genetisch bepaald

Genetische aanleg rol bij scheiding

Genetische aanleg speelt een rol bij scheiding. Hoe kan een scheiding al in je genen zitten, al voordat je geboren bent? Uit onderzoek van de universiteiten van Virginia Commonwealth en Lund kwam naar voren dat kinderen van gescheiden ouders een verhoogd risico lopen later zelf ook te scheiden.

Genetische aanleg rol bij scheiding

Het feit dat genetische aanleg een rol speel bij een scheiding, vind ik persoonlijk nogal een droevig vooruitzicht. Zou dat betekenen dat alle kinderen van gescheiden ouders ook een scheiding boven het hoofd hangt, al voordat ze een relatie begonnen zijn. Met het hoge aantal scheidingen zou dat ook betekenen dat er over een tijdje geen één huwelijk meer succesvol is. Psycholoog Jessica Salvatore geeft op een aantal vragen antwoord en licht een aantal bevindingen toe.

Genen van belang in slagen huwelijk

Als studie is het Zweedse bevolkingsregister bestudeerd. Hierin werd gezien dat geadopteerde kinderen wiens biologische ouders uit elkaar waren, meer kans hadden om later zelf ook te scheiden. Het scheidingsgedrag van adoptieouders en broers en zussen bleek niet van invloed te zijn. Genen lijken dus belangrijke rol te spelen in het slagen van een huwelijk.

Geen echtscheidingsgenen

Op de vraag of er echtscheidingsgenen te ontdekken zijn, werd nee geantwoord. Bekend is dat er erfelijke componenten van belang zijn. Genen kunnen karaktereigenschappen bepalen zoals een negatief denkpatroon. Uit meeste onderzoeken blijkt dat kinderen van gescheiden ouders bepaalde vaardigheden, zoals toewijding aan het huwelijk en interpersoonlijke vaardigheden, onvoldoende meekrijgen.

Kopiëren gedrag van ouders

Daarnaast kopiëren kinderen het gedrag van hun ouders, waardoor er later meer problemen met relaties komen. Karaktertrekken kunnen door therapeuten worden aangepakt wanneer je aan je relatie wilt werken. Als voorbeeld neuroticisme, oftewel je te veel zorgen maken of angstig zijn. Mensen die hier hoog op scoren neigen het gedrag van hun partner negatiever te beoordelen.

Wel succesvolle relatie

Als kind van gescheiden ouders kun je best een succesvol huwelijk hebben. Dit kun je bevorderen door je relatiebewustzijn te oefenen. Je moet je partner niet als vanzelfsprekend nemen en nadenken over hoe jullie gedrag de relatie helpt of belemmert. Er is aan Univeristeit van California een methode ontwikkeld waarbij partners een film bekijken en discussieren over relatie gerelateerde onderwerpen. Het met elkaar in gesprek zijn is altijd goed. We laten onze relatie toch niet door onze genen overrulen.

Bron: BN DeStem Hart&Ziel “Speelt genetische aanleg een rol bij een scheiding?” Carin Röst.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.