berichten ex facebook verbergen
4 May 2015

Gebruik sociale media veroorzaakt scheiding

Sociale media kanalen zoals Facebook, Snapchat, Twitter en WhatsApp beheersen steeds meer ons leven. Hapje eten? Eerst even posten op Instagram. Naar een festival of concert? Even posten op Facebook. We zijn een groot deel van onze tijd bezig met het online updaten van ons leven. Sinds kort spelen sociale media ook een voorname rol bij scheidingen.

Uit een onderzoek naar de effecten van sociale media op relaties blijkt dat er een fikse stijging was in het aantal scheidingen. Veroorzaakt door posts op Facebook, Skype, Snapchat, Twitter en WhatsApp.

Aanleiding voor scheiding

Volgens een advocatenbureau dat de aanleiding gaf voor dit onderzoek was Facebook zo’n vijf jaar geleden nog een zeldzame aanleiding om een scheiding aan te vragen. Tegenwoordig is het schering en inslag. Sociale media, en dan vooral posts op Facebook, worden veelvuldig ingezet en aangekaart tijdens echtscheidingen.

Van verdenking tot scheiding

Sociale media blijken dus een gevoelige kwestie. Een enquête van Censuswide bij 2.011 stellen ontdekte dat maar liefst een derde hun login gegevens verbergt voor hun partner. Bovendien had een vijfde van de deelnemers wel al eens iets ‘verdachts’ gezien op de sociale media van hun echtgenoot. Zo’n 14% gaf toe de account van hun partner in de gaten te houden, enkel en alleen om erachter te komen of ze bedrogen werden. Bijzonder opmerkelijk: een op zeven gaf aan soms zo kwaad te worden om bepaalde posts dat ze overwogen om een scheiding aan te vragen.

Ruzie

Andere redenen om in de account van een partner in te loggen, waren om zijn of haar locatie na te kijken en om op te volgen met wie ze allemaal communiceerden. Zo’n 25% van de deelnemers hadden minstens één keer per week ruzie over het gebruik van sociale media, maar bij een vijfde kwamen zulke ruzies dagelijks voor. Voer voor zulke discussies zijn onder andere berichten naar ex-partners of onbekenden, of het posten van ongepaste foto’s.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Dit zeggen relatie-experts over de terugkeer van André naar Monique

Relatietherapeuten zetten vraagtekens bij de stap, maar begrijpen hem wel. ,,We...

Dit is waarom de social media een relatiebreuk erger maakt

Voordat er social media bestond was een relatiebreuk vaak al gewoon...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie