liefdesverdriet

Gebroken hart bij liefdesverdriet

“Neem twee aspirientjes en bel me morgen terug”, klinkt niet zo meelevend als je beste  vriendin je ‘s avonds belt om te vertellen dat haar relatie stuk gelopen is.  Het is eigenlijk wel beste advies dat je haar kunt geven.

Liefdesverdriet

Praten over je liefdesverdriet helpt niet, integendeel het kan de pijn zelfs erger maken. Volgens Walter Mischel, hoogleraar psychologie aan de Columbia University, kun je beter een paar aspirientjes slikken om erover heen te komen. Hij beweert dat de psychische pijn na het verbreken van een relatie vergelijkbaar is met fysieke pijn en op dezelfde manier kan behandeld worden. Een paracetamol helpt beter dan placebo tegen een gebroken hart.

Neem afstand

Als je blijft piekeren en praten over wat er precies gebeurd is in je relatie wordt je alleen maar depressiever. Volgens Mischel kun je je liefdesverdriet beter vanaf een afstand bekijken. Door als een soort buitenstaander naar jezelf te kijken,  kun je een meer objectieve kijk ontwikkelen zonder steeds de pijn te reactiveren. Kritisch zijn helpt om verder te gaan na een negatieve ervaring.

Medicijn tegen liefdesverdriet

De gevoelens bij een afwijzing variëren van verdriet, woede en onbegrip. Als er een medicijn was tegen liefdesverdriet, anders dan een paracetamol,  dan zou de maker heel rijk zijn. Iedere persoon heeft een andere manier om liefdesverdriet aan te pakken. Je kunt je verdriet wegdrinken of je isoleren van andere mensen om het verdriet te verwerken. Neem in ieder geval afstand van de persoon waar je verliefd op was. De confrontatie met deze persoon zal lastig blijven tot je liefdesverdriet een plekje heeft.

Negatieve punten

Er zijn ook mensen die niet opgeven en denken de persoon in kwestie te moeten overtuigen. Het werkt vaak averechts en zet een eventuele vriendschappelijke band op het spel. Ga er van uit dat afwijzing definitief is. Je verliefdheid blijft gevoed worden als je de positieve kanten van een persoon blijft zien. Dwing je tot het bedenken van negatieve punten. Of stort je op een hobby of op je werk.

Niet idealiseren

Je mag best bij je zelf na gaan als reflectie wat er fout gegaan is bij deze verliefdheid. Het kan zijn dat je niks verkeerd gedaan hebt, maar dat de ander gewoon niet verliefd genoeg op jou is. Bij het terugdenken kun je tot conclusie komen dat je iets bij je zelf wilt veranderen. Ga dan nu werken aan die persoonlijke verandering, dat is verfrissend. Ga vooruit. Steeds terugdenken en het er opnieuw over hebben, dat verandert niets aan het verleden. Ga dat verleden ook zeker niet idealiseren. Ben vooral kritisch.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?