Gescheiden ouders maken fouten

Elke gescheiden ouder maakt zich zorgen over de gevolgen van de breuk voor zijn of haar kind(eren), zeker als er veel ruzie tussen jou en je ex is. Dat is logisch, want de noden van je kinderen centraal stellen terwijl je zelf op een emotionele rollercoaster zit, is niet vanzelfsprekend. Er zijn dan ook een aantal fouten die elke ouder maakt na een scheiding, uitgelokt door je eigen verwarde gevoelens.

1. Vreselijk gevoel: angst om gescheiden te worden van je kinderen

Frequente fouten:

– Het plakkerige afscheid
Kinderen hebben nood aan jouw zegen om weg te gaan en aan jouw vertrouwen dat alles goed zal verlopen bij de andere ouder. Plakkerige knuffels, voortdurend ‘ik zal je missen’ herhalen en overdreven geruststellingen (bel me als je me nodig hebt, zelfs in het midden van de nacht) kunnen je kind extra zenuwachtig maken.

– Te veel telefoontjes, sms’jes en/of e-mails
Zeker als je kinderen nog klein zijn of nog nooit lang weggeweest zijn, zal je in contact willen blijven. En bij sommige kinderen moet dat ook, om de emotionele afstand te verkleinen. Maar als je het nummer aan het intypen bent, moet je je altijd afvragen: heb ik dit telefoontje nodig, of zij? Veel kinderen proberen de tijdelijke scheiding op te vangen door de gedachte aan de andere ouder even op de achtergrond te zetten en te focussen op het hier en nu. Weeg dus goed af of die frequente telefoontjes wel een goed idee zijn.

2. Vreselijk gevoel: eenzaamheid

Frequente fouten:

– Steunen op de oudere kinderen
Je verliest je metgezel en vertrouwenspersoon bij de scheiding, waardoor een bezorgde tiener een verleidelijke vervanger is. Hij of zij zal je wellicht willen bijstaan en graag een volwassene spelen, maar een tiener mag zijn focus op school, hobby’s en vrienden niet verliezen. Bovendien zal het hem ook geen goed doen als de ouder-kindrelatie verstoord wordt. Ga daarom op zoek naar een volwassene bij wie je terecht kunt en laat je kinderen echt kinderen zijn.

– De kleine kinderen bemoederen
Ja, je kinderen hebben af en toe geruststelling nodig van mama en papa, maar je kan ook overdrijven. Zorg ervoor dat je kinderen ook voldoende vrijheid krijgen en probeer hen los te laten.

– Te veel uitingen van liefde
Er zijn ook ouders die hun kinderen na een scheiding overladen met knuffels en kusjes, hen op de schoot laten zitten of het bed delen, enzovoort. Zo proberen ze te voldoen aan hun eigen emotionele noden, maar die intensiteit kan je kinderen angstig en teruggetrokken maken. Té vermijden dus!

3. Vreselijk gevoel: boos op je ex

Frequente fouten:

– Subtiele kleinering in het bijzijn van de kinderen
Als je de kinderen afzet bij je ex of jullie nog eens iets samen doen, is het moeilijk om niet op een of andere manier kritiek te geven op zijn of haar nieuwe leven, opvoedingstechnieken, enzovoort. Probeer er toch op te letten dat je dat niet doet. Kinderen zien het zeker als je met je ogen rolt of minachtend gromt.

– Je ex overal zwartmaken
Van tijd tot tijd moet je kunnen ventileren, dat is normaal, maar niet iedereen hoeft alle kleine kantjes van je ex en jullie scheiding te weten. Op een of andere manier zullen die roddels terugkomen bij je kinderen, en dat zal hen geen goed doen.

4. Vreselijk gevoel: verlies van controle over het leven van je kinderen

Frequente fouten:

– De ondervraging
Je verloor de volledige kenis over het leven van je kind al toen je hem voor het eerst afzette in de crèche. Na een scheiding willen veel ouders die volledige controle terug, maar dat kan gewoon niet. Uiteraard mag je wel vragen of je kind een leuk weekend gehad heeft, maar vis niet naar de details van zijn tijd bij je ex.

– De furie na de terugkomst
Af en toe zullen je kinderen thuiskomen met verhalen van bij je ex die jij helemaal afkeurt. Denk maar aan “we mochten van papa in de auto kruipen zonder ons autozitje of zonder gordels aan te doen”. Hoewel zoiets jou ongetwijfeld woedend maakt, is het geen goed idee om je ex onmiddellijk op te bellen en onder zijn voeten te geven. Praat er later over, als je kalmer én alleen bent.

Ook goed nieuws

Uiteraard is het bovenstaande geen allesomvattende lijst van fouten die een gescheiden ouder maakt, maar het zijn wel belangrijke én veelgemaakte blunders. Gelukkig is er ook goed nieuws voor gescheiden ouders. Als je vastbesloten bent om je opvoedingstechnieken te verbeteren na de breuk, dan zal dat ook gebeuren. Het feit dat je het echt wil, betekent dat je al veel juist doet. Proberen om je eigen emotionele noden gescheiden te houden van die van je kinderen, is al heel wat.

Excuses maken

En als je iets fout doet, kan je je altijd excuseren en beloven dat je beter je best zal doen om het in de toekomst beter aan te pakken. Dat is geen schande.

De fouten en het bijhorende advies werden opgesteld door Kate Scharff, psychotherapeute, scheidingsexperte en blogster op Huffington Post.

Persoonlijke noot van redactie Singlessite.nl:

Bij het lezen van dit artikel had ik steeds: ” Dit is waar, ja dit is ook waar, ja dit was zo, oh ja, erg was dat.” De ene herkenning na de andere. Het lastige is dat je die herkenning pas na jaren gaat zien. In de inleiding staat ook dat je in een begin van een scheiding overmand wordt door je eigen verwarde gevoelens. Je hebt het idee het verdriet en het gedrag van je kinderen goed in de gaten te hebben. Voor mezelf sprekend zag ik pas veel later dat toch mijn eigen verdriet me daarin in de weg heeft gestaan. Daar kun je je dan later weer schuldig over voelen, maar ook jij moet iets met je verdriet, dat kun je niet wegstoppen. Schrik er daarom niet van, als je achteraf ziet dat je niet alles optimaal hebt geregeld en gezegd rondom je kinderen.

Heb ook niet de illusie dat je verdriet en de gevoelens van machteloosheid snel over zijn, daar kunnen jaren over heen gaan. Je leert steeds beter met jullie situatie omgaan. Je moet er altijd je best voor blijven doen.

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.