Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
geld lenen singles
24 mei 2018

Geld lenen en je singlestatus: wat is het voordeel en wat zijn de nadelen?

Geld lenen is een financiële dienst die veel wordt aangeboden door banken en kredietverstrekkers. Vaak kun je zowel als alleenstaande als partners een geldbedrag lenen door middel van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Hoe zit dat echter als je single bent, hoeveel geld kun je dan lenen en wat zijn de voor- en nadelen van geld lenen? 

Hoeveel kan ik lenen als alleenstaande?

Soms sta je als single voor onvoorziene uitgaven. Stel dat je net een woning hebt gekocht, dan blijft er vaak geen geld over voor (bijvoorbeeld) een nieuwe auto. Soms ontkom je er echter niet aan om een auto te kopen als je deze voor je werk écht nodig hebt. In zo’n situatie is het een optie om bij een bank of kredietverstrekker aan te kloppen voor een geldlening. Hoeveel kan ik lenen? Hoeveel geld je kunt lenen, is geheel afhankelijk van je inkomen, de aard van je arbeidscontract en of je elders schulden of leningen hebt lopen.

Lenen als single heeft voordelen en nadelen

Wanneer je als single geld leent, heeft dit als voordeel dat je een partner geen uitleg verschuldigd bent. Je kunt zelf bepalen of je wilt lenen, waarvoor en hoeveel (tot op zekere hoogte dan). Daarbij komt dat je als stel samen verantwoordelijk bent voor een lening, ook als maar een persoon hier gebruik van maakt. Als single ben je niet verantwoordelijk voor een lening van een ander en hoef je alleen je eigen zaken te regelen. Daar komt bij dat je als single niet het risico loopt geen lening af te kunnen sluiten door een openstaande lening van de partner.

Als single kun je dan wel weer vaak minder lenen dan wanneer je dit met een partner doet. Wanneer zowel jij en je partner samen een vast contract hebben bij een werkgever, is een geldlening nu eenmaal gemakkelijker afgesloten. Je hebt samen meer te besteden én je kunt vaak sneller aflossen. Extra voordeel voor samenwonende en getrouwde stellen met twee inkomens, is dat kredietverstrekkers dit vaak als zekerheid zien waardoor een lagere rente geboden kan worden. Hierdoor betaal je minder over het leenbedrag. Als single heb je dit voordeel niet.

Lenen met een partner

Samen met een partner kun je in sommige gevallen dus meer geld lenen – als beiden een baan hebben. Hoeveel euro’s je kunt lenen, is ook hierin geheel afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomen, hoe de arbeidscontracten eruitziet en of er nog andere leningen of schulden aanwezig zijn.

Bij huurkoop, een hypotheek of kopen op afbetaling, is altijd de handtekening nodig van een partner. En zelfs als er geen sprake is van geregistreerd samenwonen, is het wel zo netjes om elkaar te informeren over geldleningen. Het maakt daarin niet uit of je ze nu afsluit of dit in het verleden al hebt gedaan. Je runt nu eenmaal een gezamenlijke huishouding, nietwaar? Leen je samen geld, dan ben je allebei hoofdelijk aansprakelijk. Wie er verantwoordelijk is voor het aflossen van de schuld hangt bij een partnerschap af van welke afspraken er zijn gemaakt bij het afsluiten van de lening, maar ook in het samenlevingscontract.

Alleen of samen: maak een bewuste keuze

Sluit nooit zomaar lukraak een lening af, het moet altijd een bewuste keuze zijn. Kies niet zomaar voor een lening omdat het even makkelijk is om iets te betalen. Hoe laag de rente ook is, je betaalt altijd voor het lenen van geld. Laat je daarom te allen tijde goed adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur vóór je een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluit. Ben je zelf verantwoordelijk voor alle vaste lasten, controleer dan goed of je wel rond kunt komen wanneer je een bedrag moet aflossen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Direct Wonen Huren

gerelateerde artikelen

5 tips om het meeste uit je vakantiebudget te halen

Bij het plannen van een reis worden vaak vele uren geïnvesteerd...

De happy versus de unhappy single

Geloof jij in de happy single of ben je juist van...

De zitzak is het ideale meubilair voor singles en alleenstaanden

Als single heb je in de meeste gevallen minder te besteden...

Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

Soms is single zijn zo slecht nog niet. Een kwart van...

Scheiding gaat Adele miljoenen kosten

Vorige week vernamen we allemaal dat zangeres Adele en haar man...

singlessite gidsen

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie

Direct Wonen Huren