happy single vrouw

Gelukkiger in het nieuwe jaar: zo doe je het!

Dus je wilt er strakker uitzien, slimmer en succesvol zijn volgend jaar? Je streeft ernaar om meer te bewegen en je vrienden te bellen en minder uit te geven? Je bent niet alleen. De goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn alomtegenwoordig en moeilijk aan te houden. Heeft het überhaupt zin om zulke verheven doelen voor het nieuwe jaar te stellen, en elke eerste januari opnieuw te hopen dat je ze deze keer echt volhoudt?

Goede voornemens

Elke motiverende onderzoeker zou “ambivalente gevoelens” hebben over de goede voornemens voor het nieuwe jaar, zegt Richard Ryan, een internationale expert op het gebied van motivationeel onderzoek en emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Rochester. “Het bewijs toont aan dat mensen er meestal niet in slagen.”

Verandering

Maar gooi de handdoek nog niet helemaal in de ring. Ryan, die ook klinisch psycholoog is, zegt dat elke gelegenheid die ons de kans geeft om over ons leven na te denken, uiteindelijk een goede zaak is. Het hoeft niet op nieuwjaarsdag te zijn. “Wanneer dat ook gebeurt, als het echt een reflectieve verandering is – iets waar je je hart voor steekt – dat kan goed zijn voor mensen.”

En hij heeft nog een tip: wat het meest bevredigend is, en misschien ook wat het meest nodig is naarmate de COVID-19-pandemie voortwoedt, zijn doelen die te maken hebben met geven aan anderen.

“Bedenk hoe je kunt helpen”, zegt Ryan. “Er is veel ellende: als we doelen kunnen stellen die erop gericht zijn anderen te helpen, zullen dat soort doelen op hun beurt ook bijdragen aan ons eigen welzijn.”

Advies

Zijn advies is gebaseerd op decennia van onderzoek. Samen met Edward Deci (ook emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Rochester) is Ryan medeoprichter van de zelfbeschikkingstheorie (SDT), een breed raamwerk voor de studie van menselijke motivatie en persoonlijkheid. Ontwikkeld door het duo gedurende bijna 40 jaar, is de theorie een van de meest algemeen aanvaarde kaders van menselijke motivatie in de hedendaagse gedragswetenschap geworden. Het uitgangspunt is het idee dat alle mensen de natuurlijke – of intrinsieke – neiging hebben om zich op een effectieve en gezonde manier te gedragen.

Volgens Ryan, die ook hoogleraar is aan het Institute for Positive Psychology and Education aan de Australian Catholic University, handelt hij bereidwillig anderen te helpen te voldoen aan alle drie de psychologische basisbehoeften die in SDT-onderzoek zijn geïdentificeerd: de behoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid. Autonomie betekent in deze context dat je activiteiten kunt ondernemen waarin je de ware wil voelt en persoonlijke waarde vindt. Competentie betekent dat je je effectief voelt en een gevoel van voldoening hebt. Ten slotte betekent verbondenheid werken met en zich verbonden voelen met anderen.

Waarmaken

“Als je een nieuwjaarsvoornemen wilt maken waar je echt gelukkig van wordt, denk dan eens na over de manieren waarop je kunt bijdragen aan de wereld”, zegt Ryan. “Alle drie deze basisbehoeften zijn vervuld. Het onderzoek toont aan dat het niet alleen goed is voor de wereld, maar ook heel goed voor jou.”

Bron: Women Online

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.