genetisch bepaald
20 October 2017

Genetische aanleg rol bij scheiding

Genetische aanleg speelt een rol bij scheiding. Hoe kan een scheiding al in je genen zitten, al voordat je geboren bent? Uit onderzoek van de universiteiten van Virginia Commonwealth en Lund kwam naar voren dat kinderen van gescheiden ouders een verhoogd risico lopen later zelf ook te scheiden.

Genetische aanleg rol bij scheiding

Het feit dat genetische aanleg een rol speel bij een scheiding, vind ik persoonlijk nogal een droevig vooruitzicht. Zou dat betekenen dat alle kinderen van gescheiden ouders ook een scheiding boven het hoofd hangt, al voordat ze een relatie begonnen zijn. Met het hoge aantal scheidingen zou dat ook betekenen dat er over een tijdje geen één huwelijk meer succesvol is. Psycholoog Jessica Salvatore geeft op een aantal vragen antwoord en licht een aantal bevindingen toe.

Genen van belang in slagen huwelijk

Als studie is het Zweedse bevolkingsregister bestudeerd. Hierin werd gezien dat geadopteerde kinderen wiens biologische ouders uit elkaar waren, meer kans hadden om later zelf ook te scheiden. Het scheidingsgedrag van adoptieouders en broers en zussen bleek niet van invloed te zijn. Genen lijken dus belangrijke rol te spelen in het slagen van een huwelijk.

Geen echtscheidingsgenen

Op de vraag of er echtscheidingsgenen te ontdekken zijn, werd nee geantwoord. Bekend is dat er erfelijke componenten van belang zijn. Genen kunnen karaktereigenschappen bepalen zoals een negatief denkpatroon. Uit meeste onderzoeken blijkt dat kinderen van gescheiden ouders bepaalde vaardigheden, zoals toewijding aan het huwelijk en interpersoonlijke vaardigheden, onvoldoende meekrijgen.

Kopiëren gedrag van ouders

Daarnaast kopiëren kinderen het gedrag van hun ouders, waardoor er later meer problemen met relaties komen. Karaktertrekken kunnen door therapeuten worden aangepakt wanneer je aan je relatie wilt werken. Als voorbeeld neuroticisme, oftewel je te veel zorgen maken of angstig zijn. Mensen die hier hoog op scoren neigen het gedrag van hun partner negatiever te beoordelen.

Wel succesvolle relatie

Als kind van gescheiden ouders kun je best een succesvol huwelijk hebben. Dit kun je bevorderen door je relatiebewustzijn te oefenen. Je moet je partner niet als vanzelfsprekend nemen en nadenken over hoe jullie gedrag de relatie helpt of belemmert. Er is aan Univeristeit van California een methode ontwikkeld waarbij partners een film bekijken en discussieren over relatie gerelateerde onderwerpen. Het met elkaar in gesprek zijn is altijd goed. We laten onze relatie toch niet door onze genen overrulen.

Bron: BN DeStem Hart&Ziel “Speelt genetische aanleg een rol bij een scheiding?” Carin Röst.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie