Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
gelukkig zijn
21 maart 2016

Geld maakt minder gelukkig dan gezondheid en relaties

Geld maakt niet gelukkig zeggen ze. Behalve als je arm bent, dan is het hebben van (meer) geld in sterkere mate bepalend oor je geluksgevoel. Maar verder is het hebben van een goede gezondheid, fijne relaties en werk belangrijker om het geluksgevoel te ervaren. Dat alles blijkt uit onderzoek van het CBS.

Stabiel

De grote meerderheid (87 procent) van de Nederlandse volwassen zegt gelukkig te zijn. Slechts een kleine groep van 3 procent vindt zichzelf ongelukkig. De overige 10 procent is niet gelukkig en niet ongelukkig. Het aandeel dat zichzelf gelukkig vindt is vrij stabiel over de jaren.

Geld speelt een rol bij het ervaren van geluk: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het ervaren geluksgevoel. Zo zegt 6 procent van de ondervraagden met de laagste inkomens ongelukkig te zijn, en 16 procent ‘niet gelukkig en niet ongelukkig’. Bij de hoogste inkomens is dat 1 en 6 procent.

Geluksfactoren 

De verschillen hebben voor een deel te maken met andere factoren, zoals gezondheid, onderwijsniveau en het hebben van een relatie. Als daarmee rekening wordt gehouden, worden de verschillen in geluk tussen de inkomensgroepen kleiner. Er is dan geen verschil meer in geluksgevoel tussen de eerste en tweede inkomensgroep, en ook niet tussen de derde en vierde groep. De verschillen tussen de andere inkomensgroepen blijven wel bestaan.

Gezondheid

Gezondheid is belangrijker voor het geluksgevoel dan inkomen. Mensen die zich gezonder voelen zijn gelukkiger. 95 procent van de mensen die hun eigen gezondheid als zeer goed bestempelen zegt gelukkig te zijn. Onder degenen die vinden dat hun gezondheid slecht of zeer slecht is, is dat 54 procent.

Partner versus single

Ook het hebben van een partner speelt een belangrijke rol bij geluksgevoelens. Nederlanders met een partner vinden zichzelf vaker gelukkig dan singles die zonder partner door het leven gaan. Sociale contacten zijn ook van belang. Vooral de frequentie waarmee mensen contact met hun vrienden hebben hangt sterk samen met het ervaren van geluk. Verder is er ook een samenhang tussen het hebben van werk en geluksgevoelens.

Werk maakt gelukkig

Van de mensen met betaald werk is 91 procent gelukkig, tegenover 81 procent van degenen die geen betaald werk hebben. Geslacht, leeftijd, het hoogst behaalde onderwijsniveau en de mate van lichamelijke belemmeringen spelen ook een rol bij ervaren geluk, maar minder dan de eerder genoemde kenmerken.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

We scheiden omdat we denken met iemand anders gelukkiger te zijn

Onze relaties, zowel werk als privé, komen onder druk te staan...

Blijf in contact en ontmoet elkaar in de liefde: Happn breidt haar diensten uit

Nu blijkt dat we in ieder geval tot 28 april zo...

Wel of niet afspreken met je nieuwe vlam?

De overheid roept mensen op om uit elkaars buurt te blijven....

Een zus verhoogt je geluksgevoel

Heb jij een zus, of zelfs meerdere zussen? Mazzel! Het blijkt...

Singles zijn steeds vaker gelukkig

Uit een Duits onderzoek over het liefdesleven van 2.500 mensen tussen...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie