pluspunten eenoudervakantie

Gescheiden: voor het eerst op vakantie met de kinderen

Kersverse alleenstaande ouders kunnen er nachten van wakker liggen. Zoveel vragen wanneer je voor het eerst na de scheiding met je kinderen op vakantie wilt! Wat wordt onze vakantiebestemming, welke vervoermiddel kunnen we het beste nemen en hoe zorg ik ervoor dat niet alleen de kinderen het naar hun zin hebben maar ik zelf ook een beetje aan relaxen toe kom? Het leven van een kersvers gescheiden ouder kent nogal wat hobbels. De naderende (zomer)vakantie is daar eentje van.

Vakantie: kinderen bij ex en bij jou

De zomervakantie is nu nog ver weg, maar voor je het weet staat deze voor je neus. Ben je pas gescheiden, dan wordt deze zomer je eerste vakantie als alleenstaande ouder. En dat kan nogal wat stress met zich mee brengen. Ten eerste is er het gemis van de kinderen wanneer ze in de zomervakantie de helft van de tijd bij je ex verblijven en dus uit jouw blikveld zijn verdwenen. Zeker wanneer je jonge kinderen hebt die nog veel praktische zorg nodig hebben (ook op vakantie) dan is het logisch dat je je daar zorgen over maakt. “Vroeger” was je overal bij en kon je helpen met insmeren tegen zonnebrand, ze troosten na een val en kapotte knie en nu moet je maar hopen dat je ex overal aan denkt.. Probeer te onthouden dat hij of zij echt niet in zeven sloten tegelijk loopt en net zoveel van jouw kroost houdt als jijzelf ook al houden jullie niet meer van elkaar.

1 of 2 x vakantie

En ten tweede moet je deze zomer de afweging maken of je alleen zonder je kinderen op vakantie gaat in de weken dat ze bij je ex verblijven of dat jij in de weken dat ze bij jou zijn ook met hen op zomervakantie gaat. Het fijnste is natuurlijk wanneer je een goed contact met je ex hebt en daar in het belang van de kinderen afspraken over kunt maken. Geen enkel kind is er bij gebaat om eerst 1300 kilometer vanuit Frankrijk te komen rijden en twee dagen later 1400 kilometer in de auto naar Italië te moeten omdat mama of papa weigeren met elkaar te overleggen. Doe jezelf en vooral je kinderen een plezier en maak duidelijke afspraken over de weken in de zomervakantie en hoe die in te vullen!

Vaak voorkomende situaties:

  • Het ene jaar zomervakantie met papa, andere jaar met mama
  • In dezelfde zomer, in dezelfde regio / streek verblijven, 1 vakantie waarbij jullie als ouders elkaar op het vakantieadres ‘aflossen’. De een gaat heen met de kinderen, de ander brengt ze terug zeg maar
  • Beide ouders gaan met de kinderen op zomervakantie maar zorgen wel voor een week of twee ‘rust thuis’ tussen de vakanties in.

Minder vaak voorkomende situatie:

  • Met je ex en de kinderen samen nog een weekje of langer op vakantie als ‘gezin’

Dit laatste lees of hoor je nogal eens, vooral als het over bekende Nederlanders gaat. Mocht dit ook jouw plan zijn: vraag jezelf goed af met welk doel je op vakantie wilt met je ex en de kinderen. Is het echt om hen een plezier te doen of hoop je gewoon dat jullie weer bij elkaar komen? Natuurlijk vinden verreweg de meeste kinderen het fijn als papa en mama weer samen zijn, ook op vakantie. Net als vroeger.. Maar dat is het ‘m nou juist. Het is niet meer net als vroeger. Jullie zijn niet voor niets gescheiden. Toch? Het kan voor kinderen ook verwarrend zijn als papa en mama wel gescheiden zijn, aangeven niet meer van elkaar te houden maar wel als gezin met elkaar op vakantie te gaan. Kijk daarom goed naar jullie persoonlijke situatie en verlies het welzijn van de kinderen niet uit het oog.

Opnieuw genieten met de kinderen

Hoe je ook op vakantie gaat, het is natuurlijk wel de bedoeling dat zowel jij als je kinderen het naar jullie zin hebben en gaan genieten! Bedenk daarom ruim van tevoren wat je voor ogen hebt als je aan jullie eerste vakantie als eenoudergezin denkt. Gingen jullie altijd kamperen? Dan is het misschien goed om het deze eerste keer iets anders aan te pakken. Verbleven jullie als gezin altijd in een luxe hotel? Ga dan deze zomer eens voor een andere ervaring met je kinderen. Oude herinneringen koesteren is goed, maar het is ook belangrijk dat je samen met de kinderen bouwt aan nieuwe, andere ervaringen en dito vakantieherinneringen. Zie je het niet zitten om alleen met je kids op reis te gaan? Kijk dan eens bij het aanbod van eenoudervakanties. Daar ontmoet je leuke single parents die net als jij toe zijn aan een ontspannen vakantie met gelijkgestemden. Je kinderen hebben binnen de kortste keren nieuwe vriendjes en jij ook!

Bron: Single2Travel

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.