen. Dat vind ik vrij schokkend.” Carla Muters, bestuurder NHG: “Wij zien dat ongeveer zestig procent van de mensen die een beroep doen op NHG in de financiële problemen zijn gekomen vanwege een scheiding. Overlijden speelt in minder dan zeven procent van de gevallen een rol.”

Meer aandacht voor life events

Zowel NHG als MUNT Hypotheken willen meer aandacht rondom hypotheken en ‘life events’ als scheiden, ontslag en overlijden. “Maar ook als de hypotheek is afgesloten ligt er een belangrijke rol voor hypotheekaanbieders en adviseurs”, aldus Muters. “Niemand kan immers in de toekomst krijgen en vervelende gebeurtenissen zoals een scheiding, onvrijwillige werkloosheid of het overlijden van een partner voorspellen. Als zoiets gebeurt, dan is het fijn om goed geadviseerd te worden en een vangnet te hebben.” Hensbergen sluit zich bij dat standpunt aan. “Zeker geldverstrekkers en adviseurs zouden bij mogelijke betalingsproblemen al vroeg in het proces een rol moeten spelen. Daarin nemen we dan ook steeds meer onze verantwoordelijkheid. Woningbehoud staat daarbij voorop.”

Over MUNT Hypotheken

MUNT Hypotheken is een onafhankelijke Nederlandse hypotheekaanbieder. De geldverstrekker verzorgt hypotheken met geld van oerdegelijke pensioenfondsen en institutionele beleggers. Met goede voorwaarden, aantrekkelijke rentes en een duidelijk, snel proces is het de snelst groeiende, onafhankelijke hypotheekaanbieder van Nederland.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.
onzeker
By Tijmen ·
24 augustus 2021

Verantwoord werken aan jouw onzekerheid

singlesrecepten
By Margret ·
21 augustus 2021

Leer elkaar kennen door voor elkaar te koken

Voor elkaar eten bereiden is een goede manier om zonder gesprekken veel over de ander te weten te komen.
shapeware eerste date
By Moniek ·
18 augustus 2021

Shapewear dragen tijdens een date?

Vrouw verkiest andere lingerie dan haar man, maar hoe zit het eigenlijk met corrigerend ondergoed? Kun je daarmee aankomen tijdens een date?