happy single vrouw

Gelukkiger in het nieuwe jaar: zo doe je het!

Dus je wilt er strakker uitzien, slimmer en succesvol zijn volgend jaar? Je streeft ernaar om meer te bewegen en je vrienden te bellen en minder uit te geven? Je bent niet alleen. De goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn alomtegenwoordig en moeilijk aan te houden. Heeft het überhaupt zin om zulke verheven doelen voor het nieuwe jaar te stellen, en elke eerste januari opnieuw te hopen dat je ze deze keer echt volhoudt?

Goede voornemens

Elke motiverende onderzoeker zou “ambivalente gevoelens” hebben over de goede voornemens voor het nieuwe jaar, zegt Richard Ryan, een internationale expert op het gebied van motivationeel onderzoek en emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Rochester. “Het bewijs toont aan dat mensen er meestal niet in slagen.”

Verandering

Maar gooi de handdoek nog niet helemaal in de ring. Ryan, die ook klinisch psycholoog is, zegt dat elke gelegenheid die ons de kans geeft om over ons leven na te denken, uiteindelijk een goede zaak is. Het hoeft niet op nieuwjaarsdag te zijn. “Wanneer dat ook gebeurt, als het echt een reflectieve verandering is – iets waar je je hart voor steekt – dat kan goed zijn voor mensen.”

En hij heeft nog een tip: wat het meest bevredigend is, en misschien ook wat het meest nodig is naarmate de COVID-19-pandemie voortwoedt, zijn doelen die te maken hebben met geven aan anderen.

“Bedenk hoe je kunt helpen”, zegt Ryan. “Er is veel ellende: als we doelen kunnen stellen die erop gericht zijn anderen te helpen, zullen dat soort doelen op hun beurt ook bijdragen aan ons eigen welzijn.”

Advies

Zijn advies is gebaseerd op decennia van onderzoek. Samen met Edward Deci (ook emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Rochester) is Ryan medeoprichter van de zelfbeschikkingstheorie (SDT), een breed raamwerk voor de studie van menselijke motivatie en persoonlijkheid. Ontwikkeld door het duo gedurende bijna 40 jaar, is de theorie een van de meest algemeen aanvaarde kaders van menselijke motivatie in de hedendaagse gedragswetenschap geworden. Het uitgangspunt is het idee dat alle mensen de natuurlijke – of intrinsieke – neiging hebben om zich op een effectieve en gezonde manier te gedragen.

Volgens Ryan, die ook hoogleraar is aan het Institute for Positive Psychology and Education aan de Australian Catholic University, handelt hij bereidwillig anderen te helpen te voldoen aan alle drie de psychologische basisbehoeften die in SDT-onderzoek zijn geïdentificeerd: de behoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid. Autonomie betekent in deze context dat je activiteiten kunt ondernemen waarin je de ware wil voelt en persoonlijke waarde vindt. Competentie betekent dat je je effectief voelt en een gevoel van voldoening hebt. Ten slotte betekent verbondenheid werken met en zich verbonden voelen met anderen.

Waarmaken

“Als je een nieuwjaarsvoornemen wilt maken waar je echt gelukkig van wordt, denk dan eens na over de manieren waarop je kunt bijdragen aan de wereld”, zegt Ryan. “Alle drie deze basisbehoeften zijn vervuld. Het onderzoek toont aan dat het niet alleen goed is voor de wereld, maar ook heel goed voor jou.”

Bron: Women Online

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!