“Oudere mannen en vrouwen die hun huwelijk als ‘goed’ bestempelen, zijn meer tevreden met hun leven”, stelt onderzoekster Vicki Freedman, naar aanleiding van een recent Amerikaans onderzoek. “Daarnaast hangt de algemene tevredenheid over het leven voor een ongelukkig getrouwde man af van de manier waarop zijn vrouw hun relatie beschrijft. Als zij tevreden is met huwelijk, voelt een man zich beter én gelukkiger. Zelfs wanneer hij het huwelijk een minder positieve beoordeling geeft.”
Gelukkig zijn
Bij het beschreven onderzoek wordt er dus aan mensen gevraagd terug te kijken op je leven en dit te beoordelen. Een groot deel van deze beoordeling wordt bij mannen dus bepaald door de mate van gelukkig zijn van hun vrouw.
Dus single vrouwen, ook al heb je nog geen relatie, blijf er in ieder geval goed voor zorgen dat je je gelukkig voelt. Mannen vallen op gelukkige vrouwen, daar voelen zij zich beter bij. Ben je misschien net begonnen aan een relatie. Juist daarin kun jij het verschil maken.
Liefde alleen is niet genoeg
Voor hen die nog zoekende zijn en ook voor de startende onder ons, ben ik eens gaan zoeken welke tips er gegeven worden voor een gelukkige relatie. Want is liefde alleen genoeg, zoals The Beatles beweerden in All You Need is Love? Zeer zeker niet. Wetenschappers hebben ook hier een mening over. Een duurzame en prettige relatie moet naast liefde vooral gelijkwaardigheid, en inlevingsvermogen bevatten.
Waarom gaat het zo vaak mis? Omdat veel mensen niet aan de hoge eisen van een goede relatie kunnen of willen voldoen. De verwachtingen zijn mogelijk naar elkaar toe te hoog of onuitgesproken. Enkele belangrijke facetten nog even op een rijtje.
1 Zelfkennis en mensenkennis
Het is nodig dat je van jezelf weet wat je zoekt in een partner en wat je van een ander verwacht. Door de vrijheid van partnerkeuze betekent het dat iedereen op de relatiemarkt een potentiële kandidaat is. Wie zichzelf niet kent en niet weet welke kenmerken en eigenschappen hij belangrijk vindt bij een ander, loopt het risico van de ene mislukte relatie in de volgende te belanden.
Je kunt wel weten wat je zoekt in een partner, maar vervolgens moet je ook nog in staat zijn die eigenschappen in de ander te herkennen. Dat is makkelijker bij oppervlakkige kenmerken zoals uiterlijk, status en inkomen. Maar het wordt een stuk lastiger bij belangrijke karakterkwesties. De persoonlijkheid van een volwassen mens is moeilijk te veranderen, kies je voor iemand dan moet je die karaktertrekken accepteren. Staan die je niet aan, dan kun je beter geen verhouding beginnen.
2 Gelijkgezindheid en gelijkwaardigheid
Overeenkomsten hebben wat betreft achtergrond en opvattingen. Hoe meer de partners op elkaar lijken wat betreft hun sociaal-culturele achtergrond, opleiding en maatschappelijke positie, hoe beter dat blijkt te zijn voor de relatie. Want ze delen meer opvattingen en kunnen gemakkelijker hun levens op elkaar afstemmen.
Afstemming van de prioriteiten in het leven is een goede basis. Dan gaat het om de individuele en gezamenlijke doelen, de tijd en moeite die ieder van de partners daarin steekt en het geld dat ze ervoor over hebben.
Gelijkwaardigheid moet niet verward worden met totale gelijkheid. Waar het om gaat is dat partners hun taken zodanig verdelen dat beiden er tevreden mee zijn en zich nuttig en gewaardeerd voelen. Hoe de taakverdeling eruitziet, maakt niet uit. Die kan variëren van traditioneel (de man als kostwinner en de vrouw als moeder en huishoudster) tot meer van deze tijd (beiden werken en zorgen evenveel).
3 Inlevingsvermogen
Om prettig te kunnen samenleven met een partner, is het van essentieel belang om te weten hoe hij of zij in elkaar zit en zich in verschillende omstandigheden voelt. Want alleen dan is het mogelijk om met zijn of haar gevoelens rekening te houden en mee te leven.
Je kunnen inleven in een ander gaat niet vanzelf. Er is een grondige kennis van diens verleden en heden voor nodig. Wat waren en zijn de belangrijke gebeurtenissen in het leven van je partner, welke persoonlijke doelen streeft hij na? Wat zijn favoriete televisieprogrammais, waar is hij op zijn werk mee bezig, enzovoort.
4 Sociale vaardigheid
Goed kunnen praten, luisteren en conflicten vreedzaam oplossen. Als één van de partners niet (meer) normaal kan praten en luisteren, dan ziet het er somber uit voor de verhouding.