Een relatie hebben  is de garantie voor een gelukkig leven. Dat is een statement die staat als een huis. Maar is huisje, boompje, beestje wel de spil waar het gaat om geluk? De meesten kunnen niet zonder relatie, maar sommigen weten zich in een relatie geen raad en zijn gelukkiger in hun eentje. Zoveel mensen zoveel smaken.

Relatie en geluk

Heb je een relatie nodig om gelukkig te zijn, is de vraag.  Je kunt natuurlijk ook gelukkig zijn en geen relatie hebben. Persoonlijk geluk en het hebben van een relatie vertoont wel een verband. Er zijn twee soorten verbanden te benoemen. Het eerste verband is dat mensen die van zichzelf gelukkig zijn en genoeg hebben aan zichzelf over het algemeen ook een leuk liefdesleven hebben. Mensen die denken niet zonder een partner te kunnen voor het voelen van geluk, blijven vaak aan een ongeschikte partner kleven. Stel dat ze toch de leukste partner treffen, dan werkt dit toch vaak niet, omdat ze bang zijn jaloers te worden of hem te verliezen. Gelukkige mensen zijn vaak simpelweg gelukkig, of ze nu wel of niet een relatie hebben. Ze zouden die best willen hebben maar zijn er niet afhankelijk van.

Opvoeding

Het stabiele geluksgevoel ligt geworteld in de opvoeding. Wanneer je bent opgevoed in een gezin waarin ouders gelukkig zijn, dan zorgt zo’n interne bron van geluk ervoor dat je bijna als vanzelf ook in een prettige relatie uitkomt. Ook andere mensen worden blij van geluk, het werkt als een magneet, het trekt andere mensen aan. Het kan natuurlijk dat je van je zelf niet een heel opgewekt type bent, wat altijd lacht. Ook dan hoef je niet bang te zijn. Geluk wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de manier waarop je naar het leven kijkt. Het is niet afhankelijk van je genen en je relatie. Wel betekent dit dat je zelf zeker invloed kunt hebben op je stemming.

Dankbaarheid

Gelukkig zijn is voor groot deel bepaald door dankbaarheid. Dankbaar zijn over hoe het leven voor jou is. Het leven accepteren zoals dat op jouw pad komt.  Gelukkig zijn is het leven van nu leven en je niet constant zorgen maken over de toekomst. Proberen het piekeren achterwege te laten, hoewel dat natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is niet erg dat er soms ondankbaarheid is of bezorgdheid. Die gevoelens moet je dan wel goed inzetten, namelijk om vooruit te komen, om wel geluk te vergaren wat je nu niet voldoende ervaart. Ongelukkige zijn vaak gefocust op zaken die ze niet goed kunnen. Het is niet zo dat gelukkige mensen wel overal goed in zijn, maar zij zijn in staat vooral daar naar te kijken waar ze goed in zijn. Voor dankbare mensen geldt het zelfde. Zij zijn in staat te zien wat ze wel hebben en niet gericht op wat ontbreekt. Zo kun je ook in de liefde gelukkiger worden.

Positieve inslag

Het tweede verband is dat gelukkige mensen in een relatie vooral de leuke kanten zien. En gericht op de fijne kanten dan houd je het langer vol samen. Kun je voorspellen of een relatie een lang leven beschoren is? Wanneer je met iemand praat over zijn relatie en je hoort alleen maar klachten dan is het einde mogelijk niet ver meer weg. Er zijn ook relaties waarin mensen niet alles leuk vinden aan elkaar, maar die nuanceren dat zodat ze zelf ook zien dat het ook wel meevalt. Wanneer je echt ongelukkig bent in een relatie en je stoort je aan veel zaken van de ander, dan kun je dat voor jezelf niet meer goed praten. Je kunt er geen positieve draai meer aan geven. Je gaat dan makkelijk vervallen in uitdelen van verwijten. Wanneer jij terecht of onterecht een verwijt naar je hoofd krijgt, dan geef je bijna altijd als respons een verwijt terug. Het einde is zoek. De mens blijkt nu eenmaal sneller het negatieve te zien dan het positieve in een ander. Maar wil je een gelukkige relatie houden, dan moet je daar aan werken. Doe je best om vooral leuke dingen in elkaar te blijven zien. Zorg dat je af en toe weer dat verliefde gevoel kunt terugkrijgen. Want bij verliefdheid gaat er een chemie in werking die de kritische blik naar elkaar wat verzacht. Het zou je helpen elke dag te bedenken waar je dankbaar voor bent in jullie relatie of in jullie leven. Help de positieve kijk op het leven te laten zegevieren.

Bron: Liefde in tijden van Facebook, door Marcelino Lopez en Eric Klaassen.