internationale Vrouwendag

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen

Het is 8 maart. Dan vieren we Internationale Vrouwendag. En wat vieren we dan precies? Dan staan we stil bij de strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen, waar ook ter wereld. Het doel van Internationale Vrouwendag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. Dit jaar is het thema gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Ga dit vieren.

Brood en Rozen

Deze dag vindt zijn oorsprong al 110 jaar geleden. In 1908 vond de eerste staking door vrouwen plaats in New York. De arbeidsomstandigheden in de textielindustrie waren zo slecht dat de vrouwen staakten voor betere omstandigheden op het werk, meer loon, kortere werktijden en afschaffing van de kinderarbeid. Vrouwen eisten brood en rozen, niet alleen om te overleven maar vooral voor een betere kwaliteit van leven. De stakingen waren het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie in veel landen.  In 1978, dus 40 jaar geleden werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend.

Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig

Met verschillende activiteiten kaarten vrouwengroepen, antidiscriminatieorganisaties, politieke partijen en andere organisaties deze onderwerpen aan op of rond 8 maart. Ieder jaar wordt er een thema gekozen. Dit jaar is dat de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Ook wel gendergelijkheid genoemd. In de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is vastgesteld dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. In de praktijk blijkt een dergelijke verklaring niet altijd voldoende te zijn. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen draagt bij aan een vreedzame en duurzame wereld. Toch zijn vrouwen en meisjes vaak nog achtergesteld ten opzichte van jongens en mannen.

Gelijke rechten

In 2030 moeten vrouwen evenveel kansen krijgen als mannen, om mee te beslissen binnen de politiek, de economie en het openbare leven. Landen moeten specifiek beleid maken en wetten aannemen die vrouwen en meisjes gelijke rechten geven op alle gebieden. Ook moet er een einde komen aan al het geweld tegen vrouwen en meisjes. Aanhaken bij het thema betekent bundelen van de krachten, acties versnellen en doelgericht samenwerken om onbegrensde mogelijkheden ontketenen!

In heel Nederland vinden er op veel plaatsen activiteiten plaats. Kijk hier of in je plaatselijke kranten.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.