Gescheiden man verfoeit huidige partneralimentatieplicht

Scheiden doet lijden en in Nederland is het vooral de man die dit voelt in zijn portemonnee. 56 procent van de gescheiden mannen betaalt de wettelijk verplichte partneralimentatie, veelal voor de duur van 12 jaar. 94 procent van de mannen vindt de huidige wetgeving belachelijk en onredelijk. Van de vrouwen is 52 procent van het hiermee eens. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl uitgevoerd onder 700 gescheiden mannen en vrouwen.

Inkorten
Volgens de huidige wetgeving heeft de minst verdiende partner na een huwelijk dat langer heeft geduurd dan vijf jaar recht op maximaal twaalf jaar partneralimentatie. In de politiek wordt al geruime tijd gesproken om deze termijn terug te brengen naar maximaal vijf jaar. Maar liefst 94 procent van de ondervraagde mannen vindt deze voorgestelde verandering prima. Van de vrouwen is het 48 procent die dit plan ondersteunt.

Man versus vrouw
Het is veelal de man die jarenlang financieel over de brug moet komen want slechts 3 procent van de vrouwen onderhoudt haar ex door middel van partneralimentatie. Degene met het hoogste inkomen zal moeten pogen de ex-partner een soortgelijke levensstandaard te bieden als tijdens het huwelijk. Het gaat hier overigens vaak om fikse bedragen. Maar liefst 28 procent van de mannen betaalt zijn ex maandelijks meer dan 800 euro. Dit staat los van eventuele kinderalimentatie, die wordt apart berekend.

Gebruikt
Het jarenlang moeten betalen van partneralimentatie draagt in de meeste gevallen niet bij tot een goede verstandhouding tussen ex-geliefden. Zo voelen de meeste mannen zich gebruikt en krijgen ze een grotere hekel aan hun ex. Ze ervaren misbruik van de huidige wetgeving en menen dat het de ex-partner weerhoudt om financieel op eigen benen te staan. Slechts een zeer klein percentage mannen (4%) voelt zich prima bij de vastgestelde regeling.

Rechtvaardiging
Met de huidige wetgeving komen mannen er in de regel niet onderuit om te betalen. De redenen waarom vrouwen het rechtvaardig vinden om partneralimentatie te eisen varieert. De top vijf ziet er als volgt uit:

1. Het inkomensverschil is te groot, ik wil ook een fatsoenlijk bestaan
2. Ik vind het redelijk dat ik dezelfde levensstandaard houd als tijdens het huwelijk
3. Ik kan financieel niet voor mezelf zorgen dus het is noodgedwongen
4. Hij ging vreemd, dus niet meer dan redelijk dat hij mij financieel steunt
5. Hij wilde scheiden, dus hij betaalt maar gewoon.

Betalingstermijn
Is het nog van deze tijd dat vooral vrouwen 12 jaar lang financieel afhankelijk blijven van hun ex? Van de ondervraagde mannen zegt 94 procent volmondig nee. Opmerkelijk is dat 70 procent van de vrouwen dit eigenlijk ook geen goed idee vindt. Als het recht op partneralimentatie blijft bestaan dan vindt het merendeel van mannen 2 tot 3 jaar een acceptabele termijn. De meeste vrouwen komen uiteindelijk toch uit op 7 tot 10 jaar.

Aan dit onderzoek deden 700 singles mee waar van 49 procent man 51 procent vrouw. 45 procent van de ondervraagden is langer dan 15 jaar getrouwd geweest.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?