scheiding

Gescheiden vrouwen vaker op zoek naar nieuw huis dan mannen

Vrouwen moeten na scheiding vaker dan mannen op zoek naar een nieuw huis en mannen kopen aanzienlijk vaker hun ex-partner uit dan vrouwen (resp. 49 en 24 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Voor het onderzoek werden ruim 1000 gescheiden Nederlanders die ten tijde van hun scheiding woonachtig waren in een koopwoning ondervraagd. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat mannen ook vaker winst maken dan vrouwen na verkoop van het huis. In totaal weet namelijk bijna de helft van de mannen het huis met winst te verkopen. Dat lukt vrouwen maar in 38 procent van de gevallen.

Grotere zorgen

Vrouwen blijken zich tijdens het scheidingsproces ook meer zorgen te maken over de koopwoning dan de mannen. 39 procent van de vrouwen moet bij een scheiding direct denken aan de gevolgen met betrekking tot het wonen. Bij mannen ligt dat percentage op slechts 23 procent; een even grote groep mannen zegt als eerste een mediator in te hebben geschakeld.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat 80 procent van de gescheiden Nederlanders überhaupt geen rekening heeft gehouden met de mogelijkheid van een scheiding of relatiebeëindiging bij het afsluiten van een hypotheek. Opvallende cijfers want op dit moment strandt 1 op de 3 huwelijken.

Mensen niet voorbereid

“De kans dat op korte termijn een scheiding plaatsvindt, is groter dan dat op korte termijn een van beide partners overlijdt”, vertelt Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken. “Consumenten lijken daar echter niet op voorbereid. Slechts 1 op de 5 mensen houdt bij het afsluiten van een hypotheek rekening met een scheiding, terwijl meer dan de helft overlijden laat meewegen. Dat vind ik vrij schokkend.” Carla Muters, bestuurder NHG: “Wij zien dat ongeveer zestig procent van de mensen die een beroep doen op NHG in de financiële problemen zijn gekomen vanwege een scheiding. Overlijden speelt in minder dan zeven procent van de gevallen een rol.”

Meer aandacht voor life events

Zowel NHG als MUNT Hypotheken willen meer aandacht rondom hypotheken en ‘life events’ als scheiden, ontslag en overlijden. “Maar ook als de hypotheek is afgesloten ligt er een belangrijke rol voor hypotheekaanbieders en adviseurs”, aldus Muters. “Niemand kan immers in de toekomst krijgen en vervelende gebeurtenissen zoals een scheiding, onvrijwillige werkloosheid of het overlijden van een partner voorspellen. Als zoiets gebeurt, dan is het fijn om goed geadviseerd te worden en een vangnet te hebben.” Hensbergen sluit zich bij dat standpunt aan. “Zeker geldverstrekkers en adviseurs zouden bij mogelijke betalingsproblemen al vroeg in het proces een rol moeten spelen. Daarin nemen we dan ook steeds meer onze verantwoordelijkheid. Woningbehoud staat daarbij voorop.”

Over MUNT Hypotheken

MUNT Hypotheken is een onafhankelijke Nederlandse hypotheekaanbieder. De geldverstrekker verzorgt hypotheken met geld van oerdegelijke pensioenfondsen en institutionele beleggers. Met goede voorwaarden, aantrekkelijke rentes en een duidelijk, snel proces is het de snelst groeiende, onafhankelijke hypotheekaanbieder van Nederland.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!