Aangekomen op je bestemming, heb je even de eerste dag nodig om te wennen aan het idee dat je vakantie echt begonnen is. Je kunt je ook een beetje van slag voelen omdat je het spannend vindt en omdat je enigszins gedesoriënteerd bent. Het begin van de vakantie kan ook bepalend zijn voor het gevoel over de hele vakantie. Zorg dus dat ook de eerste dag goed ingevuld wordt.

Invulling van de eerste dag

Het is altijd handig om een plan te hebben wat te doen op vakantie. Maar dat zullen de meeste mensen die verder weg gaan en voor langere tijd ook zeker wel bedenken. De eerste dag moet je niet te veel doen, maar die kun je goed gebruiken om te acclimatiseren. Verder zijn er nog wel handige tips om over na te denken om de eerste 24 uur te vullen.

1. Plan bij je aankomst je vertrek

De beste manier om te achterhalen hoe je bij je vertrek het makkelijkst een stad kunt verlaten, is door bij aankomst al achter allerlei zaken te komen. Bijvoorbeeld kijken hoeveel km de teller van de taxi aangeeft naar de terminal. Let ook al op straatnamen of uitgangen van terminals. Je kunt bij aankomst in je hotel al bij het inchecken vragen naar de tijden om uit te checken en vragen of je het hotel kunt verlaten zonder je te melden bij receptie.

2. Ga op zoek naar eten

Een van de eerste dingen die de meeste reizigers doen op een nieuwe locatie is eten. Wanneer je echter even de moeite neemt dan kun je  via bv. TripAdvisor of een ander app makkelijk een lijstje downloaden met fatsoenlijke restaurants. Vaak ben je moe en ga je maar snel ergens iets eten, dat is jammer, omdat ook het eerste restaurant op je vakantie al leuk en goed kan zijn.

3. Stel je inwendige klok bij

Als je door tijdzones gereisd bent, moet je meteen de dagelijkse ritmes van de nieuwe zone aannemen. Kom je in de ochtend aan, neem een kopje thee of koffie. Kom je in de avond aan, neem een behoorlijk diner. Midden in de nacht kun je gewoon een cocktail met hapje nemen. Blijf vooral niet op je oude patroon.

4. Ben zoveel mogelijk buiten

Wanneer je gereisd hebt, heb je vast al urenlang op parkeerplaatsen, luchthavens, vliegtuigen of auto doorgebracht. Ook is het licht overal anders, zoals ook de lucht. Zet je spullen in je hotelkamer en  ga naar buiten,  lucht opsnuiven en licht zien. Ga een wandeling maken om zodoende vertrouwd te worden met de omgeving.

5. Hoe om te gaan met cafeïne

De een heeft er meer last van dan de ander, het teveel binnen krijgen van cafeïne. Probeer het zo snel mogelijk onder controle te hebben. Je biologische klok moet weer goed overeenkomen met je nieuwe omgeving. Wanneer je het verpest in het begin, kun je daar lang last van hebben en dat is geen goed begin van je vakantie.

Te sterke koffie op het verkeerde moment van de dag kan bij iemand veel ellende aanrichten. Je moet je schikken naar de plek van je bestemming.  Wanneer je weet dat je niet helemaal zonder cafeïne kunt, dan kun je de truc met een suikervrije cola toepassen.  Hierin zit minder dan 50 milligram cafeïne, dit  is genoeg om hoofdpijn te voorkomen, maar niet zo veel dat het uw slaap zal ruïneren. Of wacht tot de eerste ochtend om je eerste sterke kop koffie te drinken.

6. Maak meteen foto’s

Menig  professionele fotograaf maakt als hij op een nieuwe locatie komt meteen veel foto’s van wat hem of haar bevalt. Het blijkt dat je vooral wanneer je iets voor het eerst ziet erg onder de indruk bent. Wanneer je later nog meer van dit moois ziet, dan wen je eraan en vergeet je het mogelijk te fotograferen. meeste oog had voor nieuwe beelden en bezienswaardigheden.

7. Laad je apparatuur op

Wanneer  je aankomt in je kamer, is mogelijk het eerste wat je wilt doen, je ontdoen van al je elektronische apparatuur. Zorg ervoor dat wanneer je naar het buitenland gaat dat je de juiste kabels hebt om ze op te laden of neem ze al zo opgeladen mogelijk mee. Sluit ook meteen alles aan op stroom zodat je weet dat je alles opgeladen kan krijgen. Zie anders aan de juiste adapters te komen. Het is jammer wanneer je dit op enige manier je vakantie gaat beheersen.

8. Zet je waardevolle spullen veilig weg

De plaats om je meest waardevolle spullen tijdens de reis op te bergen, kan voor tijdens de vakantie niet de veiligste zijn. Reis je met bijzonder waardevolle voorwerpen, zet ze meteen na aankomst, hetzij in de kluis in je kamer of stop het diep weg in een sok.

9. Bericht iemand dat je aangekomen bent

Vooral als je alleen reist, is het een goed idee wanneer iemand dicht bij je weet dat je veilig aangekomen bent . Je kan hem of haar ook vertellen hoe ze met jou in contact moeten komen als dat nodig is  (hotel telefoonnummer en kamernummer, je email adres, mobiele telefoonnummer).

10. Controleer het weer

Het lijkt bijna te eenvoudig, maar talloze reizigers worden overvallen door slecht weer, en een kleine weer check kan helpen op jouw invulling voor de eerste dag. Kijk ook even wat het weer de komende dagen gaat doen, dan kun je eventueel je planning nog wat om gooien.