Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
kerst en passie
22 november 2018

Gescheiden met de feestdagen: tips voor alleenstaande ouders

De Sint is weer in het land, in de winkels zie je de eerste kerstversieringen liggen glimmen en er schallen kerstliedjes uit de speakers. Gezellig! Of niet? Voor veel gescheiden ouders is de decembermaand echt een opgave. Lang niet zo gezellig omdat het contact met de ex moeizaam verloopt of er geruzie is over ‘wie wanneer waar’. Als je kinderen in de puberleeftijd hebt kant het soms nog lastiger zijn. Daarom wat tips voor gescheiden ouders met feestdagen.

  1. Overleg tijdig met je ex partner

Je hebt, als het goed is, in jullie ouderschapsplan concrete afspraken gemaakt over de feestdagen – wie heeft wanneer de kinderen? Desondanks blijkt het in de praktijk vaak lastig. Tijdens de feestdagen willen anderen jou en je kinderen ook zien: opa’s, oma’s, ex-schoonouders, nieuwe schoonouders, nieuwe partners met kinderen die ook een omgangsregeling hebben. Hoe eerder je met je ex partner overlegt, des te kleiner de kans op stress en onenigheid. Ieder (ook de ‘anderen’) weet dan tijdig waar hij of zij aan toe is.

Daarom is het van belang om ieder jaar tijdig met elkaar te overleggen. En zijn jullie kinderen pubers, overleg dan ook met hen. Uiteindelijk beslissen jullie! Besef dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken. Kom je daar pas laat achter, dan komt die late afmelding de feestsfeer niet ten goede…

  1. Blijf bij vaste patronen

Probeer de afspraken rond de feestdagen zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de gebruikelijke afspraken. Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk dat er rust is. Dat realiseer je het best wanneer je de kinderen niet te veel heen en weer ‘sleept’, inclusief spullen. Nodig mensen bij jou thuis uit. Overleg met hen over de invulling van de dagen / maaltijden. Wie maakt het voorafje, het hoofdgerecht of dessert?

Als het jullie lukt om de afspraken ‘ruim’ te plannen, kan dat eveneens rust geven. Voor de kinderen is het misschien wel beter wanneer ze beide kerstdagen bij de ene ouder zijn en oud en nieuw bij de andere. In het jaar daarop kunnen jullie dat omdraaien. Alternatief: las een ‘derde kerstdag’ in als je werk dit toelaat. Voor de kinderen is de aanwezigheid bij/van hun ouder het belangrijkste, ook al is het geen officiële Kerstdag meer.

  1. Maak de concrete afspraken en schrijf ze op

Wat was je gewend? Werd Sinterklaas altijd op 5 december gevierd of in het weekend ervoor of erna? En waar? Bij jullie thuis of bij opa / oma, met eventueel broers/zussen met neefjes/ nichtjes? Informeer vroeg genoeg of dat nu ook nog het geval is? Of valt de ex-schoonfamilie weg? En valt Sinterklaas niet in jouw week/weekend, maak dan goede afspraken wanneer wel, met zowel je ex-partner als opa en oma. Of hebben jullie afgesproken Sinterklaas samen met jullie kinderen te vieren? En wat als er inmiddels een nieuwe partner is? Viert die ook mee (al dan niet met zijn/ haar kinderen?)

Het kan rust geven om afspraken te maken die ook een paar jaar mee kunnen. Bijvoorbeeld: in de even jaren vieren de kinderen oud en nieuw bij jou, in oneven jaren komen ze met kerst bij jou. Vergeet ook niet af te spreken wie er zorgt voor de surprise of kerstactiviteiten op school of kerstcadeaus (i.p.v. Sinterklaas). Of is het gebruikelijke rooster daarvoor leidend? (Bij wie ze volgens rooster dan zijn, is daarvoor verantwoordelijk). Wanneer je dit alles hebt besproken, leg het dan direct schriftelijk en zo concreet mogelijk vast.

Hoe concreter, hoe beter (dag, tijdstip, halen/brengen, slapen, kopen cadeaus, (max.) bedrag, wie betaalt wat, inbreng opa/oma. Zo weet iedereen waar ie aan toe is – ook de kinderen. Dat kan heel simpel in een e-mail. Dat geeft rust. Niets is vervelender dan te wachten bij het (warme) Kerstdiner op kinderen die maar niet komen! En zelf halen mag niet meer vanwege de reeds genuttigde alcohol!

  1. Moet alles wel dubbel?

Vaak willen gescheiden ouders alles met hun kinderen vieren. Verjaardag twee keer, vakantie twee keer, Sinterklaas twee keer, zelfs oudjaars-/ nieuwjaarsdag nog dubbel. Voor kinderen is dit misschien een voordeeltje van gescheiden ouders, maar het zorgt ook voor veel drukte in die toch al drukke (en voor kleine kinderen ook spannende) decembermaand.

Bespreek dit met je ex-partner. En kijk of je het voor de kinderen toch minder druk kunt laten zijn. Dan misschien niet ieder jaar Sinterklaas vieren met je kinderen, maar om het jaar. Toen  jullie nog getrouwd waren, vierde je het toch ook geen twee keer? Misschien kun je bijdragen in de cadeaus die gegeven worden en interesse tonen in wat Sinterklaas heeft gegeven. Houd altijd het belang van je kind voor ogen, en niet je eigen belang. Laat Sinterklaas een kinderfeest zijn en blijven en geen ruziefeest voor ouders!

  1. Blijf elkaar zien als ouders van jullie kind(eren)

Probeer elkaar niet als ex-partners te beconcurreren, maar benader elkaar als collega-ouders. Ook al is jullie relatie over, voor de kinderen blijven jullie hun ouders. Zie soms af van jouw ‘recht’ ten gunste van de andere ouder. De kinderen hebben dan geen last van geruzie tussen hun ouders. Die onrust voelen kinderen en nemen die ook mee.

Ook al betekent het misschien dat je kinderen om het jaar met Sinterklaas of Kerstmis niet bij jou zijn. Dat is vervelend, maar wel een gevolg van het feit dat jullie relatie kennelijk niet heeft gewerkt. Belast daar de kinderen niet mee. Ben je een minder goede ouder wanneer ze dit jaar niet met de Kerst bij jou zijn en volgend jaar dubbel? Uiteindelijk komt die ‘opoffering’ dubbel en dwars weer bij je terug in de vorm van rust, waardering, respect. Hier geniet je dan extra van op momenten dat ze wél bij jou zijn.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

koken & tafelen algemeen

gerelateerde artikelen

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

Feestdagen voorbij: wat te doen met je oude kerstboom?

Weet jij al wat je met je kerstboom doet na de...

Single met de kerst: vijf redenen om blij te zijn

Hoewel kerst erg draait om het samenzijn van geliefden en mensen...

Datingpiek in januari: 76% meer singles maken datingprofiel aan

Move over Blue Monday, Love Sunday staat voor de deur!

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie

Direct Wonen Huren