vrouw op voetstuk
11 August 2015

Geen talent voor relaties

In een interview in het blad Opzij vond ik een interview over een schrijver die gevraagd werd naar de vrouwen in zijn leven. Ik kom niet genoeg toe aan lezen dus bij voorbaat excuses dat de naam Hafid Bouazza en zijn boek “De akker & de mantel. Over de vrouw in de Islam” bij mij geen belletje deed rinkelen. Wat hij zei over zijn vrouwen vond ik mooi. Wat hij vertelt over relaties zal herkenbaar voor mannen en vrouwen.

Over de vrouwen in zijn leven

Wanneer een man gevraagd wordt welke vrouwen er belangrijk zijn en waren in zijn leven, dan ben ik bij voorbaat benieuwd wie hij dan gaat noemen. Daarnaast was ik ook nieuwsgierig naar wat zo’n stoer uitziende man, met een peuk in zijn mond zou gaan vertellen. Wanneer je zelf moeder bent van een bijna volwassen zoon, dan hoop je dat je later in zijn lijstje ook een plek krijgt, of dat je die lijst mag aanvoeren. Hafid begon inderdaad met het noemen van zijn moeder.

Zijn moeder

Dankzij zijn moeder Fatima-Zahra is hij  nooit opgevoed met het idee dat mannen de baas zijn over vrouwen. Hij herinnert zich de sprookjes die ze hem vertelde tijdens het bereiden van het eten. Van haar heeft hij leren koken. Koken, zonder de ingrediënten af te wegen, omdat je ogen volgens zijn moeder de weegschaal zijn. Bij zijn moeder horen de woorden vreugde, lichtvoetigheid, gevoel voor taal, soort preutsheid die sensualiteit herbergt. Ze was sprankelend, temperamentvol, kon driftig zijn en schaterlachen. Haar lach was gul. Sinds de dood van zijn vader en sinds haar pelgrimstocht naar Mekka lacht ze minder. Hafid vindt het raar dat zijn moeder in haar zoektocht juist angst heeft gekregen. Ze hoopt dat Hafids afkeer van de islam een bevlieging is. Ooit verplichtte ze hem vanaf zijn 7e de Koran uit zijn hoofd te leren. Na zijn 11e leerde zij hem niet hoe hij moest bidden, hij zou er toch mee ophouden, zei ze.

Eerste liefde

Hij had eigenlijk twee eerste liefdes. Toen hij met zijn 7 jaar in Nederland kwam wonen met zijn moeder, broers en zussen, bij zijn vader, die hier al woonde, toen moest hij meteen naar school. Hij kon echter geen woord verstaan. Er was een meisje Erika, met blond haar en een bril, dat zich over hem ontfermde. Ze wilde zijn hand vasthouden. Ze nam het voor Hafid op wanneer hij gepest werd. Wanneer anderen zeiden dat hij terug moest naar Turkije, gaf zij tegengas, en zei Erika dat hij daar niet eens vandaan kwam.

De juffrouw die hij toen had, Juf Geerlings, was ook één van zijn eerste liefdes. Ze was moederlijk en lief voor hem. Hij kreeg extra aandacht en hij mocht naast haar zitten en dan hield ze hem vast. Zijn eerste kerstliedje Stille Nacht heeft zij hem geleerd.

Geen talent voor relaties

Bij het noemen van de liefdes die niet goed voor hem waren noemt hij de moeders van zijn kinderen. Hij had met hen verhoudingen waar hij niet met plezier aan terugdenkt. Zijn moeder had ooit al eens tegen hem gezegd dat hij wat vrouwen betreft echt een ezel is. Na het stuk lopen van de relatie met de moeder van zijn eerste kind, moest hij zijn moeder gelijk geven.

Over relaties had hij nog een volgende opmerking. “Ik geloof in verliefdheid, in de biochemische ontploffing, het is allemaal geilheid. Liefde is op zich niet zo interessant en ik heb ook liever die verliefdheid, dan dat ik me helemaal aan die ander moet aanpassen.” Een relatie duurt bij hem niet langer dan 2 jaar. Het aantrekkelijke aan die betreffende vrouw is voor hem dan verdwenen. Hij is iemand van de grillen en emoties die opkomen. Het geven en nemen wat vaak verwacht wordt in een relatie, daar is hij niet toe in staat. Dat is wat hij geleerd heeft uit zijn verhoudingen. Hij heeft geen talent voor relaties.

Vrouwen niet langer op voetstuk

Toen hij nog geen kinderen had, vond hij zwangere vrouwen mooi en esthetisch. Wanneer hij nu een zwangere vrouw ziet dan lopen de rillingen over zijn rug. Volgens Hafid veranderen vrouwen van gedrag als ze in verwachting zijn. Waarom? Omdat dat dan ineens mag. Dat moet voor een vrouw een feest van je volledig uitleven zijn. Vroeger zette hij vrouwen op een voetstuk. Dat brokkelde meer en meer af naarmate hij meer zwangere vrouwen gezien had. Hij is hier zelf wel blij mee. Hij is vrouwen meer als gewone mensen gaan zien. Dit is goed, want vrouwen op een voetstuk plaatsen is net zo erg als vrouwen en porno één vinden.  Hij vindt het een droevige waarheid dat sommige vrouwen gaan geloven dat ze zijn wat mannen van hen maken.

Over de vrouwen in jouw leven

Het is niet verkeerd om bij je zelf eens te bedenken wie er voor jou belangrijk waren of zijn in je leven. Dat zijn de mensen die een belangrijke bijdrage geleverd hebben over hoe je nu in het leven staat. Positief of negatief, dat is de vraag natuurlijk. Door mensen te benoemen wordt, kunnen  gevoelens en situaties in ieder geval ,meer duidelijk worden.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Corona belemmert seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de...

Single en moeder worden?

Het traditionele 'huisje, boompje, beestje'-denken ligt al een tijdje achter ons....

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie