valentijn

Gaan afzien of blijven genieten?

Na een lang weekend Carnaval vieren is de tijd van vasten aangebroken. Tenminste op de agenda van de katholieken. Maar hoeveel carnavalsvierders zullen er echt met het vasten begonnen zijn, hoeveel zullen er hun askruisje gehaald hebben? Wat gaan we doen de komende 40 dagen, is dat afzien of blijven genieten? Het een hoeft het ander niet in de weg te zitten.

Aswoensdag

Gisteren was ik de hele dag in Tilburg in een klooster mijn tante van 84 jaar die non is aan het verhuizen naar een afdeling waar ze door haar dementie meer zorg kan ontvangen. Ze had haar beste blauwe pakje aan, want deze dag wordt door de kerk gezien als een zondag. “Niet echt de beste werkkleren om te verhuizen, he tante,” grapte ik. In de ochtend vond er de Aswoensdag-viering plaats. Daarna liepen alle nonnen met een zwarte vlek op hun voorhoofd.

Wel visfrietjes

Tussen de middag schoof ik aan bij het galgenmaal van mijn tante op de afdeling die ze ging verlaten. Een aantal nonnen hadden hun voorhoofd al schoongemaakt, dat had ik niet verwacht. Ze moesten nog weg die middag, dan ga je toch niet met zo’n vlek lopen, zei een van de zusters. Geen vlees tijdens vasten, wel lekkere visfrietjes, zo erg hoeft vasten dus niet meer te zijn tegenwoordig, dat vasten.

Warm welkom

In de middag ging ik ook mee koffie drinken op haar nieuwe afdeling. Ondanks het vasten gewoon een koekje bij de koffie. Het was natuurlijk ook wel een bijzondere Aswoensdag, omdat het ook Valentijnsdag was. Mijn tante kreeg een mooie bos bloemen om haar te verwelkomen. Met een hartje erin gestoken. Gisteren kon je natuurlijk nergens een bos bloemen krijgen zonder commerciële Valentijn uiting.” Om je te laten zien dat we van je houden, om wie je bent,”  sprak de nieuwe leidster. Warm welkom.

Minderen voor een ander

Even terug over dat afzien. Op een houtje bijten 40 dagen lang, dat lijkt niet meer van deze tijd. Hulporganisatie Vastenactie doet toch een poging met hun motto ‘Even minderen. Voor een ander.’ Wanneer je hieraan meedoet zou je jezelf iedere dag iets moeten ontzeggen. Bijvoorbeeld door je kachel 2 graden lager te zetten en dan ook iedere dag iets doneren. Dat doneren daar kan een ander wat aan hebben, aan je zelf korten niet.

Gaan afzien of blijven genieten?

Wat is het idee achter jezelf kastijden, zoals extreem sporten, kou te lijden of te vasten? Wetenschappelijk blijkt dat dit ons een gevoel van controle geeft. Het is tevens ook een gevoel van het verlichten van schuldgevoel. Wat we dus hopen aan afzien is er zelf een goed gevoel aan over te houden. Je kunt dus gaan afzien en blijven genieten. Maar anderen helpen hoeft zeker niet altijd afzien te betekenen. Een dag mijn tante te helpen kan je afzien noemen, ik kan er van genieten om te zien dat ik echt een steun ben op een dag die voor haar een lastige is.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.