geld lenen singles

Geld lenen en je singlestatus: wat is het voordeel en wat zijn de nadelen?

Geld lenen is een financiële dienst die veel wordt aangeboden door banken en kredietverstrekkers. Vaak kun je zowel als alleenstaande als partners een geldbedrag lenen door middel van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Hoe zit dat echter als je single bent, hoeveel geld kun je dan lenen en wat zijn de voor- en nadelen van geld lenen? 

Hoeveel kan ik lenen als alleenstaande?

Soms sta je als single voor onvoorziene uitgaven. Stel dat je net een woning hebt gekocht, dan blijft er vaak geen geld over voor (bijvoorbeeld) een nieuwe auto. Soms ontkom je er echter niet aan om een auto te kopen als je deze voor je werk écht nodig hebt. In zo’n situatie is het een optie om bij een bank of kredietverstrekker aan te kloppen voor een geldlening. Hoeveel kan ik lenen? Hoeveel geld je kunt lenen, is geheel afhankelijk van je inkomen, de aard van je arbeidscontract en of je elders schulden of leningen hebt lopen.

Lenen als single heeft voordelen en nadelen

Wanneer je als single geld leent, heeft dit als voordeel dat je een partner geen uitleg verschuldigd bent. Je kunt zelf bepalen of je wilt lenen, waarvoor en hoeveel (tot op zekere hoogte dan). Daarbij komt dat je als stel samen verantwoordelijk bent voor een lening, ook als maar een persoon hier gebruik van maakt. Als single ben je niet verantwoordelijk voor een lening van een ander en hoef je alleen je eigen zaken te regelen. Daar komt bij dat je als single niet het risico loopt geen lening af te kunnen sluiten door een openstaande lening van de partner.

Als single kun je dan wel weer vaak minder lenen dan wanneer je dit met een partner doet. Wanneer zowel jij en je partner samen een vast contract hebben bij een werkgever, is een geldlening nu eenmaal gemakkelijker afgesloten. Je hebt samen meer te besteden én je kunt vaak sneller aflossen. Extra voordeel voor samenwonende en getrouwde stellen met twee inkomens, is dat kredietverstrekkers dit vaak als zekerheid zien waardoor een lagere rente geboden kan worden. Hierdoor betaal je minder over het leenbedrag. Als single heb je dit voordeel niet.

Lenen met een partner

Samen met een partner kun je in sommige gevallen dus meer geld lenen – als beiden een baan hebben. Hoeveel euro’s je kunt lenen, is ook hierin geheel afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomen, hoe de arbeidscontracten eruitziet en of er nog andere leningen of schulden aanwezig zijn.

Bij huurkoop, een hypotheek of kopen op afbetaling, is altijd de handtekening nodig van een partner. En zelfs als er geen sprake is van geregistreerd samenwonen, is het wel zo netjes om elkaar te informeren over geldleningen. Het maakt daarin niet uit of je ze nu afsluit of dit in het verleden al hebt gedaan. Je runt nu eenmaal een gezamenlijke huishouding, nietwaar? Leen je samen geld, dan ben je allebei hoofdelijk aansprakelijk. Wie er verantwoordelijk is voor het aflossen van de schuld hangt bij een partnerschap af van welke afspraken er zijn gemaakt bij het afsluiten van de lening, maar ook in het samenlevingscontract.

Alleen of samen: maak een bewuste keuze

Sluit nooit zomaar lukraak een lening af, het moet altijd een bewuste keuze zijn. Kies niet zomaar voor een lening omdat het even makkelijk is om iets te betalen. Hoe laag de rente ook is, je betaalt altijd voor het lenen van geld. Laat je daarom te allen tijde goed adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur vóór je een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluit. Ben je zelf verantwoordelijk voor alle vaste lasten, controleer dan goed of je wel rond kunt komen wanneer je een bedrag moet aflossen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!