relatieprobleem

Gemeente weet raad met relatieproblemen

Een kind is vaak de dupe bij scheiden. Knallende ruzies, geschreeuw, slaande deuren. Kinderen voelen het haarfijn aan als het tussen de ouders niet zo soepel meer verloopt. De gevolgen zijn groot. Ouders weten vaak niet hoe negatief het is als ze de hele tijd ruziemaken waar de kinderen bij zijn. Gemeenten gaan zich actiever met relatieperikelen bemoeien om het aantal hulpvragen van kinderen uit gebroken gezinnen omlaag te brengen.

Gemeente weet raad met relatieproblemen

Volgens BN DeStem van vanochtend weet de gemeente wel raad met relatieproblemen. Ze wil zich in ieder geval actiever gaan bemoeien met relatieperikelen. Het is de bedoeling dat ouders advies krijgen hoe ze hun verhouding goed moeten houden.  Dus echtparen die ruziënd door het leven gaan kunnen sneller de bemoeienis van de lokale overheid verwachten.

Spanning heeft groot gevolg voor een kind

Kinderen van gescheiden ouders groeien op in een onveilige omgeving. Ook als de ouders geen ruzie maken voor de ogen van de kinderen dan voelen de kinderen de spanningen in huis. Daar hebben kinderen last van. De gemeente wil via voorlichting aan de ouders het voor elkaar krijgen dat ouders iets doen aan de spanningen thuis. De gevolgen zijn groot. Ze presteren minder goed op school, hebben vaker zorg nodig, vervallen sneller in agressief of crimineel gedrag, voelen zich vaker depressief.

Kindproof

Die informatie gaat ook al komen voordat het misgaat in een gezin, bijvoorbeeld via Blije Doos. De bedoeling is tips te geven hoe een relatie goed te houden en waar ze terecht kunnen als het dreigt mis te gaan. Naast ‘bevallingsproof’ moeten ze ook ‘kindproof’ worden. Jonge ouders moeten afspraken leren maken over hoe ze niet alleen bezig zijn met de opvoeding van het kind, maar dat ze ook aandacht houden voor elkaar. Stellen moeten geleerd worden hoe ze kunnen communiceren.

Relatietherapie

Er zijn ook gemeenten waar hulpverleners bij inwoners over de vloer gaan komen om met hun om de tafel te gaan zitten als er sprake is van problematische relatie. Zo kan er ook doorverwezen worden naar  relatietherapie. Grotere problemen met kinderen kunnen dan mogelijk voorkomen worden.

Vechtscheidingen

Andere gemeenten gaan hun pijlen meer richten op het voorkomen van vechtscheidingen. Zij bieden hulp aan als de afwikkeling van de echtscheiding dreigt te escaleren. In een aantal delen van het land wordt door gemeenten en jeugdhulpverleners onderzocht hoe ze in gezinnen sneller spanningen kunnen ontdekken en dus eerder kunnen ingrijpen. De resultaten verschijnen pas eind 2016.

Scheidingsproblematiek te lijf

Eindhoven wordt genoemd als gemeente die al langer bezig is om scheidingsproblematiek te lijf te gaan. Zo’n 600 hulpverleners, denk aan schoolartsen en medewerkers van kinderdagverblijven, hebben een training gehad om te herkennen wanneer kinderen lijden onder de thuissituatie. Zodra ze merken dat in een gezin ruzie is, moeten ze gesprek aangaan met de betreffende ouders. De mening van de Kinderombudsman dat een vechtscheiding kindermishandeling is, wordt gedeeld. Het blijkt dat wanneer je een appèl doet op ouders dat ze voor hun kind het beste moeten doen, dan dat nog wel eens wil helpen.

Vraag raad bij jouw gemeente

Zit jij als ouder of als kind in een dergelijke penibele situatie en je weet niet goed wat je er mee moet? Schroom niet, je bent duidelijk niet de enige. Op het moment gaan van zo’n 70.000 kinderen gaan jaarlijks de ouders uit elkaar. Informeer bij je eigen gemeente. Het onderwerp staat hoog op de agenda. Kunnen zij zelf niets voor jou betekenen, dan moeten zij jou in ieder geval verder kunnen helpen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!