“Neem twee aspirientjes en bel me morgen terug”, klinkt niet zo meelevend als je beste vriendin je ‘s avonds belt om te vertellen dat haar relatie stuk gelopen is. Het is eigenlijk wel beste advies dat je haar kunt geven.
Liefdesverdriet
Praten over je liefdesverdriet helpt niet, integendeel het kan de pijn zelfs erger maken. Volgens Walter Mischel, hoogleraar psychologie aan de Columbia University, kun je beter een paar aspirientjes slikken om erover heen te komen. Hij beweert dat de psychische pijn na het verbreken van een relatie vergelijkbaar is met fysieke pijn en op dezelfde manier kan behandeld worden. Een paracetamol helpt beter dan placebo tegen een gebroken hart.
Neem afstand
Als je blijft piekeren en praten over wat er precies gebeurd is in je relatie wordt je alleen maar depressiever. Volgens Mischel kun je je liefdesverdriet beter vanaf een afstand bekijken. Door als een soort buitenstaander naar jezelf te kijken, kun je een meer objectieve kijk ontwikkelen zonder steeds de pijn te reactiveren. Kritisch zijn helpt om verder te gaan na een negatieve ervaring.
Medicijn tegen liefdesverdriet
De gevoelens bij een afwijzing variëren van verdriet, woede en onbegrip. Als er een medicijn was tegen liefdesverdriet, anders dan een paracetamol, dan zou de maker heel rijk zijn. Iedere persoon heeft een andere manier om liefdesverdriet aan te pakken. Je kunt je verdriet wegdrinken of je isoleren van andere mensen om het verdriet te verwerken. Neem in ieder geval afstand van de persoon waar je verliefd op was. De confrontatie met deze persoon zal lastig blijven tot je liefdesverdriet een plekje heeft.
Negatieve punten
Er zijn ook mensen die niet opgeven en denken de persoon in kwestie te moeten overtuigen. Het werkt vaak averechts en zet een eventuele vriendschappelijke band op het spel. Ga er van uit dat afwijzing definitief is. Je verliefdheid blijft gevoed worden als je de positieve kanten van een persoon blijft zien. Dwing je tot het bedenken van negatieve punten. Of stort je op een hobby of op je werk.
Niet idealiseren
Je mag best bij je zelf na gaan als reflectie wat er fout gegaan is bij deze verliefdheid. Het kan zijn dat je niks verkeerd gedaan hebt, maar dat de ander gewoon niet verliefd genoeg op jou is. Bij het terugdenken kun je tot conclusie komen dat je iets bij je zelf wilt veranderen. Ga dan nu werken aan die persoonlijke verandering, dat is verfrissend. Ga vooruit. Steeds terugdenken en het er opnieuw over hebben, dat verandert niets aan het verleden. Ga dat verleden ook zeker niet idealiseren. Ben vooral kritisch.