Geluk hebben is anders dan gelukkig zijn. Je hebt geluk als je een prijs wint, een lot in de loterij of een volle kaart hebt bij bingo. In gelukkig zijn klinkt een voortduren. Een staat van zijn, state of being, je gelukkig voelen over een langere periode. Daarvoor heb je soms wel geluk nodig, het geluk een leuke baan te vinden, het geluk een leuke partner gevonden te hebben, het geluk om op de juiste plek te zijn op het juiste moment.

Gelukkig met jezelf

Een gelukkige relatie hebben is dus niet een kwestie van geluk hebben, maar veel meer van gelukkig zijn. Eerst gelukkig zijn met je zelf, oftewel met de relatie die je met jezelf hebt. Daarnaast gelukkig zijn met en in de relatie die je hebt met een ander. Je geluksgevoel wordt beïnvloed door geluktips, op korte en op lange termijn. Hoe dat werkt? Deze geluktips doen ons dieper nadenken over het leven dat we leiden en wat ons in dit leven gelukkig of ongelukkig maakt.  Ons geluk is maakbaar, dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek uitgevoerd door KU Leuven en Leo Bormans, de schrijver van het boek “Geluk.  The World Book of Happiness”.

Geluk is maakbaar

Begin 2014 hebben 7.770 Vlamingen een maand lang meegewerkt aan het geluksonderzoek. Na een half jaar volgde een vervolgonderzoek. Bij dit onderzoek was de uitgangsstelling  van het team dat persoonlijk geluk voor 50 procent genetisch bepaald is en voor 10 procent afhankelijk is van omstandigheden. De onderzoekers wilden te weten komen hoe de resterende 40 procent mogelijk te sturen valt. Het onderzoek toont aan hoe positieve psychologie interventies, zeg maar gelukstips, de maakbaarheid van het geluk gunstig en met blijvend effect beïnvloeden.

Nadenken over je leven

De bijna 8.000 deelnemers werden verdeeld in drie groepen. Een deel kreeg iedere dag gelukstips uitgereikt, een tweede groep kreeg wekelijks uitgebreidere doe-gelukstips en de derde groep was een zogenaamde controlegroep. Deze controlegroep kregen eerst vragenlijsten te verwerken en kregen pas na vier weken tips. Het bleek dat 74 procent van de deelnemers vond dat de gelukstips hun kijk op het leven voor een deel hadden veranderd. Meer dan 83 procent gaf aan dat ze erdoor gingen nadenken over hun leven.

Wijsheden voor meer geluk

Praten over gelukstips is gemakkelijk. Het is daarnaast zeker mogelijk concretere tips toe te passen in het dagelijkse leven. Er zijn veel wijsheden waaruit inspiratie te halen is.

1. “Een vliegtuig stijgt om tegen de wind in, niet met wind mee.” Henry Ford, Amerikaans industrieel.
Wanneer je weerstand voelt wanneer je iets wilt ondernemen, moet je die weerstand zien als een kracht om het plan uit te voeren

2. ‘Ooit geprobeerd. Ooit gefaald. Geen probleem. Probeer opnieuw. Faal opnieuw. Faal beter.’ – Samuel Beckett, Iers schrijver.
Het is niet erg iets fout te doen, van je fouten uit je verleden kun je leren.

3. ‘Winnen doe je niet door anderen voorbij te streven, maar jezelf.’ – Roger Staubach, Amerikaans atleet.
Je komt niet hoger op door anderen voorbij te streven, maar door vooral zelf beter te worden.

4. ‘Je tijd is beperkt. Verspil hem niet door het leven van anderen te leiden. Er is geen enkele reden om niet de weg van je hart te volgen.’ – Steve Jobs, Amerikaans computerspecialist.
Denk goed na hoe je met je tijd omgaat. Leef je leven zoals dat goed is voor jou, doe daarin geen anderen na, bepaal je eigen koers, volg daarin je hart.

5. ‘Iemand die niet vertrouwt, wordt door niemand vertrouwd.’ – Harold MacMillan, Engels staatsman.
Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Je moet eerst vertrouwen geven om het ooit terug te krijgen.

Tips om je gelukkiger te maken

Naast wijsheden zijn er natuurlijk heel wat tips die je net dat tikkeltje gelukkiger kunnen maken:

1.  Heb je iemand in je leven, die belangrijk voor je is,  maar bedank je die hem of haar niet vaak genoeg? Maak daar dan binnenkort tijd voor.

2.  Burn-out, depressie en vermoeidheid worden veroorzaakt door onze drukke levensstijl. We nemen soms te weinig tijd om op adem te komen. Plan daarom elke dag een rustig moment in van tien minuten om je lichaam en geest even te ontspannen.

3. Zoals je waarschijnlijk al gehoord hebt, heeft geluk te maken met kleine dingen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Probeer daarom iets positiever in het leven te staan. Elke dag gebeurt er wel iets mooi, ook al regent het pijpenstelen. Probeer dat mooie te zien.